Sannheten bak denne feiringen skaper sinne: – Forbløffende motbydelig

Fotballprofil brukte historisk øyeblikk til reklamestunt.

Her feirer Tim Cahill med en flyetterligning da Australia senket Syria i VM-kvalifiseringen.  Foto: AP

fotball

Den tidligere Everton-spilleren Tim Cahill er assosiert med en original feiring: Han pleier å løpe bort til hjørnet av banen og bokse med cornerflagget.

Men på tirsdag gjorde han noe nytt.

For da Cahill scoret to avgjørende mål i VM-kvalifiseringskampen mot Syria, reagerte han ikke med den sedvanlige skyggeboksingen. I stedet ble forundrede TV-seere vitne til en ny feiring, der Cahill strakk ut armene og etterlignet et fly.

Nå kommer imidlertid sannheten bak feiringen frem. I en Instagram-post skrev nemlig reiseselskapet Trip A Deal at de har knyttet til seg Cahill som ambassadør og at spillerens feiring var reklame for dem. Selskapet har senere slettet Instagram-posten.

Hvordan trente egentlig Martin Ødegaard som 13-åring? Vi har fått tilgang til skjemaet som røper litt. Les mer her:

– Forbløffende motbydelig

Australia slapp med skrekken i VM-play-offen mot Syria. Omar Al Somah scoret etter seks minutter og sendte Syria opp i en 2–1 ledelse sammenlagt. Cahill utlignet like etterpå og avgjorde senere kampen i andre ekstraomgang.

Etter den siste scoringen, som var Cahills 50. for Australia, brukte han armene sine til å lage en «T». Dette skal også ha vært for å henvise til sin personlige sponsor.

Tim Cahill har fått mye positiv oppmerksomhet for sine feiringer. Her jubler han etter en scoring for Everton i 2007.  Foto: REUTERS

Cahill nevnte også flyselskapet i et Instagram-innlegg etter kampen.

Mange reagerer på at Cahill benyttet et historisk øyeblikk til reklame. Den australske nettavisen thenewdaily.com.au bruker ordet «skamløst» om stuntet.

I en kommentar for den svenske avisen Expressen beskriver journalisten Sebastian Mattsson feiringen som «forbløffende motbydelig».

– Skal de fineste øyeblikkene sporten har å by på reduseres til reklamekupp? skriver han videre.

Twitter-reaksjoner

Også på Twitter vekker reklamestuntet reaksjoner. Noen mener Australia-spilleren ikke gjorde noe galt, men majoriteten er tilsynelatende kritiske.

Får støtte fra forbundet

Rosenborg-spiss Nicklas Bendtner havnet i hardt vær for sin feiring da han scoret for Danmark mot Portugal i 2012-EM. Bendtner trakk ned shortsen og viste en sponsorlogo på bokseren. Dansken ble straffet med 80.000 pund (rundt 830.000 kroner) i bot og én kamps karantene.

«Ingen form for kommersiell reklame, hverken håndfast eller virtuelt, er tillatt på gressmaten, området som er innenfor målnettene og det tekniske området» heter det i FIFA-regelverket. Det står imidlertid ingenting spesifikt om spillere.

Dermed er det usikkert om Cahill risikerer straff. I en uttalelse til The New Daily er imidlertid det australske fotballforbundet klokkeklare:

– Tim Cahills målfeiring mot Syria brøt ikke spillets regler.

Australia er kun ett hinder unna VM. I november møter Cahill & Co. Honduras i play-off.

Hør siste episode av Aftenpodden Sport hvor landslaget diskuteres:

Vi ønsker engasjerende debatter på itromso.no. Du er velkommen til å kommentere sakene på våre sider, men vi ber deg først lese våre retningslinjer for innlegg:

×

RETNINGSLINJER FOR INNLEGG

iTromsø gjør oppmerksom på at du er juridisk ansvarlig for dine kommentarer. Dette personlige ansvaret gjelder enten du velger å kommentere i kommentarfeltene på våre nettsider eller du skriver innlegg på våre Facebook-sider.

iTromsø ønsker en åpen, saklig og engasjerende debatt. Vi oppfordrer alle til å være saklige, vise respekt for andres meninger og å holde seg til saken. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller på annen måte strider mot etikk eller lovverk. Du kan varsle oss her dersom du ser innlegg du mener bryter med god debattskikk.

Alle som vil delta i debatten hos oss må skrive under eget navn. Vi forbeholder oss retten til å utestenge brukere som begår grove eller gjentatte brudd på våre retningslinjer.

fotball