«TIL må løse spisskaoset i vinter»

KOMMENTAR: Mushaga Bakenga signerte onsdag for TIL. Et viktig signal i en lagdel ellers preget av usikkerhet, skriver iTromsøs sportsredaktør Rune Robertsen.

Fra venstre: Mikal Norø Ingebrigtsen, Aron Sigurdarson, Elhadji Mour Samb, Thomas Lehne Olsen og Slobodan Vuk.  Foto: NTB Scanpix

fotball

TIL trenger ikke så mange spørsmålstegn inn i en sesong som skal bli et stort steg tilbake mot toppen av norsk fotball. Bakenga ble nyttårsgaven fra TIL-ledelsen til supporterne, og med det er en sentral brikke på plass.

Trønderen er klar for to sesonger, og havner etter det jeg kjenner til litt under lønnstoppen i klubben. Det er like greit. Å være lønnsledende er ikke et press som alltid er like greit å leve med.

Fem andre offensive spilleres framtid i TIL er derimot langt fra klar. Felles for alle er at de kan forsvinne allerede i vinter.

Thomas Lehne Olsens mye omtalte overgangssaga er fortsatt ikke løst. Snart halvannen måned etter at nyheten kom om at han vil bort er Lehne Olsen fortsatt TIL-spiller. Både Lillestrøm og Sarpsborg 08 har lagt inn bud, men disse har vært så lave at TIL-ledelsen ikke engang har vurdert dem.

Toppscoreren fra 2017 vil tilbake til Østlandet av familiære årsaker, men har sagt at han vil kunne fokusere på TIL hvis han må være her. Spørsmålet er om hovedtrener Simo Valakari kjøper en slik forklaring. Han har vist at han ikke er redd for å benke spillere med historie i TIL.

Slobodan Vuk ble nesten på dagen for ett år siden (4. januar 2017) presentert som TILs nye stjernespiss. Historien om hvordan det gikk er velkjent. Null offisielle mål i TIL-trøya gjorde at TIL i høst ga sloveneren beskjed om at han kan se etter en annen klubb. Vel å merke mot betaling.

Mushaga Bakenga har skrevet ny kontrakt med Tromsø.   Foto: Audun / NTB scanpix

Det er ikke overraskende at ingen klubber til nå, etter det vi vet, har lagt inn noen bud. Hos mange internt i TIL er dette å anse som en tapt sak. Jeg tror dessverre TIL blir nødt til å bite i det sure eplet. Vuk må betales ut av kontrakten som går i to år til.

Mikael Norø Ingebrigtsens kontrakt går ut til sommeren. Et sjeldent stort TIL-talent har ikke funnet sin plass i laget under Simo Valakari eller Bård Flovik. En rekke plassbytter og tid på benken har gjort at Ingebrigtsen ikke har slått helt igjennom.

Trass i det scoret Ingebrigtsen åtte mål i Eliteserien 2017. Det viser at han må brukes nært mål. Ikke vingback, som var tilfelle i noen kamper i høst. Der har han ingen framtid. Ingebrigtsen representerer en spillertype som kan gjøre det uventede med ballen og skape rom for lagkameratene. Jeg er spent på hvordan Valakari skal løse denne situasjonen med en spiller som gjentatte ganger har ønsket avklaring for hva slags planer TIL har med ham.

Aron Sigurdarson har kontrakt ut 2018. Han har gjort det klart at han vil gjøre hva som helst for å få spilletid nok slik at en VM-plass for Island til sommeren er innen rekkevidde. Så mye ute i kulden som han var i høst kan mye skje med Sigurdarson om agentene klarer å skaffe et tilbud TIL kan akseptere for vingen.

Elhadj Mour Samb ble hentet fra Senegal sist vinter på en langtidsavtale. Variabel er det beste som kan sies om hans første år i TIL. Han fikk aldri fram sine beste kvaliteter og har etter det jeg kjenner til vært en utfordring å håndtere internt i klubben. Jeg blir ikke overrasket om han leies ut eller selges fra TIL i 2018.

Med dette bakteppet var signeringen av Bakenga viktig. Hans skadehistorikk volder dog bekymring. Men håpet er at TIL skal få han på beina igjen slik at potensialet som er der skal komme ut. Det samme kan sies om Runar Espejord. Vi har ventet lenge på det lokale stjerneskuddet som har fått de to siste årene ødelagt av langtidsskader. 2018 kan bli hans år.

TIL starter med treninger 15. januar. Det blir med visshet om at duoen Bakenga/Espejord er her når sesongen starter 11. mars.

De andre fem er spørsmålstegn som skaper kaos i Valakaris planer så lenge framtiden deres ikke er løst. TIL har som kjent ikke råd til å hente erstattere før spillerne er ute av portene på Alfheim.

TILs spisstradisjoner er noe vi med rette skal være stolte av i Tromsø.

I en sesong der vi har lov å forvente andre takter enn de siste årene vil situasjonen rundt klubbens offensive spillere følges ekstra nøye.