Joshua Kings gule kort får engelske fotballegender til å kreve regelendring

Alan Shearer og Gary Lineker mener at nordmannen bør få karantene etter «sjokkerende filming». TV 2-ekspert tar King i forsvar.

Dommer Paul Tierney ga Joshua King gult kort på grunn av filming i kampen mot Stoke lørdag. Ikke nok straff, mener TV-ekspertene i England.  Foto: PAUL CHILDS / Reuters

fotball

59 minutter var spilt av lørdagens kamp mot Stoke da Bournemouth-spiss Joshua King deiset i bakken innenfor 16-meteren. Stoke-spilleren Kurt Zouma så ikke ut til å være i nærheten av nordmannen.

Straffe, ropte hjemmefansen og King. Klar filming, mente dommer Paul Tierney, og viste King det gule kortet.

Gult kort er ikke nok, mener Premier League-legendene Alan Shearer og Gary Lineker i BBCs velkjente fotballprogram «Match of the Day». I dag er det slik at spillere kan bli idømt karantene for filming dersom dommeren ikke fikk med seg hendelsen i selve kampsituasjonen.

Engasjert Shearer

Men dersom dommeren har sett filmingen og gitt kort, er saken avgjort. Da kan det ikke gis ytterligere straff i ettertid.

– Vet du hva? Selv om dommeren ser situasjonen og gir ham det gule kortet på grunn av filming, hvorfor kan man ikke i tillegg gå inn og gi ytterligere straff? Nå kan de ikke gjøre noe mer, sa Shearer under Match of the Day-sendingen.

Alan Shearer vil komme filmingen til livs, og ber om at reglene endres.  Foto: DAVID MOIR / Reuters

– De bør se på situasjonen en gang til, for den filmingen er så klar som den kan bli. Hvis de ønsker å bli kvitt dette problemet, hvorfor kan de ikke utestenge spilleren uavhengig om dommeren så det eller ikke?, spør Shearer.

– Det er uakseptabelt

– Jeg er ikke uenig, sa programleder Gary Lineker i studio. Han mente Kings filming og forsøk på å lure til seg et straffespark var «sjokkerende».

Dersom Bournemouth faktisk hadde fått straffespark i situasjonen med King, er det trolig at nordmannen ville ha fått en utestengelse i ettertid basert på videobevis.

Nettopp dette skjedde med West Ham-spilleren Manuel Lanzini tidligere I sesongen, da FA mente at Lanzini hadde filmet seg til straffespark i kampen mot Stoke.

Det samme burde skje med Joshua King, mener Danny Murphy, en annen av TV-ekspertene under helgens Match of the Day-sending.

– Det er en stygg filming. Jeg liker ikke å se det der fra noen spillere. Det er uakseptabelt, sier han.

TV 2-ekspert: – De starter i feil ende

TV 2s Premier League-ekspert Simen Stamsø Møller rister litt på hodet av at «ti eksperter i et engelsk TV-studio diskuterer en filming».

– Jeg synes rett og slett at engelskmennene starter i feil ende. Jeg liker ikke juks og filming jeg heller. Men jeg synes det er mye mer ekkelt å se alle de stygge taklingene og holdingene, sier Møller.

TV 2-ekspert Simen Stamsø Møller mener at man bør slå mer ned på stygge taklinger. 

– Men de stygge taklingene vegrer de seg for å ta tak i, for det er liksom den klassiske «macho-fotballen». Da er det enklere å snakke om en nordmann i Bournemouth som filmer, eller en Lanzini i West Ham, fortsetter han.

– Men er du enig med Shearer og Lineker i at filming bør kunne gi noen kampers karantene?

– Filming kommer vi ikke til å få bukt med uansett. Da er jeg heller veldig enig med Pep Guardiola (manager i Manchester City) som snakker om alle de stygge taklingene. Det bør det slås hardere ned på, mener Møller.

Joshua King kom inn som innbytter lørdag. Han scoret 1-1-målet i kampen som Bournemouth vant 2–1.

PS: Også VG omtaler saken. Avisen har vært i kontakt med King om kritikken, men han ønsker ikke å uttale seg.