«Når man inviterer til fest er det lurt å stille opp selv»

KOMMENTAR: En rekke TIL-spillere manglet tilsynelatende gløden som forventes da lillebror Bodø/Glimt ble for sterke. Da er også veien kort til at publikum også gir blaffen i hva som skjer på Alfheim, skriver Rune Robertsen.
fotball

Foran «hele Tromsø» hadde TIL sjansen til å vinne tilbake de som har tvilt på hva Gutan står for. I stedet falt laget og trenerteamet igjennom på verst tenkelige vis mot erkefienden fra Bodø/Glimt på fotballens festdag.

Rune Robertsen, sportsleder iTromsø 

6.343 tilskuere hadde tatt turen opp på Alfheim på 16. mai ettermiddagen før nasjonaldagen. Med unntak av noen få bortesupportere satt de fleste og ventet på et TIL-lag som for alvor skulle vise at Fort Alfheim er en realitet. Ingen anledning er egentlig bedre egnet til akkurat det enn å sende de gulkledde Bodø-gutta sørover i charterflyet sitt. Om ikke avkledde, så i hvert fall uten poeng.I stedet spilte TIL godkjent fotball i til sammen 10 minutter fordelt på fem minutter i hver omgang, i oppgjøret som endte 1-2. De resterende 80 minuttene var miserable, og periodevis direkte flaue når man tenker på at fotball tross alt er innenfor kategorien underholdning. Hvor ble det av galskapen som skal prege Gutan i en slik kamp? Jeg tror ikke mange av de som ikke er faste ansikter på TILs hjemmekamper, har cupkampen mot Odd (25.mai) eller seriekampen mot Sarpsborg (28.mai) på prioriteringslista.

Synd for Nord-Norge

For Tromsø og Nord-Norge er det synd. Ingenting er bedre for fotballbyen på 69 grader nord enn at laget skaper entusiasme og engasjement. Men da må det være en kjerne av kvalitet i det som vises på banen. Jeg tror ikke noen helt ærlig mener at TIL skal være helt i toppen av eliteserien hvert eneste år.

Like fullt skaper 29 år med eliteseriefotball en forventning om at TIL skal begeistre, skape lokale profiler og ta poeng. Og det må være lov å kreve. Gjennom de siste årene er TIL blitt et bunnlag, og det er ikke der Gutan bør holde til.

Bodø/Glimt kunne juble. For Tromsø-spillerne var det fortvilelse.  Foto: NTB scanpix

Glimt-kampen kunne vært starten på noe bra for TIL og Tromsø. Nå er klubben enda lengre ned i gjørma – og da mener jeg ikke på tabellen — fordi Gutan ikke leverte da klubben trengte det som mest. En god opplevelse med godt spill og tre poeng på 16. mai kunne startet en positiv bølge. Av de mange tusen som gikk skuffet hjem fra Alfheim mandag kveld er det en rekke av dem som ikke vil komme tilbake fordi varene ikke ble levert da det gjaldt.Sportslig sett er det en mann som er ansvarlig for det hele. Hovedtrener Bård Flovik svarer riktignok til sportssjef Svein-Morten Johansen, som igjen svarer til TIL Holdings styreleder Per Aronsen. Men det er Flovik som har ansvaret for den daglige utviklingen av laget.

Færre vil bry seg

Jeg skrev etter 0-6-tapet mot Aalesund i april at jeg hadde vanskelig for å se at spillerne tror på det prosjektet han har satt i gang. Siden da har TIL vunnet en, spilt en uavgjort og tapt to kamper i eliteserien. For en trener er disse resultatene ikke direkte tillitsvekkende. Det er dog til syvende og sist trenerens ansvar å få et lag til å skaffe resultater.

Lite fungerer i det hele tatt godt nok sportslig i TIL om dagen. På toppen av det hele vil Glimt-nederlaget 16. mai koste klubben flere hundre tusen kroner fordi flesteparten av de tilskuerne som kunne blitt bitt av TIL-basillen heller velger å bruke helgene sine annerledes. Jeg kan forstå de som gjør det basert på Gutans opptreden mot Glimt.

Når man inviterer til fest er det lurt å stille opp selv. Det gjorde ikke TIL på 16. mai. Prisen blir dessverre at enda færre bryr seg om TIL, og lar være å komme på Alfheim.

Fotball-Tromsø er i sorg. Det sårer dypt å tape mot Glimt.