Styrtrik klubbeier etterforskes – mistenkes for å ha bestukket FIFA-topp

Sveitsisk påtalemyndighet har åpnet korrupsjonssak mot Nasser al-Khelaifi.

Nasser al-Khelaifi, her sammen med klubbens store stjerne Neymar, etterforskes.  Foto: CHRISTIAN HARTMANN / X90079

fotball

Saken mot al-Khelaifi, den styrtrike eieren av fotballklubben Paris Saint-Germain, kommer som en del av en pågående etterforskning av Det internasjonale fotballforbundet (FIFA).

PSG-eieren trekkes angivelig inn i etterforskningen i forbindelse med tildelingen av medierettigheter for fotball-VM i visse nasjoner. Det samme gjør Jerome Valcke, tidligere generalsekretær i FIFA.

Påtalemyndigheten i Sveits mistenker at beIN Media Group, som styres av al-Khelaifi, betalte bestikkelser til Valcke for å sikre seg medierettigheter til VM.

Torsdag kveld tilbakeviste beIN i en offisiell uttalelse alle anklager om korrupsjon.

Etterforskningen ble innledet i mars, men har vært holdt hemmelig helt til nå.

Tre mistenkte

Etterforskningen gjelder «Jerome Valcke, direktøren i beIN Media Group LLC, Nasser al-Khelaifi, og en forretningsmann i sportsrettighetssektoren», heter det i et dokument fra påtalemyndigheten.

Valcke mistenkes for å ha "tatt imot urettmessige fordeler fra en forretningsmann i sportsrettighetssektoren i forbindelse med tildeling av medierettigheter for VM i 2018, 2022, 2026 og 2030".

Det hevdes at det også var ulovlige transaksjoner med "Nasser al-Khelaifi i forbindelse med tildeling av medierettigheter i visse land for VM i 2026 og 2030".

VM i 2018 spilles i Russland, mens turneringen i 2022 går i al-Khelaifis hjemland Qatar. Sluttspillene i 2026 og 2030 er ennå ikke tildelt.

Avhør og razzia

Valcke var onsdag i Sveits i forbindelse med en høring i Idrettens voldgiftsrett i Lausanne. Han har anket sin 10 år lange utelukkelse fra all fotball på grunn av korrupsjon.

Torsdag var Valcke i politiavhør i Genève. Han har ifølge påtalemyndigheten status som mistenkt.

Samtidig med at Valcke ble avhørt, slo myndigheter i Frankrike, Hellas, Italia og Spania til mot ulike lokaler i jakt på bevis i saken. I Paris var kontorene til beIN gjenstand for en razzia.

Al-Khelaifi er en tidligere tennisspiller som nå er forretningsmann og styreleder i både PSG, beIN og investeringsselskapet Qatar Sports Investments (QSI).

QSI kjøpte PSG i juni 2011 og har siden spyttet inn enorme pengebeløp i den franske storklubben. Al-Khelaifi har hatt en høy profil mens klubben har sikret seg store stjerner som Neymar og Kylian Mbappé for rekordhøye beløp.

PSG har ikke kommentert torsdagens nyhet.

(©NTB)

Utforsk tema:

Vi ønsker engasjerende debatter på itromso.no. Du er velkommen til å kommentere sakene på våre sider, men vi ber deg først lese våre retningslinjer for innlegg:

×

RETNINGSLINJER FOR INNLEGG

iTromsø gjør oppmerksom på at du er juridisk ansvarlig for dine kommentarer. Dette personlige ansvaret gjelder enten du velger å kommentere i kommentarfeltene på våre nettsider eller du skriver innlegg på våre Facebook-sider.

iTromsø ønsker en åpen, saklig og engasjerende debatt. Vi oppfordrer alle til å være saklige, vise respekt for andres meninger og å holde seg til saken. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller på annen måte strider mot etikk eller lovverk. Du kan varsle oss her dersom du ser innlegg du mener bryter med god debattskikk.

Alle som vil delta i debatten hos oss må skrive under eget navn. Vi forbeholder oss retten til å utestenge brukere som begår grove eller gjentatte brudd på våre retningslinjer.

fotball