Treneren er cupspesialist og keeperen er mester, men Sandnes Ulf kan ryke for Sola

Sola skal være et enkelt cuphinder for Sandnes Ulf. Historien viser noe annet.

Axel Kryger rydder opp foran keeper Arnold Origi med Levangers Vegard Voll på behørig avstand. Nå tror Kryger at cupvinner Origi kan gi laget gode cuptips.  Foto: Fredrik Refvem

fotball

Seks av de ti siste sesongene har Sandnes Ulf forsvunnet ut i første eller andre runde. Onsdag er Sola årets første hinder på Sola. Fareskiltet lyser.

Bare i 2016 skimtet de lyseblå Ullevaal stadion i det fjerne, den gangen Sandefjord vant 2–1 i fjerde runde.

– Du må komme deg gjennom mai og dette kampprogrammet med serie og cupkamper, deretter handler det litt om flaks og marginer i din favør, forklarer Bengt Sæternes, Sandnes-treneren som har vunnet cupgull med Club Brugge, Brann og Vålerenga.

De ti siste sesonger med cup for Sandnes Ulf:

2017: Nest Sotra - Sandnes Ulf 2–0 (2. runde)

2016: Sandefjord - Sandnes Ulf 2–1 (4. runde)

2015: Arendal - Sandnes Ulf 3–2 (2. runde)

2014: Sola - Sandnes Ulf 1–0 (1. runde)

2013: Fløy - Sandnes Ulf 2–0 (2. runde)

2012: Staal - Sandnes Ulf 2–1 (1. runde)

2011: Viking - Sandnes Ulf 2–0 (3. runde)

2010: Start - Sandnes Ulf 2–0 (3. runde)

2009: SIF - Sandnes Ulf 3–2 (2. runde)

2008: FKH-Sandnes Ulf 3–2 (3. runde)

– Vi vet hvordan Sola er i fyr og flamme, at det blir tøft å vinne der, men vi har et par på laget vårt som kan cup, sier midtbanespiller Axel Kryger, og viser til keeper Arnold Origi og offensive Vegard Erlien.

– Origi vant cupen med Lillestrøm så sent som i desember, og Erlien har masse cupkunnskap med Rosenborg.

– Nå er det opp til oss å bruke erfaringen deres, sier Kryger, 20-åringen som både scoret vinnermålet og var Sandnes Ulfs beste da de lyseblå tok serieseier nummer tre med 1–0 over Levanger søndag kveld.

Trener Bengt Sæternes må overføre sine egne egenskaper som cupspesialist til Sandnes-spillerne.  Foto: Fredrik Refvem

– Cup er gøy, understreker den eneste Sandnes-gutten i startoppstillingene så langt.

Den påstanden er lett å underskrive for trener Sæternes. Eigersunderen er rene spesialisten, tente alltid litt ekstra når det handlet om cup i hans innholdsrike spillerkarriere, og scoret blant annet hat trick da Brann slo Lyn 4–1 på Ullevaal i 2004.

– Sannsynligvis er det tilfeldig at Sandnes Ulf ikke har gjort det bra i cupen. Her er ingen tradisjoner, og de årene laget var i eliteserien, handlet det sikkert mest om å overleve der.

– Men vi har lyst til å endre på det, jeg vet hvor morsomt der er å komme langt i cupen og har et mål om å få til det her, sier Bengt Sæternes og lover et toppet lag mot Sola.

– Vi må muligens la noen hvile på grunn av stor belastning. Du så det godt i andre omgang mot Levanger. Vi hadde tre treninger på gras i forkant av kampen, det tok krefter og er noe av forklaringen på at vi falt av.

Sandnes Ulf får to dager ekstra pause etter cupkampen mot Sola. Laget møter HamKam på Hamar i TV-kamp kommende tirsdag.

– Det gjør det litt enklere å ta bruke de beste mot Sola. Lærdommen viser at kampen blir en utfordring for oss, men er vi på med den rette innstillingen, skal det gå i vår favør, mener Sæternes.

– Jeg håper spillerne forstår hvor lite som skal til for å nå langt hvis alltid yter maks, tilføyer han og minner om 2016.

Start ble slått i tredje runde, Sandefjord ble litt for sterke i fjerde runde. Så nær var Sandnes Ulf en kvartfinale og masse styr også i riksmediene.

Nettopp det klubbens daglig leder, Tom Rune Espedal, så ofte påpeker:

– En kvartfinale, semifinale eller helst finale, ville gitt uvurderlig oppmerksomhet ikke bare i Sandnes og regionen, men i hele landet.

Vi ønsker engasjerende debatter på itromso.no. Du er velkommen til å kommentere sakene på våre sider, men vi ber deg først lese våre retningslinjer for innlegg:

×

RETNINGSLINJER FOR INNLEGG

iTromsø gjør oppmerksom på at du er juridisk ansvarlig for dine kommentarer. Dette personlige ansvaret gjelder enten du velger å kommentere i kommentarfeltene på våre nettsider eller du skriver innlegg på våre Facebook-sider.

iTromsø ønsker en åpen, saklig og engasjerende debatt. Vi oppfordrer alle til å være saklige, vise respekt for andres meninger og å holde seg til saken. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller på annen måte strider mot etikk eller lovverk. Du kan varsle oss her dersom du ser innlegg du mener bryter med god debattskikk.

Alle som vil delta i debatten hos oss må skrive under eget navn. Vi forbeholder oss retten til å utestenge brukere som begår grove eller gjentatte brudd på våre retningslinjer.

fotball