Omstridt Leeds-eier sparket Rösler: - Jeg ville ha hardrock-fotball. I stedet var det som countrymusikk

Rösler fikk bare 152 dager i den gamle storklubben.

Uwe Rösler er ferdig i Leeds etter at Massimo Cellino mistet tålmodigheten med tyskeren.  Foto: NTB Scanpix

fotball

Uwe Rösler har fått sparken i Leeds etter bare 11 seriekamper. Det bekrefter klubben.

Dermed bli Rösler den femte manageren som får sparken i Leeds siden den nye eieren Massimo Cellino tok over i 2014. Totalt har det vært 41 managere innom Leeds på 23 år.

Tyskeren tok over Leeds 20. mai 2015. Han signerte da en toårskontrakt.

Freelance-journalisten Simon Austin oppsøkte mandag Rösler etter nyheten om avskjedigelsen.

— Jeg så ikke dette komme i det hele tatt. Jeg har alltid hatt et godt forhold til eieren og han snakket om at han ønsket å bygge opp noe, sier Rösler ifølge journalisten.

Lang liste med sparkede managere

— Jeg ville at laget skulle spille hardrock-fotball. I stedet var det som countrymusikk, sier Cellino til Irish Mirror.

— Han tok klubben tilbake i stedet for fremover, men jeg tar ansvar fordi jeg ansatte ham. Jeg gjorde mitt beste for å hjelpe Uwe, men til slutt så jeg bare skyer på himmelen, sier Cellino.

Tidligere Rotherham-manager Steve Evans tar nå over treneransvaret i Leeds.

Celllino har vist seg å være en svært kontroversiell eier. Siden han tok over Leeds i 2014 har Brian McDermott, David Hockaday, Darko Milanic og Neil Redfearn fått sparken.

Den rekken følger tiden hans som eier i den italienske klubben Cagliari. I løpet av 22 år med ham som eier hadde klubben hele 36 hovedtrenere. Cellino fikk tilnavnet ‘ Il mangia allentori ’ — managereteren.

Bare for tre uker siden uttalte Cellino at Rösler var den perfekte manageren for laget, og at han ville ha ansatt ham igjen.

Den italienske storrøykeren, rockegitaristen og milliardarvingen har også bemerket seg på andre områder. Da han eide Cagliari, kalte han sete-17 for sete-16b på alle radene på tribunen. Grunnen? Han mener tallet 17 bringer ulykke. I Leeds har han nektet nyankomne spillere å bo på hotellet Malmaison fordi fargeprofilen deres er lilla, en farge Cellino selvfølgelig påstår bringer ulykke.

For å spare penger skal italieneren ha lagt ned klubbens kantine og bedt spillerne ta med sin egen matpakke på jobb. Han har i tillegg pålagt dem å kjøpe sine egne fotballsokker til kampdag.

Utestengt på nytt

Cellino ble også nektet å styre Leeds en periode etter å ha blitt funnet skyldig i skatteunndragelse. I 2014 fikk han en bot på 5,5 millioner kroner for ikke å ha betalt importskatt på sin yacht.

Mandag ble det kjent at styret i den engelske fotballigaen er kommet fram til at Cellino er uegnet som eier av en ligaklubb. Cellino har fram til 28. oktober med å anke beslutningen. En uavhengig nemnd vil vurdere en eventuell anke.

Ligaens beslutning kom etter at Cellino i juni ble dømt for momsunndragelser i forbindelse med bilimport.

Fikk sparken i Wigan

Før Rösler fikk sjansen i Leeds var han trener i Wigan. Etter å ha opplevd suksess med Brentford, og blant annet rykket opp til nivå to i England, tok tyskeren jobben i Wigan i desember 2013. Under ett år senere, i november 2014, fikk han sparken fra Wigan.

Rösler har i mange år vært involvert i norsk fotball. Det var også her trenerkarrieren startet.

I 2002 ble den tidligere spissen hentet til Lillestrøm, men det ble bare 11 kamper.

Våren 2003 ble Rösler rammet av livstruende kreft. Han reddet med nød og neppe livet. Fotballkarrieren ble han tvunget til å sette en stopper på.

Han omtaler kreften «som en 12,5 centimeter stor tennisball midt i brystet». I sin egen biografi tar Rösler for seg hele sin karriere:

I 2004 tok den da 35 år gamle Rösler over treneransvaret i Lillestrøm. Siden har han trent både Viking og Molde.

Leeds-managere

Trenere under den nye eieren Massimo Cellino:

Brian McDermott: April 2014 - mai 2014

David Hockaday: Juni 2014 - august 2014

Darko Milanic: September 2014 - oktober 2014

Neil Redfearn: November 2014 - mai 2015

Uwe Rosler: Mai 2015 - oktober 2015.