TIL slo RBK på 16. mai, men tapte kampen om disse tvillingtalentene

Vraket av TIL, men ønsket velkommen i Rosenborg.

Emil Konradsen Ceide og Mikkel Konradsen Ceide (i bakgrunnen) går til Rosenborg.  Foto: PRIVAT

fotball

Mikkel og Emil Konradsen Ceide (15) fra Finnsnes er ikke vurdert som gode nok for TIL. I Rosenborg ønskes de derimot velkomne med åpne armer.

Denne uka skrev duoen under en avtale om overgang til Rosenborgs ungdomsakademi. Dette til tross for at Tromsø Idrettslag allerede har hatt dem inne på hospitering.

Gutten har for lengst etablert seg på regionale landslag, men TIL klarte ikke å stable på plass et opplegg som gjorde det attraktivt nok for dem til å gå dit.

– Forskjellige som spillere

Allerede som 12-åringer ble de oppdaget av sjefsspeideren til Tranmere, under en fotballskole i Liverpool. Nå, tre år senere, er det fotball-Norges flaggskip som har merket seg dem. Og de er ifølge seg selv klare for å ta skrittet ut i den store verden.

– Vi har fått svært god oppfølging i Finnsnes, og har lært veldig mye her. Det vi tror Rosenborg kan tilføre, er bedre matching mot spillere på vår egen alder, sier Mikkel Ceide Konradsen til iTromsø.

– Hvordan vil du beskrive dere som spillere?

– Vi er ganske forskjellige. Emil er ekstrem en mot en, er en god dribler og rask. Jeg har min styrke defensivt, har god fysikk og pasningsfot, sier Mikkel Ceide Konradsen videre.

Emil Konradsen Ceide fører ballen under en kamp.  Foto: PRIVAT

Frank Berntsen, som har trent guttene det siste året i Finnsnes, kommer med følgende vurdering:

– De er unge og umodne, men med potensial. Emil er per nå en individualist med gode ferdigheter. Mikkel er nok mer lagspiller enn broren. En solid stopper.

Skeptisk til valget

Berntsen, som har bakgrunn som hovedtrener fra både Finnsnes og Senja for herrer, samt Avaldsnes og Medkila (i toppserien for kvinner), er svært skeptisk til valget om å gå til RBK.

– Jeg tviler ikke på at Rosenborg har muligheten for å få det til, men i tillegg til det fotballmessige, handler det også om å utvikle et menneske. Der vet jeg ikke om Rosenborg kommer til å levere. De har ikke alltid vært så gode til slikt, det blir fullstendig overlatt til spillerne å selv skaffe seg et slikt nettverk, sier Berntsen til iTromsø.

– Hvorfor tror du de til slutt valgte å gå til Rosenborg?

– Min ærlige mening er at de har blitt «starstruck». Selv er jeg uenig i det valget, sier Berntsen.

En annen grunn guttene oppgir er at de har familie i Trondheim. Tremenningen deres - Anders Konradsen – spiller fast på A-laget til Rosenborg.

Mamma flytter med

Moren Ingvill Konradsen Ceide, som i en årrekke har ledet humanitærorganisasjonen «Prosjekt Haiti», flytter med sønnene til Midt-Norge.

- Utgangspunktet var at jeg ønsket å ta med Prosjekt Haiti til en større by. Det kunne blitt Tromsø eller Trondheim. Vi har familie i Trondheim, blant annet min søster, så det passer i grunn fint.

Mikkel Konradsen Ceide er kjent for sine defensive kvaliteter.  Foto: PRIVAT

Vemodig

Daglig leder i Finnsnes IL, Ivar Holand, synes det er vemodig å se klubbens kanskje største talenter forsvinne.

– Sånn er det for alle mindre klubber, man ønsker selvsagt å beholde dem lengst mulig. Samtidig er det stas at man får opp så store talenter i en klubb som Finnsnes. Det vitner om at vi har blitt god til talentutvikling.

Kan bli den største overgangen i klubbens historie

Frank Berntsen mener også det er viktig for utviklingen til guttene å komme seg til en større klubb.

– Jeg er pådriver for å få spillerne ut og prøve seg, og har akkurat hatt tre stykker ute og trent med Lillestrøm. Det er viktig å få den erfaringen, og referanserammene det bringer. I utgangspunktet bør klubber nede i divisjonene oppmuntre gutter til å ta steget, sier Berntsen

En overgang til RBK må da bli den største i klubbens historie?

– De skal jo ikke inn i A-stallen, men Rosenborg har en god klang, må jeg si. Og skulle de komme seg inn på A-laget til Rosenborg, blir det helt klart den største, sier Holand.

Slik svarer TIL på at klubben ikke klarte å sikre seg stortalentene fra Midt-Troms, et område som gjennom årene har sendt gode spillere til Tromsø.

– Det har vært en dialog med Finnsnes, TIL, mora og guttene. Det er synd at vi ikke får til en pakke som holder guttene i byen, men det ble helhetsvalget som gjorde at de havnet der, sier utviklingssjef i TIL, Truls Jenssen til iTromsø.

– Kunne dere gjort mer for å sikre dere dem?

– Ikke i dette tilfellet, svarer Jenssen

– Så det var TILs valg å ikke satse på dem?

– Det var nok et avslag fra vår side, sier utviklngssjefen.

– Hvordan tror du opplegget til TIL er sammenlignet med Rosenborg, når det gjelder spillerutvikling?

– I korte trekk er det veldig bra det som foregår i Rosenborg. Linja deres er litt annerledes enn TILs, men begge har hatt gode resultater, sier Jenssen.

– En av de store tabbene i TIL-historien var da Solskjær stod klar for å signere som 18-åring, men TIL ikke fikk ut fingeren. Du er ikke redd for at dette kan være en slik avgjørelse, og at Emil og Mikkel blir store stjerner om ti år?

– Jeg ville syntes det var kjempebra hvis guttene fikk en god fotballkarriere. Vi har hatt dem inne på hospitering i TIL, så hvis det har bidratt, er det topp. Når det gjelder Solskjær, hører det med til historien at vi hadde to gutter inne på prøvespilling samtidig, og den andre var Tore André Flo. Og Flo hadde mye bedre «connection» med trener Aarbrekk. Vi hadde ikke råd til begge. Noen talenter mister mann, dessverre. En annen som i en periode hadde lyst til å komme hit, var Stefan Johansen, innrømmer Jenssen.

Utviklingsavdelingen har imidlertid suksesshistorier å vise til, også fra nyere tid.

Brian Stangnes (Kaiserslautern) og Ulrik (Yttergård-Jenssen, Lyon) er eksempler på unggutter fra TIL-systemet som fått prøvd seg ute i Europa.

Synd at TIL ikke gjorde mer

Frank Berntsen synes det er synd TIL ikke gjorde mer for at Mikkel og Emil skulle bli i landsdelen.

– De har jo sine begrunnelser, og man kan være uenig eller enig i det, men man må bare respektere det.

Ivar Holand legger heller ikke skjul på at Tromsø nok hadde vært en mer naturlig destinasjon.

– De har jo vært og hospitert med TIL C, og som lokalpatriot hadde jeg vel helst sett at de gikk dit.

Hvordan tror du de vil klare seg i Norges desidert beste klubb?

– Jeg tror de vil klare seg bra, selv om overgangen nok blir enorm. Nå kommer de til å spille med jevnaldrende gutter som er bedre enn seg – etablerte landslagsspillere på aldersbestemt nivå. Det er de ikke vant til i Finnsnes, sier Holand.

Frank Berntsen mener imidlertid at det er mye som skal klaffe for at man lykkes.

– Mange, deriblant Nils Arne Eggen, har stilt spørsmål om hvilket tidspunkt som er riktig å dra ut på. Det viktigste tror jeg er hvorvidt guttene er modne og klare. Det er vesentlig at man trives med livet. Og det hjelper å ha et nettverk rundt seg.

Ifølge Berntsen er det imidlertid noen ekstremtyper som lykkes uansett.

– Steinharde vinnerskaller klarer dette. Det er det som gjør at Joshua King, Håvard Nordtveit og John Arne Riise har blitt suksesser. Men det er jammen ikke alle som har de mentale egenskapene.

15. juli flytter guttene til Trøndelag, men innen det er målet klart.

– Det hadde vært kult å debutere for A-laget til Finnsnes før vi drar. Det ville blitt et verdig punktum, sier Mikkel Konradsen Ceide.