TILs finske trener i sjokk etter Nykänens bortgang: – Han var «vår Matti»

Simo Valakari (45) så opp til Matti Nykänen og Diego Maradona i oppveksten.

I OSLO: Simo Valakari våknet mandag opp til den tragiske nyheten.  Foto: Tobias Stein Eilertsen

fotball

GARDERMOEN (iTromsø): Mandag morgen kom nyheten om at den finske skihopperlegenden Matti Nykänen hadde gått bort kun 55 år gammel.

Finnen som er en av tidenes største hoppstjerner, vant fire OL-gull, fem VM-gull og tok hele 46 verdenscupseiere før han la opp i 1991.

– Det var et stort sjokk. Han var en av mine helter da jeg vokste opp. På grunn av Matti Nykänen fulgte jeg mye med på skihopp med rivaliseringen med de norske hopperne. Jeg kjente ham ikke personlig. Han var en legende og livet hans var ikke enkelt, men han hadde empati for andre folk og et varmt hjerte. Dessverre gikk han bort altfor tidlig, sier Simo Valakari til iTromsø.

  • Mandag morgen ble det kjent at Matti Nykänen er død. Les saken her.

– «Vår Matti»

Nykänens liv etter toppkarrieren var preget av skandaler. Han ble flere ganger dømt for mishandling og måtte i 2004 i fengsel for å ha knivstukket en nabo. I 2009 ble han pågrepet for å ha forsøkt å angripe sin kone med kniv.

– Han var en av våre nasjonalhelter. Det var en av de fortellingene folk elsker. Han hadde ikke det enkleste livet, men kom igjennom vanskeligheter. Når han vant og var på sitt beste var han «vår Matti», når han hadde sine vanskeligheter, var han fortsatt «vår Matti». Alle følte med ham, forteller Valakari.

  • Har du lest denne kommentaren om hopplegenden (for abonnenter)? Jeg møtte Matti Nykänen en gang. Det gjorde sterkt inntrykk

Matti Nykänen.  Foto: Thorberg, Erik

– Stor i Finland

Valakari er 10 år yngre enn landsmannen og så opp til Nykänen i oppveksten, selv om det var fotball som gjaldt for Valakari.

– I min generasjon fulgte alle med Matti. Maradona var min helt og Matti var min helt. Han var veldig stor, sier Valakari.

Som holder Nykänen som en av de aller største i finsk idrettshistorie.

– Du har Jari Litmanen, formel 1-kjørerne våre (Mika Häkkinen, Kimi Raikönnen), og så Matti Nykänen. Alle kjenner han, selv om du ikke følger med på skihopp, kjenner du Matti Nykänen, sier Valakari.