«Vi er det beste laget Norge har sett»

I fjor ble han kalt Judas av sinte fans. Søndag avgjorde Fredrik Gulbrandsen cupfinalen og kronet Moldes suverene sesong.

Fredrik Gulbrandsen med sin kjæreste på banketten etter cupfinalen i fotball mellom Molde og Odd på Ullevaal stadion.   Foto: Vegard Wivestad Grøtt

fotball

ULLEVAAL STADION (Aftenposten): — Jeg husker egentlig ikke hva jeg tenkte. Det var så mye adrenalin i kroppen. Det eneste jeg ser for meg er det grønne gresset da jeg var midt i saltoen.

Fredrik Gulbrandsen beskriver følelsen av å score foran en ekstatisk Molde-sving i cupfinalen. Feiringen, en flikk flakk med påfølgende salto, var mer spektakulær enn det litt tilfeldige målet.

For 22-åringen var den akrobatiske lufteturen på Ullevaal en perfekt avslutning på en sesong det kan vise seg å bli vanskelig å toppe senere i karrièren.

Seriegull, cupgull og landslagsdebut er fasiten.

Han hadde mange grunner til å glise da han ankom banketten på Hotel Bristol sammen med kjæresten for å feire medaljene.

— Poengrekorden i serien og cupgull sier sitt. Vi er det beste laget Norge har sett, sa Gulbrandsen, og fikk støtte av flere av sine lagkamerater.

Hetset

— Jeg liker jo ikke å bli kalt Judas.

Det sa unge Gulbrandsen for ett år siden. Stempelet kom fra Lillestrøm-fansen, som likte dårlig at gutten som ble fostret opp i gult og sort, som sønnen til klubblegende Tom Gulbrandsen, hadde signert for Molde.

Det gikk så langt at faren skrev et to sider langt innlegg i lokalavisen, hvor han sa klart ifra om hva han mente om hetsen.

Lillestrøm-supporterne sa også at han hadde scoret altfor få mål som kanarifugl. Stemningen mellom partene ble ikke bedre da spissen ble sitert på at han nå hadde fått en bedre trener i Ole Gunnar Solskjær, og at det var lettere å score som Molde-spiller.

Bedre avslutter

I år har det blitt 19 mål på 10 starter i serien. Nok til at Per-Mathias Høgmo har tatt han inn i landslagsvarmen, og han er blitt god nok foran mål til å avgjøre en cupfinale.

— Det var en veldig stor motivasjon å bli med på landslaget, nå skal jeg jobbe knallhardt for å vise at jeg fortjener å få mer spilletid der.

- Hva skal du ta tak i for å utvikle deg videre?

— Det er avslutningsegenskapene jeg har jobbet mest med, både i år og i fjor. Jeg føler at jeg har tatt steg der, men jeg kan bli enda bedre. Jeg har mye av det andre inne, nå er det om å gjøre å få inn det lille ekstra.

Naturlig overtenning

«Det andre» er blant annet en aggressivitet som gjør Gulbrandsen til en pest og en plage for motstanderens forsvar. På Ullevaal gjorde han som han pleier, løp og løp og ga motstanderen dårlig tid og arbeidsforhold.

Tidvis kokte det for den lille terrieren, og trener Tor Ole Skullerud innrømmet at han vurderte å ta Gulbrandsen av for å slippe et rødt kort.

— Det er en del av meg som jeg aldri vil legge til side. Det har alltid vært spillestilen min å ha trøkk og jobbe for laget og løpe så mye jeg kan, helt til jeg ikke klarer mer. Av og til koker det over, spesielt i slike kamper som betyr så mye for alle. Da er det naturlig at det blir litt overtenning.

Burde vært utvist?

Han snakket kort med dommer Dag Vidar Hafsås da han tuslet av banen for å bli byttet ut etter 80 minutter. Egentlig burde han tatt pipeblåseren i hånden og takket for at han ikke fikk sitt andre gule kort og utvisning da han meiet ned Lars Kristian Eriksen fire minutter tidligere.

Fra benken så han Mohamed Elyouonoussi score 2–0 like før full tid.

— For å si det sånn, jeg så hva som skjedde, sa Skullerud og smilte lurt da han ble spurt om han fryktet rødt kort da han så hva spissen hans gjorde.

Han setter veldig stor pris på å ha en spiss som jobber så utrettelig for laget, men vet samtidig at arbeidsinnsatsen gjør at Gulbrandsen sjeldent holder i 90 minutter.

Gulbrandsen på sin side trives utmerket under Skulleruds ledelse, og sendte samtidig et stikk til motstanderens sjef Dag Eiliv Fagermo, som gjennom hele sesong har sendt jevnlige stikk til Molde og kalt dem et kjøpelag.

— Jeg er veldig glad for at han har sagt det, for han har gitt en syk motivasjon til hele laget. Han kan godt kalle oss et kjøpelag, men vi er et veldig ungt lag som det ikke er mye rutine i. I dag sto vi frem og viste at vi er bunnsolide, sa han.

Et nytt lokomotiv

Tor Ole Skullerud fikk før denne sesongen det mange mente var en umulig oppgave. Han skulle ta over etter Ole Gunnar Solskjær i Molde.

Men livet etter Solskjær ble ingen nedtur i Romsdalen. Tvert imot. Molde har utviklet seg videre under Skullerud, tatt den første dobbelttriumfen i norsk fotball siden 2003, og virker med sin femte triumf på fire sesonger å ha tatt over Rosenborgs gamle rolle som lokomotiv i norsk fotball.

På Ullevaal haglet det med spørsmål om neste år og Champions League.

— Det blir spennende å se hvilke spillere vi klarer å beholde. Men vi er bare i starten på noe, det mener jeg helt bestemt, sa Skullerud.

Fakta: Klubber med NM-gull

Disse klubbene har vunnet fotball-NM menn:

12: Odd

11: Fredrikstad

9: Rosenborg

8: Lyn, Skeid

6: Brann, Sarpsborg

5: Lillestrøm, Strømsgodset, Viking

4: Molde, Vålerenga, Ørn

3: Frigg, Mjøndalen

2: Bodø/Glimt, Mercantile, Tromsø, Aalesund

1: Bryne, Gjøvik/Lyn, Grane (Nordstrand), Hødd, Kvik Halden, Moss, Sparta, Stabæk.

(Fakta: NTB)