Kim Jong-un klar for å sende nordkoreanere til Pyeongchang: – Håper OL blir en suksess

Kanskje går det mot at Nord-Korea deltar i OL i februar.

Nord-Koreas leder, Kim Jong-un, under sin nyttårstale 1. nyttårsdag.  Foto: KCNA / X02538

idrettspolitikk

Blir OL trygt? Det er et spørsmål mange norske og internasjonale idrettsutøvere har stilt seg i løpet av den siste tiden.

Med en anspent situasjon rundt Nord-Korea har nemlig flere utøvere sagt at de ikke er sikre på at de drar til OL.

Nå kan det gå mot en avklaring.

– Kan møtes for å diskutere mulighetene

For i sin nyttårstale på statlig TV, kommer Nord-Koreas leder med uttalelsene som gir håp for et trygt OL i Sør-Korea.

– Vi ønsker virkelig at OL blir en suksess. Vi er forberedt til å sende vår tropp, sier Kim Jong-Un, ifølge nettsiden insidethegames.

Dette er første gang den nordkoreanske lederen har uttalt seg om en eventuell deltagelse i OL.

– Nord-Koreas deltakelse er en god mulighet til å vise et samlet koreansk folk. Representanter for begge landene kan snart møtes for å diskutere mulighetene, sa Kim Jong-un i talen sin, ifølge Eurosport.

Påmeldingsfristen til OL er i utgangspunktet gått ut, men arrangørene har likevel åpnet for at Nord-Korea kan delta. Ifølge Eurosport har organisasjonskomiteen til Pyeongchang-lekene invitert nordkoreanske ledere til et møte den 9. januar. Det er riktignok kun to utøvere som har kvalifisert seg foreløpig, begge i isdans.

Uansett er det definitivt en gledelig nyhet for IOC. Enkelte har fryktet for sikkerheten i OL-byen som kun ligger noen kilometer fra grensen til Nord-Korea.

– Vi vet det er politisk spenning i Korea. Vi fortsetter å følge nøye med på situasjonen, sier IOC-president Thomas Bach ifølge insidethegames.

«En nyttårsgave»

Gjennom mange år har det vært en anspent situasjon mellom de to koreanske landene.

Den politiske situasjonen er blitt tatt med inn på idrettsbanen. I flere OL har Nord-Korea boikottet, mens IOC flere ganger har jobbet for å få utøvere fra det lukkede regimet til å delta.

Under OL i Sydney i 2000 ble det blant annet jobbet for at de to landene skulle delta som én nasjon, men til slutt ble det til at de gikk sammen under åpningsseremonien, før de konkurrerte for hver sine land.

Uttalelsene fra den nordkoreanske lederen har blitt mottatt med glede hos arrangøren av lekene i februar.

Inside the Games skriver at presidenten i organisasjonskomiteen, Lee Hee-Beom, har omtalt nyheten som «positive signaler» og at det er «en nyttårsgave».

Vi ønsker engasjerende debatter på itromso.no. Du er velkommen til å kommentere sakene på våre sider, men vi ber deg først lese våre retningslinjer for innlegg:

×

RETNINGSLINJER FOR INNLEGG

iTromsø gjør oppmerksom på at du er juridisk ansvarlig for dine kommentarer. Dette personlige ansvaret gjelder enten du velger å kommentere i kommentarfeltene på våre nettsider eller du skriver innlegg på våre Facebook-sider.

iTromsø ønsker en åpen, saklig og engasjerende debatt. Vi oppfordrer alle til å være saklige, vise respekt for andres meninger og å holde seg til saken. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller på annen måte strider mot etikk eller lovverk. Du kan varsle oss her dersom du ser innlegg du mener bryter med god debattskikk.

Alle som vil delta i debatten hos oss må skrive under eget navn. Vi forbeholder oss retten til å utestenge brukere som begår grove eller gjentatte brudd på våre retningslinjer.

idrettspolitikk