Maratonlegenden Henry (72) fikk to advarsler som politiker: – I idrett og politikk gjelder helt ulike spilleregler

For Henry Olsen har den friske debatten om Alfheim stadion vekket til live gamle minner om kontrastene mellom idrett og politikk.

ALLSIDIG: Henry Olsen poserer med noen av sine motorsykler for iTromsø i 2015. 72-åringen har fortid både som Nord-Norges beste langdistanseløper og som kommunestyrepolitiker.  Foto: Ronald Johansen

fotball

Den 72 år gamle løpelegenden fra Tromsø, som har en personlig rekord på råsterke 2.17,02 på maraton fra midten av 1970-tallet, har med stor interesse lest den pågående debatten om TILs arenafremtid.

Der har fotballprofilene Morten Gamst Pedersen og Tom Høgli engasjert seg i en mildt sagt frisk debatt med tidligere topp-politiker Øyvind Hilmarsen.

«Hold deg saklig, Hilmarsen!»

«Tonedøve fotballproffer på Alfheim»

– Der er man inne på en ting som jeg har tenkt på i mange, mange år: Hvorfor er det så få idrettsfolk som engasjerer seg i politiske saker. Spesielt idrettspolitiske saker, sier Olsen – som selv satt åtte år i kommunestyret i Tromsø for Arbeiderpartiet på 1980- og 90-tallet.

– Vi er svært forskjellige

Olsen hadde egentlig aldri noen plan om å ta en større rolle i politikken. Han forteller at han ble akkumulert inn fra en plass langt nede på listen – inn til en plass i kommunestyret.

– Jeg husker godt at når man kommer fra idrettskulturen og inn i det politiske, så er det en veldig kontrast i væremåte, kultur og levemåte. Totalt sett er vi svært forskjellige, sier 72-åringen og illustrerer:

– I idrettsmiljøet er startstreken, stoppeklokka og målstreken lik for alle. I politikken gjelder helt andre spilleregler.

– Hvilke spilleregler gjelder i politikken?

– Der er det taktikkeri, helt andre ting, svarer Olsen.

To advarsler

Den gamle storløperen forteller at han ikke har noen direkte negative opplevelser i politikken.

Men han følte etter hvert at han var på en arena som ikke passet for ham.

– Jeg hadde ingenting i det politiske miljøet å gjøre. Jeg synes alle parti kom inn med gode saker, men du fikk ikke lov til å stemme etter din personlige overbevisning. Du var bundet av partigruppens syn, sier den tidligere kommunepolitikeren.

Han forteller at han to ganger fikk advarsler fra partiet for å stemme mot partiets linje.

– Det dreide seg om riving av Aunegården og andre bygg i Sjøgata og en tilrettelegging av vei for mer trafikk der. Og en kunstig øy i Robukta til hotellbygging, med parkeringsplasser i Telegrafbukta. Jeg fikk advarsler for å gå imot partiets linje, erindrer Olsen.

Han har samtidig respekt for de ulike kulturene etter mange år i begge leire.

– Selvfølgelig har jeg det. Jeg konstaterer kontrastene. De er temmelige store. Mye større enn folk flest tror. Jeg setter pris på at Morten Gamst Pedersen og Tom Høgli involverer seg i idrettspolitiske saker. Jeg tar ikke stilling til hvem som har rett og galt. Jeg synes det er positivt at de er med i debatten, roser Henry Olsen.

Gamst om stadionkritikken: – Jeg må få ha en drøm. Det ville nesten vært rart om jeg ikke hadde hatt det.

– Man troppet ikke bare opp og stemte annerledes

Tor Zachariassen (75) en svært markant skikkelse i Arbeiderpartiets lokalpolitiske historie og har vært gruppeleder for partiet i Tromsø i mange år.

Over det tradisjonsrike kaffebordet hvor han ofte møter Olsen, snakker de to gamle traverne i spøkefull tone om gamle saker.

VETERAN: Tor Zachariassen (75) har lang fartstid i lokalpolitikken for Arbeiderpartiet.  Foto: Jon Terje Eiterå

Zachariassen kan ikke huske å ha gitt Olsen korreksjon, men bekrefter samtidig at slike reaksjoner kan forekomme i politikken.

– Det skjedde fra tid til annen at personer gikk imot partiets linje, men da tok de kontakt på forhånd. Men man troppet ikke bare opp i kommunestyret og stemte annerledes, sier han til iTromsø.

– I noen saker var det ikke takhøyde for å bryte med partiet, det rammet meg også hvor jeg hadde skarpe og andre løsninger på utfordringer enn flertallet. Det legger jeg ikke skjul på, sier Zachariassen.

– Må få ytre drømmer og visjoner

75-åringen var selv en habil løper på 1950- og 60-tallet og har jobbet mye med idrett og idrettspolitikk. Han ser på idrettspolitikk som det aller mest utfordrende feltet i et langt liv i politikken, særlig etter sitt engasjement for Tromsø-OL i 2018.

– Også jeg kommer fra idretten. Løper du mot klokka, så gjør du det. Jobber du med samfunnsbygging, må du jobbe på en annen måte og du kan ikke operere med å si at jeg har rett, sier Tor Zachariassen før han avslutter:

– I stadiondebatten er jeg helt enig med Tom Høgli i at man må få ytre drømmer og visjoner uten å bli skutt ned.

Vi ønsker engasjerende debatter på itromso.no. Du er velkommen til å kommentere sakene på våre sider, men vi ber deg først lese våre retningslinjer for innlegg:

×

RETNINGSLINJER FOR INNLEGG

iTromsø gjør oppmerksom på at du er juridisk ansvarlig for dine kommentarer. Dette personlige ansvaret gjelder enten du velger å kommentere i kommentarfeltene på våre nettsider eller du skriver innlegg på våre Facebook-sider.

iTromsø ønsker en åpen, saklig og engasjerende debatt. Vi oppfordrer alle til å være saklige, vise respekt for andres meninger og å holde seg til saken. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller på annen måte strider mot etikk eller lovverk. Du kan varsle oss her dersom du ser innlegg du mener bryter med god debattskikk.

Alle som vil delta i debatten hos oss må skrive under eget navn. Vi forbeholder oss retten til å utestenge brukere som begår grove eller gjentatte brudd på våre retningslinjer.

fotball