Norges supertalent overrasket treneren stort. Nå kan hun få en 18-årsdag helt utenom det vanlige.

For et halvt år siden spilte Frida Maanum foran 100 tilskuere på Kringsjå. Nå er hun høyaktuell foran EM-åpningen.

Frida Maanum avbildet i forbindelse med Norges trening lørdag. Søndag er det alvor for Maanum og Norge.  Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

fotball

UTRECHT, NEDERLAND: Myndighetsdagen er en stor begivenhet i enhver tenårings liv, men feiringen Frida Maanum kan få søndag overgår det de fleste norske ungdommer opplever.

På dagen da Stabæk-spilleren har lov til å ta lappen, kan hun bli kastet utpå til sin andre landskamp, foran 24.500 tilskuere i Utrecht.

Debuten kom så sent som på tirsdag mot Frankrike, en av de store favorittene til å vinne hele EM. Hun spilte så bra i 1–1-kampen at trener Martin Sjögren ble direkte overrasket.

– Ja, det ble jeg faktisk. Ikke fordi jeg ikke trodde at hun hadde kapasiteten til å gjøre det, men det var måten en 17-åring gjennomførte debuten på. Det var helt fantastisk, sier svensken.

Maanum selv var i utgangspunktet overrasket over i det hele tatt å bli med i troppen til mesterskapet.

– Det er egentlig bare en stor bonus for meg å være med, det samme å få spilletid i den første kampen, sier hun beskjedent.

Frida Maanum under den første treningen i precampen på Ullevaal stadion.  Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

Rett inn på EM-laget?

I løpet av de 80 minuttene klarte hun seg så bra at Sjögren ikke er redd for å gi henne mange minutter også når det virkelig gjelder.

– Hun har gjort det veldig bra på treningene. Mot Frankrike, som har vært det beste landslaget så langt i 2017, viste hun absolutt ingen respekt for motstanderen. Hun forholdt seg til det vi har trent på og gjorde en virkelig god innsats. Vi kommer til å spille med de vi mener er best for å slå Nederland, og Frida kan absolutt være en av dem, sier Sjögren

Han er i utgangspunktet ikke redd for å bruke en så ung og på dette nivået uerfaren spiller.

– Alt handler om hvor moden du er som person, sier han.

Under lørdagens trening fikk hun mye tid på laget med de blå vestene, noe som viser at hun er veldig aktuell for laget.

Ser én utfordring

Midtbanespilleren frykter ikke for utfordringen, og mener at hun er klar. Så sent som i fjor spilte hun for Lyn i 1. divisjon på Kringsjå, mens hun denne sesongen har utmerket seg for Stabæk i Toppserien.

Rammen på 18-årsdagen vil uansett bli en helt annen enn hva hun er vant til.

– Jeg føler at jeg er klar for det. Jeg synes jeg taklet det bra mot Frankrike, men selvfølgelig er det noe annet enn å spille foran 100 mennesker på Kringsjå, eller et par hundre på Nadderud.

– Hva blir den største utfordringen hvis du får spille mot Nederland?

– Det er nok det at det er ekstra trykk og ekstra stemning, og nervene kan kanskje spille litt inn. Det er nok det som kan påvirke litt.

Følger i stjernenes fotspor

Sjögren trekker frem spillere som Maren Mjelde, Ada Stolsmo Hegerberg, Caroline Graham Hansen og Kristine Minde som spilte mesterskapskamper i svært ung alder.

Han sier grunnen til at Maanum ikke var med i de to forrige landslagstroppene er at hun da spilte kvalifiseringskamp med J19-laget og at man følte det var naturlig at hun tok steget via U23-laget.

Martin Sjögren har litt å tenke på før EM-starten.   Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Da Lise Klaveness besøkte Aftenpodden Sport tidligere i uken, diskuterte NRK-eksperten det å kaste en så ung spiller inn i en så viktig kamp.

– Det kan gjøre fallhøyden stor, for midtbanen er hjertet i laget og hvis det vannes ut blir det utrolig mye løping og negative opplevelser for en 18-åring. Dette vet jeg at Martin (Sjögren) har øye for, det er ikke bare å hive henne innpå. Jeg tenker «kjør på», så får man heller gjøre endringer underveis, for hun er absolutt god nok til å spille indreløper under EM.

Hør Aftenpodden Sport hvor vi lader opp til fotball-EM: