Norge møter Serbia i playoff: – Vi hadde håpet på Finland

Tøff motstand på hjemmebane i semifinalen i EM-playoff.

Norge skal ut i playoff mot Serbia i en eventuell siste mulighet for å nå EM i 2020.   Foto: Jon Olav Nesvold / BILDBYRÅN NORWAY

fotball

Serbia-Litauen 4–1

Skottland-Israel 3–2

Det blir Serbia og deretter Finland eller Skottland som blir de eventuelt siste hinder for Norge på veien mot EM i 2020. Første motstander heter Serbia og kampene skal spilles mellom 26. og 28. mars om nesten halvannet år.

– Selvfølgelig er det greit å si at vi kunne ønsket oss Finland på Ullevaal. Nå blir det Serbia hjemme i semifinalen og en ekstra mulighet til å kvalifisere seg til EM, sier Norges assistenttrener Per Joar Hansen til Aftenposten sent tirsdag kveld.

OPP- OG NEDRYKK I NATIONS LEAGUE:

Slik er fasit for opp- og nedrykk i UEFAs Nations League etter årets turnering:

A-divisjonen, gruppevinnere (til sluttspill): Nederland, Sveits, Portugal, England (spilles i Portugal i juni).

Nedrykk til B: Tyskland, Island, Polen, Kroatia.

B-divisjonen, opprykk til A: Ukraina, Sverige, Bosnia-Hercegovina, Danmark.

Nedrykk til C: Slovakia, Tyrkia, Nord-Irland, Irland.

C-divisjonen, opprykk til B: Skottland, Finland, Norge, Serbia.

Nedrykk til D: Estland, Slovenia, Kypros, Litauen.

D-divisjonen, opprykk til C: Georgia, Hviterussland, Kosovo, Makedonia.

Dette er alle lagene i B-divisjonen, der Norge spiller høsten 2020: Finland, Island, Kroatia, Norge, Polen, Russland, Serbia, Skottland, Tsjekkia, Tyskland, Wales, Østerrike. De vil bli trukket inn i tre grupper à tre lag.

Ordinær EM-kvalik først

Det hele vil altså ikke bli avgjort før i slutten av mars 2020. I mellomtiden skal det spilles en ordinær EM-kvalifisering.

Og dersom Norge eller Finland/Skottland/Serbia kvalifiserer seg gjennom denne, som spilles vår og høst 2019, så blir kampoppsettet annerledes.

Men i utgangspunktet er det Norge mot Serbia og deretter playoff-finale mot vinneren av Skottland-Finland disse marsdagene i 2020.

– Vi fikk selvfølgelig ikke gjort noe med disse kampene. Nå skal vi konsentrere oss om det vi kan gjøre noe med, EM-kvalifiseringen som begynner til våren. Den går vi inn i vel vitende om at vi har en ekstra mulighet våren 2020, sier Per Joar Hansen.

Norges assistenttrener Per Joar Hansen.   Foto: Jon Olav Nesvold / BILDBYRÅN NORWAY

Men igjen, dersom Norge kvalifiserer seg i den ordinære kvaliken i 2019, så skal de ikke spille playoff mot noen av disse fire nasjonene. Gruppene i EM-kvaliken trekkes i starten av desember.

Dette er playoff-lagene

Disse lagene har kvalifisert seg til playoff for de fire ekstraplassene til fotball EM i mars 2020. Dersom noen av lagene som står oppført her kvalifiserer seg gjennom den ordinære kvalifiseringen i 2019, blir det endringer.

Gruppe A

England, Portugal, Sveits og Nederland (disse skal også spille et Nations League sluttspill i Portugal til våren med semifinale og finale)

Gruppe B

Bosnia og Herzegovina, Danmark, Sverige og Ukraina

Gruppe C

Norge, Finland, Serbia og Skottland

Gruppe D

Hviterussland, Georgia, Makedonia og Kosovo

Bare én kamp i semifinale og finale

Det skal ikke spilles hjemme og borte slik som det ofte gjøres i internasjonal fotball. Laget med flest poeng i Nations League-spillet får hjemmekamp i semifinalen.

For Norges del betyr det at de skal spille hjemme mot Serbia i semifinalen. Skottland har hjemmekamp mot Finland.

Hvilke av semifinalevinnerne som får hjemmekamp i playoff-finalen, skal trekkes 22. november neste år.

Alt dette er skrevet med det forbehold at ingen av de fire nevnte landslagene kvalifiserer seg direkte til EM i 2020.

Dersom det skjer blir det hele enda mer komplisert hvor andre lag rykker inn i playoff, og det vil da bli endringer i hvilke lag som får hjemmekamp. La oss si at Skottland kvalifiserer seg gjennom EM-kvalifiseringen. Da vil Norge rykke ett steg opp på rankingen og få et dårligere lag som motstander, mens Serbia da skal møte Finland hjemme.

Hvem Norge møter i ordinær EM-kvalifisering er ennå ikke avgjort. Den trekningen foregår i UEFAs hovedkvarter i Sveits 2. desember. Norge er seedet på nivå 3.