«Moi» må droppe ramadan

Mohamed Elyounoussi forsyner seg av kyllinggryta selv om det er midt i ramadan.

Mohamed Elyounoussi mener det er uforsvarlig å faste som toppidrettsutøver. Her forsyner han seg med kylling og ris etter onsdagens trening på Aker stadion.   Foto: ERIK BIRKELAND

fotball

MOLDE: – Jeg har prøvd å faste samtidig som jeg spiller kamper. Det lar seg ikke gjøre på høyt nivå, det er ikke sunt, sier venstrevingen til Romsdals Budstikke.

Den muslimske fastemåneden startet 18. juni og avsluttes fredag.

Ola Kamara og Mohammed Elyounoussi scoret to mål hver i Champions League-kvalifiseringen.  Foto: NTB scanpix

– Da jeg spilte i Sarpsborg var det noen år jeg spiste bare på kampdager og fastet resten av måneden. I lengden går det ikke bra. Det blir vanskelig å restituere seg, fordi du bruker så lang tid på å få nok energi etter kamp og trening. Dermed blir utbyttet for dårlig. Her i Molde er nivået så høyt at jeg ikke kan kutt ut mat og drikke i lange perioder av døgnet. Det funker ikke, sier norsk-marokkaneren.

La på seg flere kilo

Sist han gjennomførte ramadan opplevde «Moi» dessuten at han gikk betydelig opp i vekt.

– Mange tror man går ned i vekt når man faster, men ofte skjer det motsatte. Jeg mistet muskelmasse, men la på meg veldig mye fett. Man spiser om natta, og spiser gjerne store måltider når det først blir mat. Resultatet var at jeg ble en del kilo tyngre, forteller 20-åringen.

Han vil fortsette å droppe ramadan så lenge han spiller fotball på høyt nivå.

– Det er akseptert at toppidrettsutøvere løser dette på andre måter. Noen utsetter fastemåneden til en annen tid på året. Jeg har valgt å gi penger til ulike veldedige formål, sier han.

Frykter skade

Elyounoussi frykter også økt skaderisiko dersom han skulle gjennomført ramadan i det tette kampprogrammet MFK har for tida.

– Jeg har hatt noen belastningsskader som jeg holder i sjakk med riktig trening. Hvis kvaliteten på treningsarbeidet hadde falt mye, er jeg redd for at jeg kunne pådratt meg skader, sier han.

Vingen storspilte og scoret to mål da Molde slo Pyunik 5–0. – Vi vet at vi er mer enn gode nok på vårt beste. Når vi får til Molde-spillet kan vi hevde oss mot hvem som helst. Derfor ser jeg ingen grunn til å frykte noen av de lagene vi kan møte i neste runde. Samtidig må vi ikke tro at vi er bedre enn de store lagene. Vi må jobbe hardt og være effektive, sier Elyounoussi.

Tenker ikke landslag

Han er landslagsaktuell både for Norge og Marokko, men har foreløpig ikke spilt noen A-kamper.

– Mitt fokus er Molde og det norske U21-landslaget. Jeg vil heller være en nøkkelspiller i 90 minutter der enn å sitte på benken for A-landslaget. Nå er målet mitt å bidra til at U21 kommer til VM-sluttspillet om to år. Det hadde vært stort, sier han.