Tallknusernes dom: Dette laget gjentar ikke VM-bragden

Åge Hareides Danmark gis 0,6 prosent gullsjanse i Russland. Sjekk hvem som spås som verdensmester.

Tyskland kunne juble for VM-gull i Brasil for fire år siden. Denne gangen når de ikke helt til topps, skal vi tro statistikerne.  Foto: Matthias Schrader / AP

fotball

Tradisjonen tro før store mesterskap veddes det i stort monn om hvem som skal gå til topps i fotball-VM.

Også tallknuserne i Norsk Regnesentral (NR) er med på moroa. De har foretatt en statistisk beregning på hvem som vinner, og hvor stor prosentsjanse hver enkelt nasjon har.

Og før torsdagens VM-kickoff er det klart at Brasil vinner VM, i hvert fall statistisk sett. Deretter følger regjerende verdensmester Tyskland, Spania, Frankrike, Argentina og Belgia.

Rekkefølgen over de seks største favorittene er for øvrig helt identisk med oddssettingen til Norsk Tipping dagen før dagen.

Så stor er sjansen for at de vinner VM, ifølge NR (prosentmessig sannsynlighet):

  • 1: Brasil 19,7
  • 2: Tyskland 16,6
  • 3: Spania 14,1
  • 4: Frankrike 13,3
  • 5: Argentina 9,7
  • 6: Belgia 6,3
  • 7: Portugal 4,9
  • 8: England
  • 9: Uruguay 2,9
  • 10: Colombia 2,0

Danmark gis 0,6 prosent gullsjanse - Sverige og Island 0,2. En rekke andre lag gis 0,1 prosent gullsjanse.

Neymar og Brasil vinner VM. Det tror både Norsk Regnesentral og Norsk Tipping.  Foto: ANDREW YATES / Reuters

Ved hjelp av en grundig statistisk modell kan NR anslå sannsynligheten for H, U og B i enhver kamp, og sannsynligheten for ethvert mulig resultat. Før VM har hvert lag fått et styrketall ut fra vurderinger gitt av fotballeksperter.

Sannsynlighetene beregnes ved at alle kampene «spilles» på en datamaskin mange ganger. Ut fra disse kunstig spilte kampene beregnes lagenes sjanser til å vinne turneringen, til å vinne sin gruppe, til å nå finalen og liknende.

PS: Norsk Regnesentral vil daglig vurdere de ulike lagenes sjanser. Du kan følge deres spådommer her.

Vi ønsker engasjerende debatter på itromso.no. Du er velkommen til å kommentere sakene på våre sider, men vi ber deg først lese våre retningslinjer for innlegg:

×

RETNINGSLINJER FOR INNLEGG

iTromsø gjør oppmerksom på at du er juridisk ansvarlig for dine kommentarer. Dette personlige ansvaret gjelder enten du velger å kommentere i kommentarfeltene på våre nettsider eller du skriver innlegg på våre Facebook-sider.

iTromsø ønsker en åpen, saklig og engasjerende debatt. Vi oppfordrer alle til å være saklige, vise respekt for andres meninger og å holde seg til saken. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller på annen måte strider mot etikk eller lovverk. Du kan varsle oss her dersom du ser innlegg du mener bryter med god debattskikk.

Alle som vil delta i debatten hos oss må skrive under eget navn. Vi forbeholder oss retten til å utestenge brukere som begår grove eller gjentatte brudd på våre retningslinjer.

fotball