Tidligere fotball-topp hevder hun mottok penisbilder fra flere landslagsspillere: - Det ble dysset ned

Oppsiktsvekkende sak rulles opp i Sverige.

Gunilla Axén var en av Sveriges beste spillere. Senere jobbet hun i flere år for Sveriges Fotballforbund.   Foto: SØREN ANDERSSON / © Bildbyrån

fotball

Det er Gunilla Axén som forteller sin historie til svenske Aftonbladet. Selv vant hun EM-gull med det svenske kvinnelandslaget, og senere jobbet hun i nesten 17 år hos fotballforbundet.

I perioden mellom 2003 og 2010, da hun var utviklingssjef, opplevde Axén flere tilfeller av seksuell trakassering.

Ifølge Axén skal flere spillere på det svenske herrelandslaget i fotball ha sendt uønskede penisbilder til tre kvinnelige ansatte i forbundet. Dette skal ha skjedd på midten av 2000-tallet.

– Det ble dysset ned av ledelsen, sier Axén til Aftonbladet.

– Respekterte menn med familier

Ifølge Axén fikk hun i stedet beskjed om ikke å kle seg for utfordrende, og helst ikke gå med kjole. I et mannsdominert miljø forteller Axén om flere tilfeller av seksuell trakassering, men verst var penisbildene fra kjente landslagsspillere.

– Det skjedde tre ganger. Det var tre spillere, veldig kjente, kjempedyktige og respekterte menn med familier. Det kunne komme en hilsen av typen «god morgen», og så et penisbilde, forteller hun.

Hun anmeldte aldri forholdene, og Axén vil ikke oppgi navn på spillerne.

– En vakker dag gjør jeg kanskje det, for jeg er forbannet, sier hun.

– Blir oppriktig sjokkert

Axén fortalte i 2010 om bildene til den daværende sikkerhetssjefen Anders Sigurdsson.

– Han så bildene, men anbefalte meg om ikke å gå videre med saken, sier hun.

Sigurdsson bekrefter at møtet fant sted, men har en litt annen versjon.

– Jeg sa at hun måtte ta valget selv siden det var hun som hadde blitt utsatt for dette, sier han til Aftonbladet.

Nå sier ledelsen i det svenske fotballforbundet at de vil til bunns i saken.

– Jeg blir oppriktig sjokkert, sier generalsekretær Håkan Sjöstrand.

Vi ønsker engasjerende debatter på itromso.no. Du er velkommen til å kommentere sakene på våre sider, men vi ber deg først lese våre retningslinjer for innlegg:

×

RETNINGSLINJER FOR INNLEGG

iTromsø gjør oppmerksom på at du er juridisk ansvarlig for dine kommentarer. Dette personlige ansvaret gjelder enten du velger å kommentere i kommentarfeltene på våre nettsider eller du skriver innlegg på våre Facebook-sider.

iTromsø ønsker en åpen, saklig og engasjerende debatt. Vi oppfordrer alle til å være saklige, vise respekt for andres meninger og å holde seg til saken. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller på annen måte strider mot etikk eller lovverk. Du kan varsle oss her dersom du ser innlegg du mener bryter med god debattskikk.

Alle som vil delta i debatten hos oss må skrive under eget navn. Vi forbeholder oss retten til å utestenge brukere som begår grove eller gjentatte brudd på våre retningslinjer.

fotball