Mesterligadrømmen lever for RBK - kjempeprestasjon stilnet Celtic Park

Trønderne imponerte og holdt Celtic i kne. Nå kan alt skje på Lerkendal.

Celtic og Rosenborg i duell om ballen i Glasgow onsdag kveld.  Foto: Morten Antonsen

fotball

CELTIC - ROSENBORG 0–0

GLASGOW: Med 0–0 i Glasgow må Rosenborg vinne, men etter prestasjonen i Glasgow å dømme er det godt mulig. For de norske serielederne var til tider best og fortjente å få med seg bortemålet som ville gitt adskillig lettere nattesøvn for Lerkendal-publikummet.

Yann-Erik de Lanlay og Nicklas Bendtner hadde de største mulighetene som de tilreise supporterne helt sikkert vil fortvile litt over på vei hjem. Men først og fremst viste «de utskjelte serielederne» at de kan spise kirsebær med de store.

Rosenborg sto godt imot det skotske presset og til tider så det ut som trønderne var like komfortable og rolige som om de spilte hjemme på Lerkendal. Kåre Ingebrigtsens menn viste en trygghet som frustrerte de 55.000 hjemmesupporterne, som startet som en heksegryte, men som bare ble stillere og stillere utover kampen.

Viktig blokkering

Riktig nok kunne Stuart Armstrong gitt hjemmelaget ledelsen etter ti minutter da Olivier Ntcham serverte midtbanespilleren en mulighet innenfor 16-meteren. Armstrong fikk tatt ned ballen og fyrt av, men Tore Reginiussen avverget med en viktig blokkering.

Ellers skapte de skotske mesterne lite. For selv om Celtic tapetserte området Rosenborgs 16-meter i sine grønne og hvite farger, ble det forutsigbart og enkelt å forsvare seg mot. Rosenborg opptrådte klokt, holdt ballen i laget og skulle kontre når sjansen bød seg.

Nordmann ødela for RBK-jubel

Etter 23 minutter var anledningen rett. Mike Jensen fant et smutthull og slo en nydelig stikker gjennom Celtic-muren og til Milan Jevtovic som fikk vendt opp Kieran Tierney og skutt. I veien for enorm bortejubel sto derimot hjemmelagets norske debutant i startelleveren - Kristoffer Ajer.

Birger Meling kaster seg inn for å stoppe et Celtic-innlegg.  Foto: Morten Antonsen

Resten av omgangen fortsatte i samme bilde, der Rosenborgs venstreside var involvert. Celtic rullet konsekvent opp på høyresiden, men Birger Meling og Fredrik Midtsjø balanserte godt. Yann-Erik de Lanlay jobbet livet av seg begge veier. Rosenborg var gode.

De Lanlay fortvilte

Men Rosenborg kom strengt tatt til Glasgow for å få med seg viktige bortemål og fremover på banen skulle det bli adskillig mer action etter hvilen. Rommene åpnet seg for trønderne, som skapte sin andre mulighet sju minutter ut i andre omgang. På et frispark fra nærmest død vinkel forsøkte Vegar Eggen Hedenstad seg på et sylfrekt skudd, men Celtic-keeper Craig Gordon var våken og fistet ballen unna.

Celtic-keeper Craig Gordon med en sterk redning etter Vegar Eggen Hedenstads skuddforsøk.  Foto: Morten Antonsen

Sjansen som de over 100 tilreisende fra Norge skulle rive seg i håret av var derimot ikke kommet enda.

Timen var passert, Rosenborg kjørte overgang på overgang og til slutt måtte det egentlig bare bli scoring, da Jensen tredte gjennom Jevtovic igjen. Serberen kikket opp og så de Lanlay ledig i boksen. Venstrekanten hadde god tid, men klarte ikke å presse ballen under tverrliggeren.

Dansk dynamitt burde gitt 1–0

Celtic hadde lite å komme med til tross for mye ballinnehav, men etter 70 minutter var de nær. Veldig nær. Reginiussen hadde vondt og måtte av, men selv om midtstopperen ble erstattet av en Johan Lædre Bjørdal som tidlig markerte seg positivt, hadde laget mistet en leder. James Forrests skudd som gikk gjennom hele RBK-feltet og like utenfor André Hansens bakre stolpe, virket som et lite varsku.

I stedet var det de svartkledde som var nær igjen, da Jensen nok en gang var arkitekt. Kapteinen kom seg rundt og ned til dødlinjen og slo en glimrende 45-graders pasning i retning Nicklas Bendtner. Stjernespissen bommet derimot på ballen i stedet for å hamre inn 0-1.

Mike Jensen med et godt skuddforsøk for RBK.  Foto: Morten Antonsen

Må vinne hjemme

De siste ti minuttene ble naturligvis et jag for seiersmålet. Hjemmelaget ønsket selvfølgelig å vinne hjemme, mens Rosenborg ikke sa seg hundre prosent fornøyd uten et bortemål. Det kunne trønderne fått på overtid. En sen innsvinger tok innbytter Matthias Vilhjalmsson nesten så godt vare på som man bare kan, da han fikk presset ned et skudd mot Gordon i Celtic-buret. Han sto derimot i veien med en god beinparade.

Med 0-0 vil likevel Rosenborg kun trenge hjemmeseier på Lerkendal i returkampen. Men scorer Celtic i Trondheim MÅ de vinne, da uavgjort da vil bety exit på bortemålsregelen.