Tre års forfall på Alfheim må snekres tilbake på vinnersporet i 2016

KOMMENTAR: Prestasjonene på Alfheim har vært skammelig svake, skriver iTromsøs sportsredaktør Rune Robertsen.

tromso.jpg  Foto: Klaudius (illustrasjon)/NTB SCANPIX

fotball

Inntil 2012 år var TIL en nasjonal maktfaktor på hjemmebane. Siden da har prestasjonene på eliteserienivå vært skammelig svake foran egne supportere og sponsorer. Fredag ettermiddag må TIL vinne for å vise at fine ord i vinter også resulterer i handling.

Helt fra opprykket til eliteserien i 1986 har Alfheim vært en fryktet hjemmebane for søringer på tur. Om det er Balsfjordvinden underveis eller Mack-ølet i timene etter kampslutt de har vært mest bekymret for er uvisst.

Tallene forteller uansett om et hjemmelag som i mange år har lagt grunnlaget for eliteserieplassen på den grønne matta på toppen av øya over sentrum av Tromsø. I perioden 2010 til 2012 var TIL landets nest beste hjemmelag, og tok i snitt 34 poeng av 45 mulige hvert år på Alfheim. Bedre enn Rosenborg. Bedre enn Molde. Bedre enn Vålerenga. Bedre enn Odd. Bare Strømsgodset var bedre i denne treårsperioden.

Så kom nedturen med et smell. I 2013 rykket TIL ned og plukket bare 25 poeng på Alfheim. Enda verre gikk det i fjor. Da tok laget bare 21 poeng på Fort Alfheim. Sjokket over å se hvor svake TIL har vært resultatmessig og spillemessig over de to årene har enda ikke lagt seg hos noen. Erkjennelsen av at grunnlaget for TILs eliteserieeksistens legges i å ta poeng på 69 grader nord har derfor tydeligvis sunket inn i vinter. Hovedtrener Bård Flovik har ved en rekke anledninger i media tatt fram det åpenbare poenget om at Gutan må prestere hjemme, og ta tilbake ”fortet” som var bygget opp gjennom godt over 20 år.

TIL-fort Alfheim.jpg  Foto: Klaudius

Å snakke om prestasjoner i forkant av sesongen er alltid det enkleste. Å gjøre det i praksis er en helt annen og mer krevende øvelse. Det er lett å ønske seg publikum på kampene. For at de skal komme – og bli værende – på Alfheim, er spillere og trenere nødt til å levere. Færre og færre orker ikke å se et taperlag i aksjon. Folk krever resultater, men også attraktivt spill.

Derfor er presset stort på dem som er sportslig ansvarlige på Alfheim. Når Start kommer på besøk betyr det at ingenting annet enn seier godt nok. TIL trenger å vise at Alfheim igjen skal være et fryktet sted å besøke. Dessuten er Start en potensiell bunnkollega. Av mange tippet helt sist på tabellen. Signalet et tap vil gi er derfor ødeleggende for troverdigheten til prosjektet Flovik har satt i gang. Et tap vil også gjøre at det sterke bortepoenget mot Molde sist søndag i praksis ikke betyr noe som helst.

Rune Robertsen, sportsredaktør hos iTromsø. 

En gammel klisjé i fotballen er at et lag er nødt til å tørre for å lykkes. Ekstremkvaliteten i kantspillerne som Aron Sigurdarson og Mikael Norø Ingebrigtsen er etter mitt syn de fremste eksponentene for et TIL-lag som i fri dressur kan åpne et tett borteforsvar. Da må de slippes løs, uten å måtte tenke for mye på å forsvare seg gjennom 90 minutter.

Fotball skal til syvende og sist være underholdning. Et fristed for å få ut glede og frustrasjon. Fotballbyen Tromsø er sulteforet på et TIL-lag som leverer både sirkusartister og poeng i egen lekegrind. Skjer ikke det i 2016 frykter jeg at tålmodigheten til enda flere i publikum tar slutt, og enda verre, eliteserieplassen kan stå i fare. Første test kommer reisende fra Kristiansand til et snøfylt Tromsø. Forutsetningene kunne ikke vært bedre for å starte oppturen på Alfheim med tre poeng.