Slik kan Landu-Landu bli en TIL-suksess

Kommentar: Christian Landu-Landu (24) må ikke tvinges til å bli mer kreativ, mener Rune Robertsen.

LOVENDE: iTromsøs sportssjef Rune Robertsen tror Christian Landu-Landu kan bli en suksess for TIL.  Foto: NTB scanpix

fotball

Gjennom ekstremegenskaper sentralt på midtbanen er Christian Landu-Landu (24) er i ferd å bli en dominant eliteseriespiller for TIL. Nå er det viktig at han får tid og tillit til å bli enda bedre til å spille enkelt og trygt, og ikke føler presset til å endre spillestilen til en mer offensiv drivkraft.

Landu-Landu kom til Tromsø og TIL foran 2015-sesongen. Etter å ha slitt med skader gjorde han sin første kamp mot Odd på Alfheim i slutten av mai i fjor. Siden da har han vært selvskreven på laget. Fra å ha en stille og beskjeden fremtoning både internt og eksternt har Landu-Landu gjennom de siste 10 månedene blitt en ledestjerne med sin duellstyrke og tilstedeværelse. Jeg har med selvsyn både på trening og i kamp sett lederstilen til 24-åringen utvikle seg.

Rune Robertsen, sportsredaktør i iTromsø. 

Mot et vanligvis solid hjemmelag i Skien søndag viste Landu-Landu seg fra sin beste side. Sammen med Jonas Johansen tok han grep om rommet foran midtstopperne Simen Wangberg og Magnar Ødegaard. Disse fire utgjør en boks som i de tre seriekampene som har vært spilt har vært tung å bryte igjennom gjennom 270 minutter med eliteseriefotball i 2016 for motstanderne.

Nevnes skal deg dog at TIL søndag ikke bare dyktige, men også heldige. Åtte målsjanser mot, to av disse stolpetreff, forteller om marginer som gikk Gutans vei. Men noe er i ferd med å skje med TILs defensive trygghet. Mot Odd og Molde på bortebane i år har TIL kun en gang sett ballen gå i eget nett. Tallet for de tilsvarende to kampene i 2015 var syv.

Og det er her Landu-Landus egenskaper kommer inn i bildet. Han må ikke føle et press til å utvikle seg videre for å bli en kreativ midtbanespiller som nødvendigvis skal spille geniale pasninger til kanten eller spissen. Det er ikke Landu-Landu som skal være servitøren i TIL-laget. Selvsagt kommer Landu-Landu til å spille ballen til medspillere høyere i banen iblant, men hans jobb må være slik den er i dag.

Vinne ballen etter dueller foran stopperne og gi ballen videre til en spiller som kan fordele ballen.

Derfor håper jeg ingen i TIL, eller Landu-Landu prøver å gjøre han til en nærmest komplett spiller, fordi jeg tror at det vil gå ut over de kvalitetene den tidligere Viking-gutten besitter. La han utvikle seg videre på det han allerede er god på, og finn noen ved siden av han som kan spille kula offensivt.

Noen vil kalle dette å være en ”enkel” spiller. Sannheten er at Landu-Landu med denne spillestilen gir TIL noe de ikke har hatt siden Kara Mbodj var i klubben.

Gode spillere innser ofte sine egne begrensninger, og jeg ser ingen grunn til at en ”enkle” spillere skal utvikle seg til å være kreative hele tiden. Det handler om å finne balansegangen, og jeg mener at TIL gjennom å bruke Landu-Landu på rett måte er i ferd med å finne svar de har lett lenge etter. Ikke lek med noe som er trygt og godt.

En Landu-Landu som fortsetter å utvikle det han er god på i dag legger grunnlaget for at spillere som Aron Sigurdarson, Mikael Norø Ingebrigtsen, Morten Gamst Pedersen, Runar Espejord og Gjermund Åsen kan blomstre offensivt, og gi TIL det de har manglet så langt i 2016. Et eget spill.

Gode lag har alltid et defensivt trygt fundament etter gode opplevelser og følelsen av å lykkes. Så kan festfotballen komme som et resultat av det. Jeg tror vi allerede søndag mot Strømsgodset får se et TIL-lag som vise fram mer av sitt eget spill enn det vi har sett i de første tre seriekampene. Ett mål imot på tre kamper er uansett et forvarsel på en trend som kan bli bra for Gutan