Valakaris sønn tok nylig steget til elitenivå – i dag var han på TIL-trening

– Det spiller ingen rolle om det er min sønn eller ikke. Er han god nok for vårt lag, vil vi vurdere det.

FAR OG SØNN: Her er Onni Valakari og Simo Valakari på Alfheim tirsdag.  Foto: Øyvind Sivertsen

fotball

Det sier Simo Valakari om sønnen Onni (18). Stortalentet og midtbanespilleren skal trene med TIL i to uker før han reiser hjem til Finland igjen.

Unggutten er nettopp ferdig med sesongen for finske TPS Turku som spiller på nivå to. Det gikk så bra at laget rykket opp til øverste divisjon.

– De har en friperiode før oppkjøringen deres starter i desember. Det er bra for han å få testet seg her mot bedre spillere på et høyere nivå, sier Simo Valakari til iTromsø etter tirsdagens trening.

– Er han aktuell for TIL?

– Vi må snakke med gutten, og drømmen hans er å spille i utlandet. Men han har fortsatt kontrakt i Finland så det er for tidlig å snakke om det. Men vi ser selvsagt alltid etter gode spillere. Det spiller ingen rolle om det er min sønn eller ikke. Er han bra nok for vårt lag, vil vi vurdere det, sier Simo Valakari til iTromsø.

Onni Valakari er en teknisk god, offensiv midtbanespiller. Han spilte andre halvdel for TPS Turku sist sesong. Han startet 10 kamper og kom inn som innbytter i fem av dem. 18-åringen scoret seks mål og bidro med fire assists.

– Jeg liker å bruke ballen, slå mange pasninger og kontrollere spillet. Slik er stilen min. Det er vel det Tromsø prøver på nå, så det ville passe meg bra, beskriver 18-åringen.

Ikke prøvespill

Onni svarer slik på spørsmål om han håper på at treningsoppholdet skal føre til et tilbud fra TIL:

– Jeg vet ikke. Akkurat nå skal jeg bare være her i to uker og trene, så får vi se hvordan det går. Tromsø får se meg, og jeg får se Tromsø. Vi får se hvordan det er etter to uker.

Tidligere har han hatt faren som trener i SJK Seinäjoki og vil ikke ha noe problem om det skulle skje igjen.

– Du vet aldri i fotball - alt er mulig. Hvorfor ikke? smiler Onni.

PÅ TIL-TRENING: Onni Valakari.  Foto: Øyvind Sivertsen

– Hjemme er han faren min, men på banen er jeg en hvilken som helst annen spiller. Da er han bare treneren min.

Ambisjonene er i alle fall klare:

– Å jobbe hardt hver eneste dag for å bli en profesjonell fotballspiller, og nå et så høyt nivå som mulig.

Valakari senior presiserer at dette ikke er å regne som et prøvespill, men bare et treningsopphold.

– Er vi for mange spillere på en trening er han ikke med, men i dag trengte vi 20 spillere, sier Valakari.

Ett år igjen

Ett år gjenstår av kontrakten i Finland for spilleren som også spiller på G19-landslaget.

Etter første trening med Gutan kunne han konkludere med at det er et steg opp fra det han er vant med i Finland.

– Jeg har kun vært på en trening, men kvaliteten i noen ting er litt bedre her, sier Onni.

Simo Valakari har hatt suksess med TIL etter at han kom til klubben i sommer. Med to kamper igjen ligger Gutan an til å berge plassen i Eliteserien.

– Han sier alltid at fotball er logisk. Gjør du de rette tingene, så vil det gå bra. Da scorer du mål og vinner kampene. Det er det viktigste som har skjedd her, sier Onni Valakari.

Simo Valakari har tre sønner. Den yngste av dem, 14 år gamle Paavo Valakari, var i oktober på besøk i Tromsø. Det ble da klart at han blir TIL-spiller når han flytter til byen.

Vi ønsker engasjerende debatter på itromso.no. Du er velkommen til å kommentere sakene på våre sider, men vi ber deg først lese våre retningslinjer for innlegg:

×

RETNINGSLINJER FOR INNLEGG

iTromsø gjør oppmerksom på at du er juridisk ansvarlig for dine kommentarer. Dette personlige ansvaret gjelder enten du velger å kommentere i kommentarfeltene på våre nettsider eller du skriver innlegg på våre Facebook-sider.

iTromsø ønsker en åpen, saklig og engasjerende debatt. Vi oppfordrer alle til å være saklige, vise respekt for andres meninger og å holde seg til saken. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller på annen måte strider mot etikk eller lovverk. Du kan varsle oss dersom du ser innlegg du mener bryter med god debattskikk.

Alle som vil delta i debatten hos oss må skrive under eget navn. Vi forbeholder oss retten til å utestenge brukere som begår grove eller gjentatte brudd på våre retningslinjer.

fotball