Nå er en tredje europeisk klubbturnering på vei

Mesterligaen og Europaligaen kan i nær framtid få selskap av en tredje klubbturnering.

RBK-keeper André Hansen reddet Europaliga-plassen nærmest på egen hånd i sommer. Om noen år kan han og klubben få en tredje europeisk turnering å spille i.  Foto: Boris Grdanoski / TT NYHETSBYRÅN

fotball

Det opplyser den europeiske klubbforeningen (ECA).

ECA-leder Andrea Agnelli sa tirsdag at de har fått grønt lys, men at de venter på den endelige godkjenningen fra Det europeiske fotballforbundet (UEFA). Avgjørelsen er ventet å komme før utgangen av året.

– Det mangler kun en godkjennelse fra UEFA-styret, men ellers har vi fått grønt lys til en tredje turnering, sa Agnelli i forbindelse med et ECA-møte i kroatiske Split.

Han ga ikke noen detaljer om hvordan turneringen vil bli organisert, men la til at den ligger an å bli innført fra 2021/22-sesongen. Agnelli mener den nåværende modellen trenger en modernisering.

96 lag

ECA-lederen, som også er president i den italienske storklubben Juventus, har også en plass i UEFA-styret.

Innføringen av en ny turnering vil ta det samlede antall klubber i europacupene opp til 96. Det er planlagt at den nye turneringen skal bestå av 32 lag.

I dag er det 48 klubber som deltar i europaligaens gruppespill, men antallet vil trolig bli redusert til 32 når en tredje europacup står klar. Det vil gi den samme antall deltakere som i mesterligaen.

Ble lagt ned

Forrige måned tonet UEFA-president Aleksander Ceferin ned medieoppslag om en ny europeisk klubbturnering.

– Det er bare diskusjoner. Er det bedre å ha 64 lag i europaligaen, eller 32 lag i hver sin turnering? Akkurat nå er det bare på et diskusjonsnivå, sa Ceferin.

Siden den gang har tydeligvis saken fått bein å gå på.

Europa har hatt en tredje klubbturnering tidligere i form av cupvinnercupen, men den ble lagt ned i 1999.

(©NTB)