Stjerner i sjettedivisjon

Real Romsa er ikke som andre sjettedivisjonsklubber.
fotball

ALFHEIM (itromso.no): Hjemmekampene på Alfheim kan streames via Real Romsas hjemmeside. Sendingene ledes av de to kommentatorene, Han Tore Christensen og Han Roger Moen.

— Det er selvfølgelig blodig alvor. Eller, hvis du følger med så vil du få med deg mye skjitprat også, men det er det som gjør det artig , ler Moen.

De er alltid ulastelig antrukket, i dress, når de leder sendingene.

- Du har aldri sett fotballkommentatorer stille i dongeribukse, så vi kan ikke være noe dårligere , forklarer de.

Real Romsa er et idrettslag med sterke røtter til det samiske språk og kultur.

- Vi har mange samiske spillere, med mange samiske slektninger, familie og fans. Og av dem som har lyst å se kampen, bor de færreste i Tromsø. Derfor streamer vi kampene, slik at folk i Kiruna, Karasjok, Vardø, Kirkenes skal få se, sier Ailo Kemi Gjerpe, som er ansvarlig for sendingene.

Store ambisjoner

Tre kameraer brukes for at supportere skal få de beste bildene fra kampene. I det siste har teknikerne også begynt å vise repriser under sendingene.

Da iTromsø var innom i forbindelse med kampen mot TUIL 3, telte vi åtte personer som var i sving med stadionproduksjonen.

- Vi har grafikk, reprise, klipper og tre kameramenn på produksjonsrommet. I tillegg er det to kommentatorer. Men det er alltids plass til flere. Vi skulle også hatt en speaker på anlegget, og vi har også planer om å kommentere på nordsamisk, lulesamisk og sørsamisk. Det er alltid plass til flere, sier Ailo.

Håper på opprykk

I kommentatorbua tar de jobben veldig seriøst.

- Forberedelsene begynner dagen før. Da setter vi oss ned og finner ut hvem som skal spille og får tak i navn og draktnummer til spillerne , sier Han Roger Moen.

Tirsdag tapte Real Romsa 4-6 hjemme for TUIL 3. Laget ligger på tredjeplass i sjettedivisjon, avdeling 2 med 21 poeng. Det er syv poeng opp til Kvæsma, som leder.

— Har dere ambisjoner om å kommentere høyere opp i divisjonene, eller er det Real Romsa som er lidenskapen?

- Vi håper så klart at vi neste år kan begynne å kommentere femtedivisjon, for nå begynner vi å lære oss navnene, draktnumrene og hvordan de ser ut. Da ville det vært dumt å gå noen andre steder , sier Han Tore Christensen.

Billig produksjon

Jobben gjøres på dugnad.

— Den eneste utgiften vi har er 200 kroner i måneden, som vi bruker på en streamingtjeneste. På sikt har vi planer om å ordne dette selv, slik at det blir helt kostnadsfritt, sier Ailo Kemi Gjerpe.

Real Romsa betaler stadionleie på Alfheim, og dermed kan teknikerne få benytte seg av utstyret på eliteseriearenaen.

- Vi har klart å bevise at vi vet hva vi holder på med og da er det jo mye enklere for TIL å låne ut utstyret. Vi kan det vi holder på med. Det er ikke bare idiotskap , sier Ailo med et smil.

Real Romsa er en viktig samisk kulturbærer.

— Det er ikke lov å ha rene kriterier på at det kun skal være en samisk fotballklubb. Det har vi heller ikke lyst til. Men vi skal være arena der man skal få spille fotball, snakke samisk, møte andre som kanskje til og med er samer og være en enkel sone å ha det gøy. Dessuten gjør vi mer enn bare fotball. Vi går også på ski, og vi skal starte opp et damelag, sier Ailo Kemi Gjerpe.

Vi ønsker engasjerende debatter på itromso.no. Du er velkommen til å kommentere sakene på våre sider, men vi ber deg først lese våre retningslinjer for innlegg:

×

RETNINGSLINJER FOR INNLEGG

iTromsø gjør oppmerksom på at du er juridisk ansvarlig for dine kommentarer. Dette personlige ansvaret gjelder enten du velger å kommentere i kommentarfeltene på våre nettsider eller du skriver innlegg på våre Facebook-sider.

iTromsø ønsker en åpen, saklig og engasjerende debatt. Vi oppfordrer alle til å være saklige, vise respekt for andres meninger og å holde seg til saken. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller på annen måte strider mot etikk eller lovverk. Du kan varsle oss her dersom du ser innlegg du mener bryter med god debattskikk.

Alle som vil delta i debatten hos oss må skrive under eget navn. Vi forbeholder oss retten til å utestenge brukere som begår grove eller gjentatte brudd på våre retningslinjer.

fotball