«Vikings prestasjon var rett og slett fremragende»

BLOGG: Johan Selvig jubler etter søndagens seier, men etterlyser større bidrag fra aksjonærene.

Viking jublet for en etterlengtet seier i Skien søndag.  Foto: Teigen, Trond Reidar / NTB scanpix

fotball

Odd – Viking 0–2

Viking tok en sterk og litt overraskende seier mot Odd i går. 2–0 var faktisk i minste laget ut ifra spill og sjanser. At laget fra Skien hadde vært ute i Europa på torsdag hadde muligens litt å si, men Viking sin prestasjon var rett og slett fremragende.

I går fremsto Viking som et kollektiv, der alle spillerne jobbet for hverandre og sto løpet ut.

Bakerst fremsto Iven Austbø som den keeperbautaen han skal være. Det var kun en svak retur som kunne skrives opp i minusboka.

André Danielsen og Steffen Ernemann så ut som de dirigentene de er pekt ut for å være. Ved å vinne dueller og være mer direkte i sitt pasningsspill, var det plutselig mye rytme i Viking sitt angrepsspill.

Viking-blogger Johan Selvig.  Foto: Jon Ingemundsen

Og så selvfølgelig Samuel på topp da. I første omgang fremsto han som et angrep alene. Bevegelig, hurtig, leken og utfordrende. Det kunne virke som han spilte på løkka mot noen smågutter. For slik fremsto nemlig Odds forsvarsspillere mot Adegbenro. Fredrik Semb Berge ble for noen år siden hyllet av Fagermo som Norges nye stopperkjempe.

I går kunne det nesten se ut som Berge løp med rullator i duellene med Adegbenro. Så stor var forskjellen mellom de to i går. Nigerianeren som er Vikings og sannsynligvis eliteseriens heteste salgsobjekt økte verdien sin betraktelig i går. Beilere som var ute for å sjekke ham opp i går, må ha blitt henrykt over hav de fikk se.

Hva er så verdien på denne nigerianeren?

For Vikings del er prisen på Adegbenro enkel. Den er uvurderlig. Grunnen til det er at Adegbenro vil spille en sentral rolle i om klubben berger plassen eller ikke. Viking må gjøre hva de kan for å beholde sin juvel ut sesongen. Problemet er bare at Viking har budsjettert med 8 millioner på spillersalg, og for at regnskapet skal gå opp etter endt sesong, må disse 8 millionene være på bok. Det er Vikings store dilemma. Eller er det egentlig det? Burde det ikke være mulig å få inn disse 8 millionene på en annen måte.

Viking har opprettet et spillerselskap som skal styrke den sportslige satsingen rundt Viking sitt A-lag. Det viktigste oppgaven denne spillerpoolen har å gjøre er å frigjøre midler, slik at Adegbenro kan bli værende ut sesongen. Til nå har aksjonærer og givergrupper bidratt med ca. 7 millioner kroner inn i spillerpoolen. Fra mitt ståsted er ikke dette i nærheten av å være bra nok.

Hvor mange av disse aksjonærene har gravd dypt i lommeboken sin? Har noen gått inn med millionbeløp? Vi hører det er bred oppslutning rundt spillerselskapet, men hvis en dividerer summen på antall aksjonærer tyder det på at ingen har gått inn tungt økonomisk. Det bør de nemlig gjøre, hvis de er interessert i sine aksjer i Viking FK.

Den ekstra investeringen kan ha enormt mye å si for Vikings fremtid. Det er jeg usikker på om aksjonærene har forstått. Styreleder Sig Christensen har gått ut og sagt at det vil spøke for Viking sitt AS ved et eventuelt nedrykk. Da vil aksjonærene miste alle sine aksjeverdier i selskapet. Er det en risiko de er villige til å ta? Jeg tror aksjonærene må tenke på at et av de største aktiva Viking har er spillertroppen.

Ved å bidra romslig til spillerpoolen har de mulighet til å bevare sine aksjeverdier i Viking, og faktisk være med å øke verdien på Viking FK. I mitt hode bør spillerselskapet kunne innbringe 20 millioner i frisk kapital, noe Trond Mohn ga alene til Brann etter nedrykket i 2014.

Når det nå er ferie for spillere og trenere i noen dager, vil det være ditto motsatt for Viking sin administrasjon. Overgangsvinduet åpner til uken og jeg regner med det vil være travle dager med mye korrespondanse rundt både salg og kjøp av spillere. Baard Wiggen vil sannsynligvis ha nok å henge fingrene i de kommende ukene før seriespillet starter igjen.

Når det gjelder salg kan en håpe på et tilkbud på Karol Mets. I går så vi tydelig at forsvarsfireren fungerte utmerket, og Odd kom kun til to sjanser i løpet av kampen. Det viser at Viking kan klare seg fint uten estlenderen. Får Viking et greit bud på Mets er det bare å slå til. Det vil være med å plusse på regnskapet på spillersalg.

Viking viste nemlig i går at det er komposisjonen av et lag som er viktig og ikke de beste 11 enkeltspillerne som utgjør det beste laget. I går klarte nemlig Ian og Bjarte å ta ut den beste komposisjonen av en ellever. Det var nok til å slå Odd.

Vi ønsker engasjerende debatter på itromso.no. Du er velkommen til å kommentere sakene på våre sider, men vi ber deg først lese våre retningslinjer for innlegg:

×

RETNINGSLINJER FOR INNLEGG

iTromsø gjør oppmerksom på at du er juridisk ansvarlig for dine kommentarer. Dette personlige ansvaret gjelder enten du velger å kommentere i kommentarfeltene på våre nettsider eller du skriver innlegg på våre Facebook-sider.

iTromsø ønsker en åpen, saklig og engasjerende debatt. Vi oppfordrer alle til å være saklige, vise respekt for andres meninger og å holde seg til saken. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller på annen måte strider mot etikk eller lovverk. Du kan varsle oss her dersom du ser innlegg du mener bryter med god debattskikk.

Alle som vil delta i debatten hos oss må skrive under eget navn. Vi forbeholder oss retten til å utestenge brukere som begår grove eller gjentatte brudd på våre retningslinjer.

fotball