Ny lekkasje kan knuse Russlands OL-håp: – Et enormt gjennombrudd

WADA har fått tilgang på filer som kan bevise russisk dopingjuks.

Vladimir Putin har hele tiden avvist systematisk dopingjuks i russisk idrett. Nå sitter WADA på det som kan være avgjørende bevis.  Foto: NTB scanpix

idrettspolitikk

I 2016 ble internasjonal idrett rystet av MacLaren-rapporten. Den avdekket systematisk dopingjuks i russisk idrett.

De siste månedene har spørsmålet vært: Bør Russland få delta i OL i Pyeongchang?

Nå har det internasjonale antidopingbyrået WADA fått tilgang på informasjon som kan bli avgjørende.

I en pressemelding fredag skriver WADA at de har fått tilgang på alle dopingprøver gjennomført på Moskva-laboratoriet mellom januar 2012 og august 2015. Det skal være snakk om tusenvis av dopingprøver.

WADAs etterforskningsteam skal ha fått tak i filen i slutten av oktober. Filene skal ikke ha kommet gjennom offisielle kanaler, men snarere gjennom en varsler, skriver New York Times.

«Enormt gjennombrudd»

Nettstedet Insidethegames.biz beskriver fredagens nyhet som et «enormt gjennombrudd» i etterforskningen av juks i russisk idrett.

– Den nye informasjonen bidrar til å forsterke vårt krav til russiske myndigheter om at de må offentlig akseptere funnene, sånn at vi kan gjenoppbygge folkets tillit til russisk idrett, sier WADA-president Craig Reedie i pressemeldingen.

IOC har nedsatt den såkalte Schmid-kommisjonen til å finne ut hvorvidt Russland har drevet med systematisk og insitusjonalisert dopingjuks. Kommisjonens vurdering vil trolig bli svært viktig for IOCs beslutning om Russland bør få delta i OL.

WADA forteller at både IOC og Schmid-kommisjonen har fått tilsendt de nye bevisene.

Helleland: – Nå må alle kortene på bordet

Kulturminister og WADA-visepresident Linda Hofstad Helleland er fornøyd med utviklingen.

– De nye funnene styrker WADAs krav til russiske myndigheter om å akseptere betingelsene i McLaren-rapporten. Nå må alle kortene på bordet, og det er tid for troverdige forklaringer. Det er bare på denne måten vi kan komme oss videre, sier Helleland i en uttalelse til NTB.

Det er ventet at IOC vil bestemme seg angående Russlands OL-deltagelse før året er omme.

Utforsk tema:

Vi ønsker engasjerende debatter på itromso.no. Du er velkommen til å kommentere sakene på våre sider, men vi ber deg først lese våre retningslinjer for innlegg:

×

RETNINGSLINJER FOR INNLEGG

iTromsø gjør oppmerksom på at du er juridisk ansvarlig for dine kommentarer. Dette personlige ansvaret gjelder enten du velger å kommentere i kommentarfeltene på våre nettsider eller du skriver innlegg på våre Facebook-sider.

iTromsø ønsker en åpen, saklig og engasjerende debatt. Vi oppfordrer alle til å være saklige, vise respekt for andres meninger og å holde seg til saken. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller på annen måte strider mot etikk eller lovverk. Du kan varsle oss her dersom du ser innlegg du mener bryter med god debattskikk.

Alle som vil delta i debatten hos oss må skrive under eget navn. Vi forbeholder oss retten til å utestenge brukere som begår grove eller gjentatte brudd på våre retningslinjer.

idrettspolitikk