TIL-ledelsens vingling er ikke til å forstå

KOMMENTAR: Sju måneder for sent valgte TIL å gi Bård Flovik (51) en skikkelig avklaring om framtiden, skriver Rune Robertsen.

FORLENGET: I dag forlenget Bård Flovik (midten) sin kontrakt som hovedtrener i TIL med to nye år. "Hvorfor tok det så lang tid?" spør iTromsøs sportsredaktør Rune Robertsen i denne kommentaren. Til venstre sportssjef Svein-Morten Johansen og til høyre TIL Holding-styreleder Per Aronsen.   Foto: Tom Benjaminsen

fotball

Sist august fikk Steinar Nilsen sparken som hovedtrener på Alfheim. Inn i manesjen kom daværende assistenttrener Bård Flovik. Han fikk jobben med å berge klubben i eliteserien, noe han til slutt klarte.

Dessverre fikk forholdet mellom hovedtrener Flovik og TIL-ledelsen etter mitt syn en skjev start. Den opprinnelige avtalen som assistent var ut 2016, og den samme lengden ble beholdt også som hovedtrener.

Helt til i morges da TIL selv brakte nyheten om at Flovik hadde forlenget avtalen ut 2018, altså de neste tre sesongene.

BAKGRUNN:

På fotballspråket heter det at en trener i sitt siste år i avtalen sitter på oppsigelse. Og det er i denne situasjonen Flovik har vært i fra sesongslutt i november og fram til i dag — den 22. februar. Det har skapt en usikkerhet både internt i klubben, og eksternt hos de som følger og støtter TIL. En situasjon klubbledelsen selv skapte da avtalen i utgangspunktet ble inngått. Jeg merket meg at styreleder Per Aronsen på dagens pressekonferanse uttalte at i august var det bare to alternativer når det kom til Floviks kontraktslengde. Enten ut 2015 eller 2016. Jeg mente da, og mener fortsatt at løsningen ved å gi Flovik ut 2016-sesongen i praksis ville binde TIL til Flovik, uten at de ga han den langsiktige tilliten en trener er avhengig av dersom han skal utvikle et lag. Enten burde han fått kontrakt ut 2015 – slik at klubben sto fritt til å hente inn noen andre dersom det var ønskelig – eller minst ut 2017 slik at Flovik følte tillit.

Intern usikkerhet

Da Flovik ble ansatt etter Nilsen uttalte klubbledelsen ved Helge Kræmer at en ny vurdering av 51-åringens kontrakt kunne bli aktuelt til høsten. Noe som i fotballverden selvsagt er alt for sent – og uholdbart, vel og merke dersom vedkommende trener virkelig er ønsket med videre.

Slik det nå framstår ser det ut som noen internt i TIL ikke er sikker på at Flovik er den rette mannen til å lede klubben inn i framtiden, og at det er derfor en avgjørelse har drøyet. Det er ikke spilt om poeng siden i november, og ingenting slik sett forandret rent sportslig. I stedet har spekulasjonene gått høyt, og skapt unødvendig støy helt siden Flovik fikk jobben. månedene. På Alfheim er de flinke å snakke om langsiktighet, men i tilfellet med Flovik ble det bare med ordene i over et halvt år.

For meg virker det som at noen har hvisket ledelsen i øret og bedt dem ta stilling til om de ønsket andværingen på lengre sikt før situasjonen gikk helt ut av kontroll.

Må ha vurdert andre

Konsekvensen nå er uansett at det er Bård Flovik som er TILs nye ansikt utad, og det må de som har ansatt han stå ansvarlig for. Jeg går ut fra at prosessen som startet 18. august og fram til nå inkluderer at andre kandidater enn Flovik også er vurdert. Noe annet ville være svakt lederskap i det som er den viktigste jobben på Alfheim.

Sittende tilbakelent mellom sportssjef Svein-Morten Johansen og styreleder Per Aronsen bak kantinebordene på Alfheim-brakka i morges virket Flovik mer enn komfortabel med at en situasjon som har vært vanskelig nå er løst inntil videre. Tilbakelent kan han dog ikke være særlig lenge. Det er under tre uker til sesongstarten på bortebane mot Molde, og fra dag en vil TIL-treneren vil merke presset.

Les også:

Omsider arbeidsro

Å være trener på eliteserienivå er en jobb som krever sin mann. Du måles hver uke. Hylles dersom det går bra. Slaktes om det går dårlig. Hovedtrener i TIL er i perioder kanskje den tøffeste jobben i byen. Kravene er store, og ressursene ikke alltid tilgjengelige. En ting er å være på treningsfeltet. Den andre – og minst like viktige delen – er den utenfor banen. Supportere, støttespillere, sponsorer og media skal håndteres hver dag, i tillegg til spillere som blir forbannet når de blir benket eller brukes på en plass de ikke liker.

Og det er den siste delen av jobben jeg er mest spent på hvordan Flovik takler. Mange før han har bukket under for presset på Alfheim.

Glem heller ikke at Per Aronsen, styrelederen som i dag ansatte Flovik, har vist seg som en leder som ikke redd for å ta drastiske grep når han ser det som nødvendig.

Bård Flovik har uansett fått arbeidsro – i hvert fall til resultatene ikke går hans vei.