Norge med sterk generalprøve: Sikret uavgjort etter sen scoring mot EM-favoritt

Maren Mjelde sikret uavgjort mot Frankrike ti minutter før full tid.

Norge slet tidvis voldsomt i onsdagens generalprøve mot Frankrike, men hevet seg. Kaptein Maren Mjelde sørget for 1–1.  Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix

fotball

FRANKRIKE – NORGE 1–1

Norges første kamp i EM er bare fire dager unna, og ut ifra det laget viste mot Frankrike i kveld har landslagssjef Martin Sjögren fortsatt en hel del å jobbe med frem mot åpningskampen mot vertsnasjon Nederland på søndag.

Frankrike tok ledelsen bekymringsfullt tidlig – kun tre minutter var spilt da alt av markeringer glapp i det norske forsvaret og Ada Hegerbergs lagkamerat i franske Lyon, Camille Abily, raget høyt over alle, inkludert et svært passivt norsk midtstopperpar. Dermed 1–0.

Ledelsen både kunne og sannsynligvis burde vært større, men flere mål ble det ikke, før Maren Mjelde sprang seg fri på et sugende løp ti minutter før slutt og satte inn utligningen, etter en utsøkt bakromspasning fra innbytter Ingrid Schjelderup. Litt flatterende ut ifra spill og sjanser, samtidig som Norge hevet seg stort etter hvilen.

Skapte lite

Frankrike har vært nevnt som en av forhåndsfavorittene under årets EM, og virker å være i rute foran mesterskapet, dit de ankommer med et lass av ferske Champions League-vinnere. Norge er på sin side nevnt som en mulig outsider, og basert på det laget viste i annen omgang kan den norske troppen reise videre til Nederland med håp om et godt mesterskap.

– Vi går herfra med høyt hode. Vi viser at vi kan slå alle i verden når vi spiller 1–1 mot et land som er rangert som nummer tre i verden. Dette er et bevis på at vi holder en høy kvalitet og har stor tiltro til det vi gjør, sier landslagstrener Sjögren til VG.

– Det er det beste laget i verden kanskje, så 1–1 er veldig bra av oss. Vi får en aha-opplevelse i starten, men det er fint at vi får kjenne på det i dag. Vi må være med fra første spark på søndag. 1-1 gir oss selvtillit, sier kaptein Maren Mjelde til landslagets Facebook-side.

Som i forrige kamp mot USA slet Norge likevel med å komme til de virkelig store sjansene. I Ada Hergerberg og Caroline Graham Hansen har Norge verdensklassespillere, men akkurat som mot USA fikk de lite å jobbe med, selv om særlig Graham Hansen hevet seg i annen omgang.

– Vi ble mer eller mindre overkjørt de første syv minuttene. Så syns jeg vi kommer inn i kampen igjen og setter forsvarsspillet bedre. I angrep sliter vi fortsatt, innrømmer sjefen overfor VG.

Norges største sjanse i løpet av de første 45 kom da også på et frispark helt på hjørnet av straffefeltet, som målscorer Maren Mjelde satte på nærmeste stolpe. Der sto beklageligvis også Frankrikes keeper Bouhaddi.

Frankrike fortsatte på sin side å true Norges høyreside gjennom lynraske Thomis – flere ganger fikk hun lov til å skru på turboen og slå upresset inn i Norges straffefelt, og bare dårlige avslutninger forhindret en større ledelse til pause.

Norge spilte seg derimot opp utover i annen omgang, spesielt etter at Maria Thorisdottir kom inn med større duellstyrke og ballsikkerhet på stopperplass knappe halvtimen før slutt. Også LSKs Emilie Haavi var frisk etter at hun kom inn etter hvilen for Kristine Minde.

Hør Aftenpodden Sport hvor vi lader opp til fotball-EM. Hør hvordan Norge vurderes og hvem som er gullfavoritt: