Landslagsprofil langer ut mot nedlatende holdninger: – Forakter alle som ikke viser jentene respekt

Mats Møller Dæhli tar et oppgjør med negative holdninger mot kvinnefotball.

Mats Møller Dæhli går hardt ut mot nedlatende holdninger til damefotball.   Foto: Venstre: Pedersen, Terje / NTB scanpix. Høyre: Åserud, Lise / NTB scanpix

fotball

Søndag sparket Norge og Nederland i gang fotball-EM for kvinner. En av profilene på det norske herrelandslaget, Mats Møller Dæhli, går hardt ut mot holdningene mot kvinnefotball som han opplevde da han flyttet til England i 2011.

I et innlegg på Instagram beskriver Dæhli en «machokultur» i det engelske garderobemiljøet. Mye gikk ut på å «herde» de unge spillerne, men det er holdningene mot kvinnefotballen han i ettertid tenker på.

– Men hvordan mange så på jenter og kvinner, det preger meg fortsatt i dag. Jeg tror mye er blitt annerledes i den tradisjonelle engelske fotballkulturen i løpet av de siste årene, for jeg ser mange tegn til at store klubber tar jenter og fotball på et helt annet alvor nå, men i den fotballkulturen jeg var en del av var kvinner og fotball en vits. Det ble bare latterliggjort. Det var en ekkel generell holdning til hva kvinner skulle være og skulle gjøre, som var totalt dominerende.

– Vokste opp med jenter som er blitt Europas beste

Dæhli er god venn med Caroline Graham Hansen, en av de største stjernene på det norske laget som tapte åpningskampen mot Nederland 1–0.

Dæhli forteller at han vet hvor hardt kvinnelige fotballspillere jobber for å bli så gode som de ønsker å bli.

– Jeg vokste opp og spilte med jenter som nå er blitt Europas beste. Jeg vet nøyaktig hvor hardt de har jobbet, og det er hardere enn de fleste uansett kjønn.

22-åringen tror Norge har kommet lenger i likestillingsprosessen enn England, men mener også at mange kan bedre. I innlegget går han hardt ut mot nedsettende kommentarer mot kvinnefotball i kommentarfeltene.

– Derfor forakter jeg alle som ikke viser jentene respekt, som slenger dritt og skriver dritt i kommentarfeltene nærmest for moro skyld.

Les hele innlegget under:

Da jeg var 15 år gammel flyttet jeg til Manchester, hvor jeg spilte for Manchester United i tre år. Der møtte jeg en machokultur og en garbedrobekultur som var ny og uvant, og som har preget meg siden. «Don’t show you are cold» fikk jeg beskjed om på benken, iført shorts og T-skjorte i minusgrader. Det var bare ett eksempel på hvordan de ønsket å herde oss til å bli det de mente var «real men». Og mye av det var bra. Jeg trengte å bli herdet, for du kan ikke synes synd på deg selv hvis du skal lykkes i fotballen, og slik er jeg glad for at jeg gikk den veien jeg gikk. Men hvordan mange så på jenter og kvinner, det preger meg fortsatt i dag. Jeg tror mye er blitt annerledes i den tradisjonelle engelske fotballkulturen i løpet av de siste årene, for jeg ser mange tegn til at store klubber tar jenter og fotball på et helt annet alvor nå, men i den fotballkulturen jeg var en del av var kvinner og fotball en vits. Det ble bare latterliggjort. Det var en ekkel generell holdning til hva kvinner skulle være og skulle gjøre, som var totalt dominerende. Jeg vet ikke om de tenkte over det selv, sannsynligvis ikke, men det fikk meg til å tenke. For jeg vokste opp og spilte med jenter som nå er blitt Europas beste. Jeg vet nøyaktig hvor hardt de har jobbet, og det er hardere enn de fleste uansett kjønn. Derfor forakter jeg alle som ikke viser jentene respekt, som slenger dritt og skriver dritt i kommentarfeltene nærmest for moro skyld. Sammen med holdningene jeg møtte i England for en del år siden, er det en påminnelse om at likestillingen kanskje ikke er kommet langt likevel. Ja, jeg tror vi har kommet lenger i Norge, men hvis alle ser seg selv i speilet, så tror jeg mange av oss vil finne ut at de kan bedre. Jeg sier ikke at alle må se på, men jeg synes vi skal støtte jentene våre hundre prosent, og det starter med oss menn. Heia Norge og lykke til i EM!

A post shared by Mats Møller Dæhli (@matsdaehli95) on

Innlegget hylles på sosiale medier. I innleggets kommentarfelt er det mange som takker St. Pauli-spilleren (lånt ut fra Freiburg) for å ha skrevet innlegget, blant dem er venninnen Graham Hansen. TV 2-kommentator Kasper Wikestad roser også innlegget på Twitter.