Lars Petter Andressen og Simo Valakari på TIL-benken. Lars Petter Andressen og Simo Valakari på TIL-benken. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB scanpix

Når Lars Petter går bort til sjefen sin i kveld, kan beskjeden bli helt avgjørende: Slik skal TIL-benken følge nedrykksdramaet

Samtidig som TIL spiller mot Stabæk kan det bli avgjørende for ledelsen å vite hva som skjer i de andre kampene.

Den rekordjevne avslutningen i Eliteserien involverer seks lag som alle er innenfor bare to poeng.

11. Sarpsborg 08, 29 poeng, − 10

12. Strømsgodset, 29 poeng, − 14

13. Lillestrøm, 29 poeng, - 15

14. TIL, 29 poeng, - 19

15. Mjøndalen, 27 poeng, - 15

16. Ranheim, 27 poeng, - 18

Og når alle kampene spilles samtidig søndag klokken 18.00, kan ett mål i én kamp få store konsekvenser for andre lags skjebne.

TIL er åpenbart opptatt av å gjøre jobben selv. Det vil garantert sikre dem ny elitekontrakt. Men det er ingen tvil om at det vil lønne seg å se hvordan det går også i de andre kampene.

– Hva er trenerteamets tanker rundt hvordan dere vil følge de andre kampene?

– Hvis vi ikke har ledelsen utover i kampen, så må man følge med hva som skjer. Det vil vi også gjøre. Jeg vil være den på benken som følger med, sier TILs assistenttrener Lars Petter Andressen.

– I våre egne hender

Det betyr at hovedtrener Simo Valakari kun vil fokusere på hva som skjer ute på Alfheim-matta.

– Simo vil ikke følge med på telefonen. Det blir vår oppgave å gi han de riktige tilbakemeldingene. Noe vi ikke blir å gjøre før man bør det, forteller Andressen.

– Alt er i våre egne hender, men vi er selvsagt forberedt på flere scenarioer, forteller han.

– Hva skal til for at du gir Simo en beskjed om hva som skjer i de andre kampene?

– Hvis det ikke går som vi ønsker mot slutten vil selvfølgelig andre resultater kunne påvirke hva vi må gjøre. Et scenario helt på slutten kan være at hvis uavgjort holder så er det ikke sikkert vi går «all in» med fire spisser. og istedet roer heller ned, sier assistenten.

Å se Andressen med telefonen på benken er ikke unormalt i løpet av en eliteseriekamp.

– Jeg har alltid telefonen med meg. Den ene grunnen er at jeg har oppsettet for dødballer der. Det andre er at vi har alltid kontakt med noen som sitter oppe på tribunen. Det kan være Ivan Baptista eller Svein-Morten Johansen. Noe som kan handle om taktiske ting, sier Andressen.

– Hvordan foregår denne kommunikasjonen?

– Det kan være både på telefon eller SMS. Og denne kontakten blir vi også å ha på søndag, sier Andressen.

– Må gjøres til en vanlig kamp

Kommunikasjonen ut mot spillerne vil naturlig nok ofte foregå via spillere som er nærmest benken. Samtidig vil også speakeren lese opp resultatene fortløpende. Det siste er ikke kaptein Simen Wangberg særlig opptatt av.

– Vi hører ikke så godt hva som sies fra speakeren sier ute på banen. Uansett må vi gjøre dette til en vanlig kamp, fastslår Wangberg.

– Hvor mye behov har dere på banen for å få tilbakemeldinger fra benken om hva som skjer i de andre kampene?

– Jeg mener at vi ikke trenger noe informasjon, og hvis vi gjøre jobben vår selv er vi ikke avhengig av andre. Ting man kan kontrollere selv er alltid best å fokusere på. Jeg tror ikke på at noen andre skal gjøre en jobb for deg, sier Simen Wangberg til iTromsø.

Andressen er spent foran det som venter.

– Situasjonen er veldig spesiell, med så mange lag involvert. Vi har fulgt med på kamper tidligere, og går inn i rekken av avgjørende kamper mot slutten for oss de siste sesongene. Noe mindre spennende blir det ikke denne gangen.

– Hvordan er følelsen når man berger plassen på slutten av sesongen?

– Følelsen er helt fantastisk, og vi vil gjøre alt for å oppleve det igjen, sier Lars Petter Andressen