Heiberg ønsket en kvinnelig etterfølger i IOC: - Nå ble jeg veldig glad

Visepresident i Norges Idrettsforbund, Kristin Kloster Aasen, er innstilt som nytt IOC-medlem av nominasjonskomiteen og styret i IOC.

Gerhard Heiberg og visepresident i Norges Idrettsforbund, Kristin Kloster Aasen, under et åpent møte i idrettsstyret på Olympiatoppen da Kloster Aasen ble Norges kandidat som Gerhard Heibergs etterfølger i Den internasjonale olympiske komité (IOC).  Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix

idrettspolitikk

Kloster Aasen innstilles sammen med to andre menn og to andre kvinner som nytt individuelt IOC-medlem. Valget vil finne sted på IOC-kongressen i Lima, Peru, 13–16. september i år.

– Vi har begge villet dette så gjerne, sier Gerhard Heiberg.

Han går av etter 23 år i den rollen, etter at han ble valgt inn etter vinterlekene på Lillehammer i 1994. Der var han president.

Det er helsemessige grunner, en kreftsykdom, som gjør at han takker for seg.

– Teoretisk kunne jeg sittet i to år til, legger han til.

Viktig å få inn en kvinne

Men nå er det Kloster Aasen som gjelder.

– Jeg ble veldig glad da jeg fikk nyheten fredag, sier Heiberg.

– Det har vært mange kandidater internasjonalt?

– Ja, men heldigvis har vi en valgkomite som sorterer dette. Vi kan være 115 IOC-medlemmer. Det er vi ikke, og blir heller ikke nå. Men det har vært viktig for meg å prøve å få en norsk etterfølger. Det er ikke så enkelt. Det er 206 nasjoner i IOC, og det er bare 70 land som har IOC-medlemmer. Norge er relativt lite befolkningsmessig sett. Store nasjoner vil gjerne ha IOC-medlemmer. Det er en hard kamp om å få komme inn og være medlem av IOC.

Kloster Aasen har en god sjanse

Beslutningen kom etter et styremøte i IOC under VM i friidrett i London. Heiberg er ute av IOC-styret nå, men satt der tidligere i de lovlige åtte år. Han gikk ut i 2011.

– Er det viktig å få inn flere kvinner?

– Ja, jeg føler at kvinneandelen er for lav og at vi bør gjøre noe for å hjelpe til å få den opp. Derfor var det klart for meg at det burde være en kvinne som skulle være etterfølgeren.

– Og en kvinne har også større sjanse?

– Ja, det var også med i kalkuleringen min. Jeg tenkte på det på forhånd.

Heiberg drar til Lima sammen med Kloster Aasen. Han gruer seg litt avskjeden med IOC.

– Vemodig?

– Det blir veldig vemodig. Jeg har elsket å være med og bidra og synes det har vært uhyre interessant og givende.

– Utrolig hyggelig

– Jeg synes at det er utrolig hyggelig å ha blitt nominert. Valget er jo først i september, men å ha blitt innstilt av valgkomiteen og executive board, er fantastisk og spennende, sier Kristin Kloster Aasen.

Hun er utdannet som jurist og har de siste årene hatt ulike lederroller i idretten.

Den tidligere presidenten i rytterforbundet, vet at det er ni nominerte. Det er to fra internasjonale særforbund, to fra nasjonale olympiske komiteer og fem som er individuelle kandidater. Hun er i den sistnevnte gruppen. Alle har en tilslutning til idretten i sine hjemland.

Av kvoten hun er med på, er det tre kvinner og to menn. De fire andre er alle presidenter og menn.

– Har du en fair mulighet til å bli valgt?

– Ja, det håper jeg. Men det er IOC-medlemmene som samlet velger kandidatene.

– Hvorfor er det så viktig at Norge får et IOC-medlem også i fortsettelsen?

– Jeg er ikke Norges kandidat, men blir eventuelt IOCs representant i Norge. Men jeg vil selvsagt ta med meg hele min bakgrunn i arbeidet fremover.