Norge vil ikke bruke nye dopingglass: – En svært alvorlig situasjon

Antidoping Norge tar grep etter problemer med prøveflasker som benyttes til dopingkontroller.

Nye prøveflasker blir nå vraket av Antidoping Norge, etter at det er funnet klare mangler.  Foto: Matt Dunham / AP

idrettspolitikk

Russland ble utestengt fra OL etter at det ble kjent at vertsnasjonen hadde tuklet med prøveflaskene under mesterskapet i Sotsji i 2014.

Riper på glassene var et av bevisene som ble brukt mot Russland, som bevisst skal ha byttet ut skitne prøver med rene.

Produsenten Berlinger kom høsten 2017 på markedet med nye prøveflasker, men nå viser det seg at heller ikke disse var til å stole på.

Verdens antidopingbyrå (WADA) har nå igangsatt undersøkelser av prøveflaskene sammen med produsenten, etter at laboratoriet i Köln hadde varslet om risiko for at prøveflaskene kan åpnes manuelt etter nedfrysing.

WADA gikk også ut med en pressemelding onsdag, hvor de anbefaler Den internasjonale olympiske komité (IOC) at det brukes en eldre versjon av glassene under OL i Pyeongchang.

– På dette stadiet er vår klare anbefaling til IOC at de fortsetter å bruke den tidligere modellen, som fortsatt brukes av en rekke testmyndigheter over hele verden. Dette bør ses som en forhåndsregel som garanterer integriteten til dopingkontrollprosessen under lekene, sier WADAs direktør Olivier Niggli.

Bruker de gamle flaskene

De nye prøveflaskene ble først tatt i bruk av Antidoping Norge 19. januar i år.

– For oss er det nå viktig å få klarhet i om det er en feil ved produktet eller en feil ved prosedyren som er bakgrunnen for problemene som nå er avdekket. Inntil videre går vi tilbake til å bruke dopingflaskene vi benyttet før 19. januar. Vi har ingen informasjon som tilsier at disse ikke er trygge, sier leder for kontroll og påtale i Antidoping Norge, Britha Røkenes.

Berlinger sier at de tar situasjonen på høyeste alvor, men at egne og uavhengige undersøkelser har vist at flaskene har fungert som de skal når de er blitt håndtert riktig.

– Vi ser på dette som en svært alvorlig situasjon, og er frustrert over at et slikt problem har dukket opp. Samtidig er det positivt at svakheter ved systemet avdekkes, og at det iverksettes tiltak for å rette opp dette, sier Røkenes.

De nye prøveflaskene er bare brukt i et fåtall dopingkontroller, opplyser Antidoping Norge.

– Utøvernes rettssikkerhet er helt avgjørende for tilliten til antidopingarbeidet, og nettopp derfor har vi sluttet å bruke de nye prøveglassene inntil videre. Vi har jevnlig kontakt med WADA og andre antidopingorganisasjoner, og avventer nye opplysninger om prøveflaskene, sier Røkenes.

Russerne fant en løsning

Tilbake til Sotsji-OL for fire år siden: I utgangspunktet skal glassene som inneholder dopingprøver være umulig å åpne uten å knuse deler av glasset. På dopinglaboratoriene har man en egen maskin som gjør dette når dopingprøven åpnes.

Det var dette russerne fant en løsning på. De lagde en slags metalkrok, som de tredde på innsiden av lokket på glasset, før de løftet en metallring som låste lokket.

På den måten kunne de åpne glasset, tømme ut urinprøven som utøverne hadde avlagt (og som inneholdt doping), erstatte prøven med ren urin, for så å skru på lokket igjen. Problemet var at kroken de brukte, lagde riper i glassene.