«På tide å få fingeren ut av rompa i Tippeligaen også?!»

Rosenborgs Pål André Helland reagerer på at svenskene får til noe vi ikke klarer i Norge.

SCORING: Rosenborgs Pål André Helland scorer på straffe mot Bodø/Glimt tidligere i år. For anledningen med ball fra produsenten Adidas.  Foto: Arve Johnsen, Digitalsport

fotball

Den svenske toppligaen i fotball, Allsvenskan, har vedtatt at man fra neste sesong skal spille med én felles matchball på alle arenaer, skriver Aftonbladet.

Det ble vedtatt på et medlemsmøte i toppklubbenes forening, Svensk Elitfotboll, nylig. Frem til nå har det vært opp til hjemmelaget hvilken ball man stiller med i hver enkelt kamp i Allsvenskan.

— Vi har nå startet jobben med å se på én felles ball, men vi har ennå ikke bestemt oss for hvilken. Vi kommer til å se på hvilke alternativer som finnes med tanke både på det sportslige og kommersielle, sier generalsekretær i Svensk Elitfotboll, Mats Enquist.

Kvaliteten på de ulike ballene har ifølge avisen vært et hett diskusjonstema blant spillerne i Allsvenskan. Nå blir det altså forandring i nabolandet, noe spillerne er godt fornøyd med.

— Det er slik i de store ligaene, og det er dit vi vil nå, sier Malmös Oscar Lewicki.

— Det er stor forskjell på egenskapene til de forskjellige ballene. De oppfører seg forskjellitg. Får vi spille med samme ball hele tiden, kommer det til å heve kvaliteten både på detaljnivå, som frispark og corner, men også i det vanlige spillet, sier Åtvidabergs Kristian Bergström.

NISO: - Veldig uheldig

I Norge er man foreløpig et stykke unna å få innført en slik ordning. Men det står ikke på spillerne, skal man tro spillerorganisasjonen NISO.

— Vi har hatt dette som krav gjennom mange år, det var blant annet ett av momentene under streiken vi gjennomførte i 2011, sier leder i NISO, Joachim Walltin, til adressa.no.

SPILLERNES MANN: Leder i NISO, Joachim Walltin.  Foto: Øijord, Thomas Winje

— Jeg kan jo ikke garantere for 100 prosent, men her er det enighet fra så godt som samtlige av spillerne. Fra et sportslig ståsted hadde det vært klart best med én felles matchball, sier han.Den tidligere Brann- og Tromsø-spilleren forklarer at NISO flere ganger har kjørt en prosess opp mot toppklubbenes organisasjon Norsk Toppfotball (NTF), men at det til slutt strander på motvilje fra klubbene selv.

— Argumentet er at de vil tape økonomisk på det, og det synes vi er veldig uheldig. Den sportslige prioriteringen burde gått foran uansett, mener Walltin.

NTF: - Ikke veldig uenige

Norsk Toppfotball sier at de og NISO nok ikke er veldig uenige i saken, men at det, som Walltin sier, strander på økonomien.

— Toppklubbene har ikke noe imot at man blir enige om å bruke én felles matchball, og vi har hatt det ihvertfall to ganger oppe hos medlemmene våre, men det er klubbene som tar avgjørelsen, sier sportssjef Jo Bergsvand i NTF til adressa.no.

REPRESENTERER KLUBBENE: Sportssjef i NTF, Jo Bergsvand.  Foto: Digitalsport

Det er utstyrsavtalene klubbene inngår med sine leverandører som kompliserer saken, forklarer Bergsvand.— Adidas og lignende utstyrsprodusenter lager totalavtaler for klubbene. I denne saken blir det da snakk om å skille ut verdien på ballen fra disse avtalene. Praktisk sett går det an å gjøre det, men det har stoppet i det økonomiske så langt, sier han.

Bergsvand tror ball-leverandørene kan være villige til å se på en overgangsordning og at det skal være mulig å få en ordning også her til lands.

— Det er klart at man kan lure på hvorfor man får det til i Sverige, men ikke her, men her dreier det seg altså om klubbenes kommersielle verdier, sier han.

— Hvis klubbene i fellesskap blir enige, og at man deretter lager en overgang for de ulike klubbene, så vil dette gå rent praktisk. Vi har ihvertfall ingenting imot å ta det opp igjen, sier Bergsvand.

Spillerne: - Litt amatørmessig

Hva spillerne mener, er det, som NISO-leder Walltin sier, ingen stor tvil om. Enkelte profilerte eliteseriespillere ytret seg på sosiale medier etter at den svenske beslutningen ble kjent onsdag.

«Tippeligaen treng ein felles matchball, kan ikkje ha ein liga som har 5-6 ulike ballar på ein sesong!» twitret landslagskeeper Ørjan Nyland.

KLAR TALE: Molde-keeper Ørjan Nyland sier sin mening på Twitter.  Foto: Skjermdump Twitter

Rosenborg-spiller Pål André Helland fulgte opp: «Allsvenskan med felles matchball, på tide å få fingeren ut av rompa i Tippeligaen også?!»

RBK-vingen utdyper problemstillingen slik overfor adressa.no:

— Jeg synes det er litt amatørmessig at vi må spille med forskjellige baller avhengig av på hvilken stadion vi er. Det er ganske stor forskjell på de forskjellige ballene, sier Helland.

Han forklarer noen av ulempene med å bruke en annen type ball enn den man til vanlig trener med.

— Vi er vant til Adidas-baller, som er veldig bra, så kommer man til bortekamp mot for eksempel Sarpsborg eller Brann, som har helt andre baller. Da må man bruke ekstra tid på oppvarming til å skyte seg inn og bli vant til ballen, sier 24-åringen.

— Det hadde vært en fordel med helt like konkurransevilkår. Jeg ser naturligvis at det er en økonomisk bit i dette, men jeg tror tippeligaproduktet hadde blitt bedre, sier han.