Trumps restriksjoner skaper trøbbel for det VM-klare laget: – Vi bør ikke dras inn i dette

Skoprodusenten Nike har stoppet leveransen av fotballsko til de iranske spillerne få dager før VM-starten.

De økonomiske restriksjonene Donald Trump har gjeninnført mot Iran, gjør at det iranske landslaget ikke får brukt sine vanlige sko fra Nike i VM.  Foto: AP/Reuters

fotball

Med Portugal og Spania blant motstanderne i Irans pulje, står laget overfor en stor utfordring på banen i Russland.

Men allerede før turneringen er i gang har iranerne fått et annet og mer uventet problem.

Skoprodusenten Nike har stoppet leveransen av fotballsko til de iranske spillerne som følge av de internasjonale politiske og økonomiske restriksjonene mot landet. Sanksjonene kom som følge av at USAs president Donald Trump valgte å trekke USA ut av atomavtalen med Iran, og da gjeninnføre restriksjonene som var på plass før avtalen ble inngått i 2015.

– USAs sanksjoner betyr at en amerikansk virksomhet som Nike ikke kan levere sko til spillerne for Irans landslag for øyeblikket, opplyser Nike ifølge ESPN.

Allerede på fredag skal Iran i aksjon i VM. Da venter Marokko på motsatt banehalvdel.

Spillerne kjøper sko selv

For å være sikker på å ha nok fotballsko, har de iranske spillerne selv gått til innkjøp i sportsbutikker eller fått lånt sko av lagkamerater i deres klubber.

Landslagstrener Carlos Queiroz er langt fra begeistret over at hans spillere må vende seg til nye sko på så kort varsel.

– Spillerne er vant til utstyret, og man bør ikke skifte det ut en uke før viktige kamper, sier den portugisiske treneren ifølge ESPN.

– Vi er bare trenere og spillere og bør ikke bli dratt inn i slikt. Vi vil be FIFA om å hjelpe oss, sier han videre ifølge BBC.

Trita Parsi, tidligere president i National Iranian American Council, deler Queiroz’ fortvilelse.

– Jeg har ikke fått klarhet i hvilket juridisk grunnlag bruker for å gjøre dette. De bør vise til hvilken del av restriksjonene de snakker om, siden de teknisk sett ikke selger noe, sier han til NBC News.

Irans VM-drakter er produsert av Adidas. Det tyske firmaet er imidlertid ikke sponsor for laget, men har kun solgt draktsettet til Det iranske fotballforbundet.

(©NTB)

Vi ønsker engasjerende debatter på itromso.no. Du er velkommen til å kommentere sakene på våre sider, men vi ber deg først lese våre retningslinjer for innlegg:

×

RETNINGSLINJER FOR INNLEGG

iTromsø gjør oppmerksom på at du er juridisk ansvarlig for dine kommentarer. Dette personlige ansvaret gjelder enten du velger å kommentere i kommentarfeltene på våre nettsider eller du skriver innlegg på våre Facebook-sider.

iTromsø ønsker en åpen, saklig og engasjerende debatt. Vi oppfordrer alle til å være saklige, vise respekt for andres meninger og å holde seg til saken. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller på annen måte strider mot etikk eller lovverk. Du kan varsle oss her dersom du ser innlegg du mener bryter med god debattskikk.

Alle som vil delta i debatten hos oss må skrive under eget navn. Vi forbeholder oss retten til å utestenge brukere som begår grove eller gjentatte brudd på våre retningslinjer.

fotball