Klubben som bygger suksess tross stjerneflukt

– Vi kjøper ikke suksess. Vi bygger den.

Graziano Pellè er blant spillerne som er blitt hentet med suksess til Southampton. Klubben hylles for måten den drives på.  Foto: NTB scanpix

fotball

Påstanden fra de tyske eierne i Southampton er det ingen grunn til å pirke i. Klubben som lørdag ettermiddag møter naboen Bournemouth, er kanskje den flinkeste i klassen i Premier League til å kjøpe spillere rimelig og selge dem dyrt.

Southampton har ikke klart å hamle opp med de rikeste i klassen, men er en av klubbene som har yppet seg de siste sesongene. Under Ronald Koemans stødige ledelse har Southampton allerede slått Chelsea borte og sørget for at Anfield-festen med Jürgen Klopp i hovedrollen stilnet sist søndag da Sadio Mane scoret 1-1-målet i sluttminuttene mot Liverpool.

Med det innehar Southampton åttendeplassen foran møtet med nyopprykkede Bournemouth. Dermed har klubben muligheter til å både gjenta, og kanskje forbedre, tabellplasseringen fra de siste sesongene. Koeman ledet klubben til en syvendeplass i siste sesong. Det til tross for at Southampton hadde solgt flere av de beste spillerne foran forrige sesong.

Profil-flukt

Southampton-tilhengerne er blitt vant til slikt. Profiler som Theo Walcott, Gareth Bale og Alex Oxlade-Chamberlain forsvant før de hadde hatt muligheten til å sette sitt preg på klubben, og sommeren 2014 skjedde det på ny store endringer på St. Marys.

SOUTHAMPTON-MANAGER: Ronald Koeman.  Foto: REUTERS

Manager Mauricio Pochettino forsvant til Tottenham, Rickie Lambert, Adam Lallana og Dejan Lovren gikk til Liverpool, Luke Shaw til Manchester United, og Calum Chambers ble Arsenal-spiller. Fansen var urolige, og ekspertene kritiske foran den nye sesongen, men nederlandske trenere er vant til å selge sine beste spillere og bygge nye lag. Det lyktes også Ronald Koeman med.Salgene betød at Southampton tjente ca. 800 millioner kroner, og dermed kunne en hente inn nye, solide spillere.

Graziano Pellè, Dusan Tadic, Ryan Bertrand, Shane Long, Fraser Forster, Florin Gados, Sadio Mané og Toby Alderweireld kom til klubben og sesongen ble en suksess for Soton. Syvendeplassen var det beste klubben har klart i Premier League, og på veien ble det minnerike oppgjør som en borteseier mot Manchester United, en 8-0-nedsabling av Sunderland, og plass i europaligaen.

Solide forsterkninger

Historien gjentok seg foran denne sesongen. Nathaniel Clyne gikk til Liverpool, og Manchester United hentet den solide midtbanespilleren Morgan Schneiderlin. Men med nye spillere som Juanmi, Cédric Soares, Maarten Stekelenburg, Cuco Martina, Jordy Clasie, Oriol Romeu og Steven Caulker står Southampton godt rustet foran vinteren.

Etter å ha vært på konkursens rand i 2009, fikk Southampton et løft da den tyske forretningsmannen Markus Liebherr kjøpte klubben. Han hentet inn italieneren Nicola Cortese til å drive klubben, og det var italieneren som trakk i trådene da Liebherr døde i 2010. Hans kunnskap bidro til å bygge en klubb som er blitt kjent for sin grundighet når det er snakk om spillerlogistikk.

Black Box

På det moderne treningsanlegget til Southampton, som kostet 300 millioner kroner, der fasilitetene generelt er av ypperste merke, er det også bygd en slags kino. I klubben omtales bygget bare som The Black Box, og det rommer moderne hjelpemidler som kartlegger de aller fleste lag, spillere og trenere i verden. Data om spillere og kamper mates inn jevnlig, noe som har ført til at Southampton har en database som inneholder opplysninger om de fleste fotballspillere av en viss klasse.

Denne informasjonen har bidratt til at klubben som regel har truffet blink, og tjent gode penger på sine kjøp og salg. Men selv Southampton har vært involvert i det som godt kan betegnes som bomkjøp. For spillere som Vegard Forren, Saphir Taïder og Dani Osvaldo slo aldri til, og en spiller som Gáston Ramírez sliter fortsatt med å markere seg.

Southampton er imidlertid blitt en klubb å regne med igjen, og etter seksten måneder med Ronald Koeman som manager, nevnes nederlenderen som en mulig kandidat når større jobber dukker opp om dagen.

– Jeg har ingen andre planer enn å bli i Southampton, og fullføre kontrakten min, sa Koeman til engelsk og nederlandsk presse da han ble spurt om han var klar til å ta over som landslagssjef for Nederland.

Grundighet

Sammen med sin assistent og bror Erwin har han bidratt til at Southampton har blitt en klubb som har etablert seg i sjiktet umiddelbart bak de beste. Også takket være en grundighet som har sørget for tolv treningsbaner med forskjellig gresskvalitet som skal gjøre laget bedre rustet til å møte neste motstander på underlaget som er mest mulig likt der en skal spille neste bortekamp.

Dessuten har klubben et samarbeid med Oxford University på gang som handler om å finne årsaken til, og den beste behandlingen, når det dreier seg om hofte— og strekkskader.

Det er med andre ord mange årsaker til at markedsavdelingen til The Saints bruker slagordet – We March On.

Storebror mot lillebror

Søndagens kamp handler om møtet mellom storebror og lillebror i distriktet. Historisk er det Portsmouth som har vært erkerivalen til Southampton, et oppgjør som går under betegnelsen The South Coast Derby.

Nå kommer lille Bournemouth på besøk, et lag som er helt ny i toppen av engelsk fotball. Sist de to lagene møttes var i 2010-11-sesongen da begge spilte i League One. Southampton vant da 3-1 borte og 2-0 hjemme. 2-0-seier til Southampton ble det også i et Ligacup-møte samme sesongen, og de tre oppgjørene er de eneste mellom de to klubbene siden 1988.

Southampton har tapt hjemme mot Everton og Manchester United i høst, men det er også de tro eneste nederlagene så langt.

Bournemouth har slått West Ham og Sunderland, men ellers har poengfangsten vært mager, og laget til Eddie Howe befinner seg på plassen over nedrykksstreken før møtet med Southampton.