«TIL har ikke råd til ny fiaskosesong»

KOMMENTAR: Etter to svake år i eliteserien har Tromsø by med rette større forventninger enn bunnstrid for Gutan. Dessverre er det for mange usikkerhetsmomenter til at jeg tror TIL i 2016 klarer å tilfredsstille både seg selv og de som følger dem fra sidelinja.

Simen Wangberg og Tromsø hadde en tung sesong i fjor. Sportsredaktør i iTromsø, Rune Robertsen tror det kan bli mye av det samme i år.  Foto: NTB scanpix

fotball

Noen fantastiske år fra 2008 til 2012 ble fulgt opp fra nedrykk fra eliteserien i 2013 og nesten nytt nedrykk i 2015 på Alfheim. Opprykket i 2014 var sett i ettertid ekstremt viktig fordi historien som viser at lag som blir værende på nivå to, og ikke tar steget opp første året etter nedrykket får store utfordringer. Fra å være et stabilt topp seks-lag i Norge har TIL de siste tre sesongene vært nummer 15, 18 og 13. Det er selvsagt ikke godt nok i en fotballby som Tromsø som i 2016 har 30-årsjubileum for fotballspill på øverste nivå.

Siden 1986 har TIL skapt glede, sorg, begeistring og skuffelse hos tromsøværingene. Og folk husker medaljene og cupseirene som kom etter offensiv og god fotball med profiler mannen i gata kjente. Disse minnene har skapt en standard som alle TIL-lag hver eneste sesong vil bli målt mot. Så også i 2016.

(Krever innlogging) I vinter har TIL-ledelsen gjort en rekke grep for å ta steg oppover på tabellen. En rekke spillere er hentet inn, og det kan allerede – før det er spilt en eneste runde – stilles spørsmål med flere av dem. Utenlandske spillere som kommer til TIL og Tromsø bør etter mitt syn helt soleklart gå inn og forsterke de 11 som starter hver kamp. Jeg mener heller to meget gode utlendinger er bedre enn å ha fire middelmådige. Spillere med annet enn norsk pass som er like gode eller marginalt bedre enn de lokale gutta bør strengt talt ikke være i TIL.

Rune Robertsen, sportsredaktør hos iTromsø. 

Å hente utenlandske spillere er alltid et sjansespill, og vi som ser TIL utenfra bør erkjenne at av og til kommer klubben ikke til å lykkes. Det bør likevel høre til sjeldenhetene. Sofien Moussa (Tunisia), Filip Loncaric (Kroatia), Jens Jacobsson (Sverige) og Aron Sigurdarson (Island) er de utenlandske spillerne som er hentet i vinter. Bekymringsfullt er det å se at TIL per i dag med fullt lag bare har plass til sistnevnte, som kan vise seg å være et kjempescoop etter det han har vist i vinter.

Klubben har også forlenget avtalen med Bård Flovik til å gjelde ut 2018, Dermed har de klargjort at 51-åringen er den de ønsker å satse på, og med de neste sesongene. Sportssjef Svein-Morten Johansen har hatt jobben siden starten av 2013, og har vært med hele veien i den turbulente veien som inkluderer dårlig økonomi og svake resultater. Både Flovik og Johansen er avhengig av resultater allerede i vår for å få arbeidsro. Får de resultater forsvinner kritikken, og de får bygd TIL etter den langsiktige planen de ser for seg.

TIL er nemlig avhengig av to ting denne sesongen. Legge et grunnlag for prestasjoner som kan sende dem tilbake i toppen i løpet av noen år, men like viktig, å prestere godt nok slik at kampen om å overleve ikke blir fokuset hele sesongen. Dessverre tror jeg det er for mye usikkerhet til keeperplassen, midtstopperplassene og hvem av spissene som skal score mål, til at 2016 blir et år der TIL havner et stykke over bunnstriden. En ny sesong der TIL sliter sportslig og ikke minst økonomisk vil være tungt å bære for et idrettslag som allerede har en lang vei for å vinne tilbake byen og landsdelen de representerer hver eneste uke gjennom 90 minutter på den grønne matta.