Island tjener 100 mill. på VM: – Hele nasjonen har feiret

Mens islandske fotballsupportere bestiller tur til VM i Russland, kan det islandske forbundet telle penger med et stort glis om munnen.

Midtbanekjempe Aron Gunnarsson ledet an da spillerne takket de trofaste supporterne i Reykjavik mandag kveld.   Foto: Brynjar Gunnasrson, AP/NTB Scanpix

fotball

Det er fotballfeber på Island. Det har det for så vidt vært i lang tid, men feberen steg til nye høyder da islendingene tok seg til VM i Russland mandag kveld.

Som vinner av gruppen, foran blant andre Kroatia, har Island sikret seg deltagelse i sitt første verdensmesterskap noensinne.

– Det er helt fantastisk. Det var veldig spesielt at Island kvalifiserte seg for det første fotball-VM i vår nasjons historie. Vi har nytt øyeblikket. Ikke bare vi i det islandske fotballforbundet, men hele nasjonen har feiret, forteller fotballpresident Gudni Bergsson til Aftenposten.

Islendingene kunne juble for VM-plass mandag kveld.   Foto: Brynjar Gunnasrson / TT / NTB scanpix

EM og VM økonomisk gullgruve

VM-deltagelsen kommer to år etter at gutta fra sagaøya sjarmerte hele Fotball-Europa og tok seg til kvartfinalen i Frankrike.

Sportslig suksess betyr ikke bare ellevill jubel og begeistring på Island. Det betyr også klingende mynt i kassen. Tallene viser at det islandske forbundet kan smile hele veien til banken, etter å ha tjent over 200 millioner norske kroner

For bare på EM-eventyret i Frankrike tjente islendingene 14 millioner euro fordelt slik:

  • Åtte millioner for deltagelse.
  • To millioner euro for én seier og to uavgjort i gruppespillet.
  • Fire millioner euro for å komme seg til kvartfinalen.

Med VM-deltagelsen vil det komme enda flere penger inn på konto. Ifølge fotballpresident Gudni Bergsson, som selv spilte 80 landskamper i perioden 1984–2003, forteller at FIFA betaler Island 12 millioner amerikanske dollar – nærmere 100 millioner norske kroner.

– Ja, vi tjener gode penger på dette. Men husk at det er dyrt å være med i et VM. Spillerne skal også få sine velfortjente bonuser. Og så kommer det til å gå med en del penger til forberedelser og pre-camp. Det som blir igjen skal brukes til å styrke infrastrukturen i islandsk fotball.

Har funnet VM-base

Ifølge NBC har FIFA økt den totale premiepotten for VM 2018 fra 358 millioner dollar, til 400 millioner dollar totalt (3,2 milliarder norske kroner). I VM 2014 fikk man åtte millioner dollar (64 millioner kroner) for å delta i gruppespillet – en sum som er ventet å økte til neste års VM.

Det islandske nettstedet Visir melder at landslaget allerede har funnet et sted å bo. Der meldes det at de islandske VM-håpene skal bo på et spahotell i byen Gelendzhik. Det bekrefter også Bergsson overfor Aftenposten.

– Har den VM-klare islandske fotballpresidenten et godt råd til oss hjemmesittere i Norge?

– Norge har vært i mesterskap tidligere og dere vil komme dit igjen. Ting går i sykluser i fotballen. Fotballen i Norge er ambisiøs og vil helt sikkert få et løft snart. Noen ganger kan det være litt røffere tider. Keep the spirit!

Aftenpodden Sport oppsummerer VM-kvaliken. Her er to ting Island har som Norge mangler:

Vi ønsker engasjerende debatter på itromso.no. Du er velkommen til å kommentere sakene på våre sider, men vi ber deg først lese våre retningslinjer for innlegg:

×

RETNINGSLINJER FOR INNLEGG

iTromsø gjør oppmerksom på at du er juridisk ansvarlig for dine kommentarer. Dette personlige ansvaret gjelder enten du velger å kommentere i kommentarfeltene på våre nettsider eller du skriver innlegg på våre Facebook-sider.

iTromsø ønsker en åpen, saklig og engasjerende debatt. Vi oppfordrer alle til å være saklige, vise respekt for andres meninger og å holde seg til saken. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller på annen måte strider mot etikk eller lovverk. Du kan varsle oss dersom du ser innlegg du mener bryter med god debattskikk.

Alle som vil delta i debatten hos oss må skrive under eget navn. Vi forbeholder oss retten til å utestenge brukere som begår grove eller gjentatte brudd på våre retningslinjer.

fotball