NFF slår tilbake mot Koteng-kritikken: – Han etterspør tiltak som allerede er iverksatt

Styrelederen i Rosenborg gikk til angrep på norsk fotball.

Ivar Koteng refser Fotballforbundets pengeforvaltning.   Foto: NTB scanpix

fotball

Ivar Koteng gikk fredag morgen til angrep på norsk fotball, og kritiserte blant annet talentsatsingen til NFF. Han vil ha flere arbeidsplasser i norsk fotball:

– Toppklubbene dreier mer og mer mot utvikling. Det blir flere utviklingsansatte i klubbene, og det er kompetansen som må utvikles. Vi er nødt til å ha et paradigmeskifte i norsk fotball, vi kan ikke holde på som vi gjør nå. Norsk fotball er jo elendig, sier Koteng.

Nå slår NFF tilbake mot kritikken fra styrelederen i Rosenborg.

– Allerede iverksatt

Fagansvarlig for spillerutvikling i NFF, Håkon Grøttland, mener at en del av det Koteng etterspør er tiltak som allerede er iverksatt.

– Det er en vrien øvelse å se endringen når man står midt oppe i den. Kikker man imidlertid ti år tilbake i tid, så ser man at det har skjedd mye. Samtidig skal vi være ydmyke. Det som er bra i dag, er ikke i nærheten av å være godt nok om 10 år, sier Grøttland til Adresseavisen.

Han sier at NFFs tilnærming bygger på at klubben er den viktigste arenaen for utvikling, og mener det er gledelig at flere hundre klubber er i gang med kvalitetsklubbprosjektet, hvor det stilles krav til klubbenes systematikk og trenerkompetanse til alle trenere i klubben.

– Videre har vi revitalisert vårt laveste trenerkurs, grasrottreneren. Dette er et lavterskelkurs som retter seg rett inn mot mamma- og pappatreneren. I løpet av få år er det et klart mål at alle som trener barn og unge som et minimum skal ha gjennomført dette kurset. Status i dag er at vi utdanner flere barnefotballtrenere pr. innbygger enn de store fotballnasjonene, sier Grøttland.

Unik utviklingsmodell

Han mener at Norge har en unik spillerutviklingsmodell i europeisk sammenheng, og peker på landslagsskolen som skal fange opp de største talentene fra fylte 12 år.

– Cirka 1000 spillere i hvert årstrinn er inne i denne modellen og blir sett og stimulert av NFF. Ekstra stolte er vi av at denne modellen kjøres i tett samspill med toppklubbene våre, sier han til Adresseavisen.

Generalsekretær Pål Bjerketvedt i NFF mener at det er et spørsmål om prioritet, og at de inn mot budsjettet for 2018 jobber med å være enda tydeligere i prioriteringene.

– Skal noe prioriteres opp, må noe prioriteres ned. Det vi har sagt, er at vi overordnet mener at mest mulig midler skal gå til aktivitet, sier han til Adresseavisen.