– WADA frikjenner 95 russiske utøvere som var mistenkt for doping

Sliter med bevismaterialet.

En rekke russiske idrettsutøvere har vært etterforsket i forbindelse med landets påståtte dopingprogram.  Foto: Alexander Zemlianichenko / AP

idrettspolitikk

Verdens antidopingbyrå (WADA) kommer til å frikjenne 95 russiske idrettsutøvere som har vært etterforsket i forbindelse med landets påståtte dopingprogram, ifølge New York Times.

Verdens antidopingbyrå har i en tid sett nærmere på sakene til en rekke utøvere som mistenkes for å ha vært involvert i Russlands årelange dopingprogram. Det kom frem i den mye omtalte McLaren-rapporten at dette dopingprogrammet skal ha vært sponset av russiske myndigheter.

Kun én

Nå skal WADA ha konkludert i sakene til de 96 første utøverne som er kontrollert, og byrået har kun avdekket straffbare regelbrudd hos én av disse utøverne.

«Det tilgjengelige bevismaterialet var utilstrekkelig til å støtte påstanden om at disse 95 utøverne har brutt antidopingregelverket», skriver WADA-direktør Olivier Niggli i en intern rapport som New York Times har fått tilgang til.

Russlands nasjonale antidopingbyrå, RUSADA, ble utestengt av WADA i august 2015. Tidligere denne uken antydet Niggli overfor New York Times at de manglende bevisene ikke nødvendigvis betyr at russerne er uskyldige.

– Systemet var svært velorganisert. I tillegg er det slik at det gjenværende bevismaterialet er svært begrenset, sa WADA-toppen.

Har benektet

Regjeringen i Moskva har hele tiden benektet at den har ledet eller sponset et system for å dope idrettsutøvere. Totalt ble rundt tusen utøvere nevnt i rapporten fra Richard McLaren og hans utvalgt.

Ingen utøvere blir nevnt i den interne rapporten som New York Times omtaler.

(©NTB)

Vi ønsker engasjerende debatter på itromso.no. Du er velkommen til å kommentere sakene på våre sider, men vi ber deg først lese våre retningslinjer for innlegg:

×

RETNINGSLINJER FOR INNLEGG

iTromsø gjør oppmerksom på at du er juridisk ansvarlig for dine kommentarer. Dette personlige ansvaret gjelder enten du velger å kommentere i kommentarfeltene på våre nettsider eller du skriver innlegg på våre Facebook-sider.

iTromsø ønsker en åpen, saklig og engasjerende debatt. Vi oppfordrer alle til å være saklige, vise respekt for andres meninger og å holde seg til saken. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller på annen måte strider mot etikk eller lovverk. Du kan varsle oss her dersom du ser innlegg du mener bryter med god debattskikk.

Alle som vil delta i debatten hos oss må skrive under eget navn. Vi forbeholder oss retten til å utestenge brukere som begår grove eller gjentatte brudd på våre retningslinjer.

idrettspolitikk