Spissbyttet som bør komme etter nedturen på Alfheim

Den første av TILs 15 årlige hjemmefester ble som et vorspiel der deltakerne tok kveld før moroa egentlig var i gang.

Thomas Lehne Olsen (til venstre) og Runar Espejord.  Foto: NTB scanpix

fotball

Etter sterke 1-1 i Molde var så godt som alle de 4.241 tilskuerne klare for å se Bård Floviks TIL-gutter levere inne på sitt eget fort mot Start fredag kveld. Snøen lavet ned og kvelder med flomlys og litt snø på banen betyr ofte at Gutan leverer godt. Alt lå til rette for at helga skulle få en god start for de med hjertet i TIL.

På forhånd var det varslet et offensivt hjemmelag som skulle ut å ta tak i kampen fra første minutt. Vise kreativitet og besluttsomhet. Styrke og samhandling offensivt. Det ble med ordene. Spillet burde varmet de som omkranset den hvite og grønne gressmatta, men supporterne måtte i stedet enten varme seg på hverandre – eller kjøpe kaffe i kiosken.

Rune Robertsen 

Etter noe som så ut som en lovende start de første 20 minuttene så de rød-hvite fra Nordens Paris tiltaksløse ut kampen de siste 70. Pasninger gikk i hytt og gevær, og da ballen faktisk ble flyttet høyt opp på Starts halvdel maktet ikke Gutan å få verken den nest siste – eller siste pasningen – til å stemme. Positivt er uansett det å merke seg at midtstopper Magnar Ødegaard virker til å ha fått skikk på samarbeidet med kaptein Simen Wangberg. En baklengs på to kamper er godkjent.Det er heller i den andre enden av banen det skorter. På topp spilte et av TILs nye spisskjøp. Thomas Lehne Olsen scoret fem mål i vinter, og har fått tillit fra start både mot Molde i serieåpningen, og mot Start fredag ettermiddag. I lys av at Runar Espejord har slitt med skader, Sofien Moussa ikke er spilleklar og Christer Johnsgård bruker dagene i en gul lavvo ved NRK-bygget i Tromsø som programleder, har hovedtrener Flovik ikke hatt noe annet valg enn å spille Lehne Olsen per i dag.

Det mener jeg snarest bør endre seg. TIL kan på sikt ikke leve med prestasjonene den tidligere Strømsgodset og HamKam-spilleren har levert i de to kampene til nå. Store sjanser ble svidd av i Molde, og mot Start maktet ikke han ikke å prege laget slik det forventes av en TIL-spiss. Prestasjoner i offisielle kamper betyr dessuten langt mer enn hva som skjer i treningskamper.

Lehne Olsen må etter mitt syn bli radikalt mye bedre i de neste ukene dersom han skal få tillit videre, vel og merke dersom Flovik velger å bruke han. Runar Espejord kom inn de siste 11 minuttene mot Start. Ett bytte som burde kommet langt tidligere. Mot Odd borte i starten av april burde vurderingen per i dag være enkel i mine øyne.

Jeg ser ingen grunn til at en 24-åring fra Østlandet med ett eliteseriemål på 17 kamper skal prioriteres foran en 20-åring fra Tromsø som i fjor scoret tre mål på de seks siste seriekampene, og dessuten har et langt større potensial.

Når også Mikael Norø Ingebrigtsen – en av få spillere i TIL-troppen med evnen til å åpne et forsvar med sin x-faktor, vrakes fra start mot Molde blir det lett å se hvor endringene bør komme inn mot Odd om to uker på bortebane. Da er forhåpentlig også Morten Gamst Pedersen spilleklar. Oppgjøret fredag kveld forteller at TIL skriker etter en spiller med hans kaliber sentralt på midten.

14 hjemmekamper gjenstår. Dessverre sviktet TIL i den første. Settes en liste opp over hvilke av disse oppgjørene TIL så absolutt skal vinne kommer Start høyt oppe – om ikke først – på lista. Derfor blir den gode smaken etter poenget mot Molde bitrere når TIL ikke vinner på Alfheim.