Tyske aviser: Mistenkt for å bombe Dortmund-bussen i håp om rask aksjegevinst

Tysk-russer pågrepet etter angrepet på spillerbussen til Dortmund.

Tysk politi bevokter spillerbussen etter angrepet.   Foto: Ina Fassbender / TT / NTB scanpix

fotball

Den tyske avisen Bild skriver fredag morgen at tysk politi har pågrepet en person som mistenkes for å ha stått bak bombeangrepet mot bussen til Borussia Dortmund i forrige uke.

Spillerbussen var på vei til klubbens hjemmebane Signal Iduna Park foran Champions League-oppgjøret mot AS Monaco da tre eksplosjoner ble utløst rett ved bussen. To personer ble såret, blant annet forsvarsspilleren Marc Bartra, som måtte opereres for skader i armen.

Den pågrepne er en 28 år gammel tysk-russer, som ble anholdt av politiet på vei til jobb. Politiet har gjennomført husransakelser. Politiet sier til Der Spiegel at mannen mest sannsynlig ikke er en ekstremist, men at han skal ha hatt økonomiske motiver for angrepet.

Ville gi økonomisk gevinst

Politiet skal ha fått tips fra en varsler i finanssektoren om mistenkelige transaksjoner i en bank i forbindelse med angrepet. Spekulasjonen foregikk ved at 28-åringen kjøpte et stort antall salgsoppsjoner på aksjer i fotballklubben. Planen var å selge 15 000 aksjer til en forhåndsbestemt pris.

Dersom aksjeverdien falt ville det gitt en betydelig profitt, sier påtalemyndigheten. Mannen skal ha kjøpt aksjer for 78 000 euro før angrepet. Han håpet på å tjene nesten 40 millioner norske kroner på spekulasjonen.

Ifølge den tyske avisen skal de ansatte på hotellet ha lagt merke til oppførselen til mannen etter eksplosjonen. Mens alle gjestene på hotellet sprang ut av hotellet, gikk 28-åringen rolig inn i restauranten og bestilte en biff.

Avisen har også kilder på hotellet som sier at han krevde å få byttet det første rommet han fikk fordi det ikke hadde utsikt mot veien. I stedet fikk han et rom på loftet med utsikt mot stedet hvor bussen stanset.

Bestilte hotellopphold på spilledatoene

Mannen skal ha bestilt opphold på hotellet i to perioder tidlig i mars, før det ble klart om laget skulle spille hjemmekamp først eller sist.

Politikilder sier til avisen at mannen hadde kunnskaper om elektronikk, og at han skal ha hatt mulighet til å bygge detonatorer til sprengstoffet selv.

De søker fortsatt etter to mulige medsammensvorne som skal ha hjulpet til med frakt av eksplosivene.

Politiet mistenkte den første dagen at det kunne vært islamister som sto bak angrepet etter funn av flere brev i nærheten. Men etter få dager mistenkte de at brevene var forfalsket.

Vi ønsker engasjerende debatter på itromso.no. Du er velkommen til å kommentere sakene på våre sider, men vi ber deg først lese våre retningslinjer for innlegg:

×

RETNINGSLINJER FOR INNLEGG

iTromsø gjør oppmerksom på at du er juridisk ansvarlig for dine kommentarer. Dette personlige ansvaret gjelder enten du velger å kommentere i kommentarfeltene på våre nettsider eller du skriver innlegg på våre Facebook-sider.

iTromsø ønsker en åpen, saklig og engasjerende debatt. Vi oppfordrer alle til å være saklige, vise respekt for andres meninger og å holde seg til saken. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller på annen måte strider mot etikk eller lovverk. Du kan varsle oss her dersom du ser innlegg du mener bryter med god debattskikk.

Alle som vil delta i debatten hos oss må skrive under eget navn. Vi forbeholder oss retten til å utestenge brukere som begår grove eller gjentatte brudd på våre retningslinjer.

fotball