Viking-sjefen etter sparkingen: – Vi skiltes med en klem

Eirik W. Henningsen vil ikke skylde på uflaks i årets sesong, men sier det har vært mye stang ut. Torsdag fikk hovedtrener Ian Burchnall sparken.
fotball

Burchnalls tid som Viking-trener er over.

– Vi skiltes med en klem og et godt håndtrykk, Ian Burchnall er en gentlman, sier Henningsen.

– Det er viktig at vi er rustet for sesongen 2018, og vi tror dette er rett valg. Dette er resultatet av en evaluering vi har gjort, først i sommer, og nå som vi har sett hvor vi er i forhold til tabellplassering, sier daglig leder i Viking Eirik W. Henningsen.

Femte på ti år

Burchnall er den femte Viking-treneren som har fått sparken på ti år.

– Det er helt åpenbart at vi må finne ut hvorfor trenere lykkes andre steder, men ikke i Viking. Jeg kan love at vi skal gjøre det vi kan for å finne svar på det spørsmålet, sier Henningsen.

Viking er oppdelt i et FK og et AS. Spesielt mot Viking FK har det kommet beskyldninger om at store deler av styret ikke kan toppfotball.

– Jeg opplever at modellen vi har hatt i 2017, med representanter fra FK inn i styret i AS og i et sporstlig utvalg har fungert godt. Jeg kjenner meg ikke igjen i den virkelighetsbeskrivelsen som jeg nå observerer rundt oss for 2017, sier Henningsen.

Selv om han mener samarbeidet har fungert i år, så legger han ikke skjul på at det har vært et problem tidligere.

– Vi skal ikke lenger tilbake enn til 2016 for å se den problematikken. Men i år har det vært ro blant aksjonærene og et godt samarbeid mellom FK og AS. Så vi kan ikke henge bjella på den sauen, sier Henningsen.

Buchnall er den femte treneren som får sparken i Viking de siste ti årene.  Foto: Fredrik Refvem

Stang ut

Vikings økonomiske situasjon de siste årene har stått i stil med posisjonen de nå har befestet på tabellen. Henningsen avfeier at Burchnall var en naiv billigløsning for en klubb i pengenød.

– Vi visste at det kom til å bli vanskelig, men vi hadde tro på at dette teamet skulle klare seg denne sesongen. Vi skal ikke skylde på flaks og uflaks, men vi har hatt mye stang ut denne sesongen, sier Henningsen.

I sommer sopte aksjonærene sammen syv millioner kroner, som endte med åtte nye vikingspillere. Flere av dem var langt borte fra kampform.

– Utfordringen er at vi mistet ni spillere i første halvår. Vi måtte ha inn volum, ellers hadde vi stått med 13 spillere pluss keepere. Syv millioner er ikke mye å hente spillere for, så da måtte vi lete etter spillere som ikke kostet oss noe, sier Henningsen.

Ansvaret for å hente disse åtte spillerne lå ikke på Burchnall alene. Det var et samarbeid mellom sportslig leder, assistenttrener og hovedtrener.

– Vi har gjort vår evaluering, og det ligger ikke kortene at noen andre enn hovedtreneren skal gå fra Viking nå, sier Henningsen.

Klubb søker trener

Det kan ta tid før det kommer en ny trener inn porten på Viking Stadion.

– Nå skal vi jobbe videre med det kravet vi har begynt på. Det er ekstremt viktig at vi treffer rett når vi henter ny trener. Erfaring blir et viktig, viktig stikkord videre i prossesen, sier Henningsen.

Avgjørelsen om å sparke Burchnall er tatt av styret i Viking Fotballklubb sammen med Viking Fotball AS.

Aftenbladet kommer tilbake med mer!

Viking-sjeg Eirik W. Henningsen ga Ian Burchnall sparken torsdag.  Foto: Jarle Aasland