Politiker slår alarm før OL: – Jeg frykter en global ydmykelse

Gullhåpet Martin Johnsrud Sundby forbereder seg på en annerledes mental utfordring.

Pyeongchang-OL sliter med billettsalget.  Foto: AP

idrettspolitikk

I februar kommer Vinter-OL til Sør-Korea for første gang. Men dersom du tror koreanerne går mann av huse for å sikre seg billetter til mesterskapet, tar du feil.

Sviktende billettsalg har fått stor oppmerksomhet internasjonalt de siste ukene, og onsdag kom en ny, dyster oppdatering.

Ifølge nettavisen The Korea Herald er kun 30,3 prosent av de 1.07 millioner billettene solgt så langt.

Myndighetene i Gangwon-provinsen, der Pyeongchang er én av 18 kommuner, har bestemt seg for å kjøpe hele 27.834 billetter. Det er en økning fra 3,720 billetter, som var den opprinnelige planen.

For Paralympics er interessen enda mer laber, med et samlet billettsalg på 4,2 prosent.

Gangwon-guvernør Choi Soon-Moon frykter også sponsorsvikt.

– Jeg frykter global ydmykelse på vegne av Sør-Korea, sier Choi ifølge The Korea Herald.

Pyeongchang-OL er heller ikke populært blant nordmenn. Les mer her:

Sundby: – Det er utrolig synd

Sørkoreanske myndigheter har den siste tiden mobilisert for å få fart på billettsalget.

Likevel er utsiktene altså dystre. Av de 320.000 billettene utlendinger kan kjøpe, er 59.7 prosent solgt. Kun 20.7 prosent av billettene øremerket koreanere har imidlertid blitt solgt.

Langrennsløper Martin Johnsrud Sundby er ett av Norges store håp før mesterskapet. Han beskriver eventuelle tomme tribuner som en «mental utfordring».

– Det er utrolig synd for de idrettene det går utover. Det ser ut som at langrenn er én av idrettene som blir rammet hardest. Det er en kjempenedtur å konkurrere for tomme tribuner. Det gjør noe med stemningen, og det mentale arbeidet blir enda tøffere, sier Sundby, som vil jakte sin første individuelle mesterskapsmedalje i Pyeongchang, til Aftenposten.

Martin Johnsrud Sundby satte sitt preg på Lahti-VM forrige sesong. Her har han akkurat krysset målstreken etter femmila. I den finske vintersportbyen var det folkefest. I Pyeongchang-OL kan det bli glisne tribuner.  Foto: NTB scanpix

Avdramatiserer

Arrangøren maner imidlertid til tålmodighet. Det blir blant annet argumentert med at koreanere har for vane å vente til siste liten med å kjøpe billetter.

Når det gjelder billetter til det internasjonale publikum, spekuleres det rundt hvorvidt Nord-Koreas atomtrusler har skremt vekk potensielle kjøpere.

Sør-Koreas kulturminister Do Jong-hwan har imidlertid uttalt at mesterskapet blir det «tryggeste noensinne».

Overfor nettstedet insidethegames.biz avdramatiserer IOC salgstallene.

– Salget fortsetter å utvikle seg og Pyeongchang 2018 er trygge på at de vil nå billettmålene på grunn av billettsalgtrender for andre store begivenheter i Korea, sier en talsperson for IOC til nettstedet.

Talspersonen forteller også at arrangørkomiteen og IOC har diskutert nye måter å selge OL-billetter på, som vil bli iverksatt i løpet av de neste tre månedene.

I dag, torsdag, er det 119 dager igjen til åpningsseremonien for Pyeongchang.

Hør siste episode av Aftenpodden Sport – vi oppsummerer landslagets VM-kvalik, hyller Island og kongen av Danmark:

Vi ønsker engasjerende debatter på itromso.no. Du er velkommen til å kommentere sakene på våre sider, men vi ber deg først lese våre retningslinjer for innlegg:

×

RETNINGSLINJER FOR INNLEGG

iTromsø gjør oppmerksom på at du er juridisk ansvarlig for dine kommentarer. Dette personlige ansvaret gjelder enten du velger å kommentere i kommentarfeltene på våre nettsider eller du skriver innlegg på våre Facebook-sider.

iTromsø ønsker en åpen, saklig og engasjerende debatt. Vi oppfordrer alle til å være saklige, vise respekt for andres meninger og å holde seg til saken. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller på annen måte strider mot etikk eller lovverk. Du kan varsle oss her dersom du ser innlegg du mener bryter med god debattskikk.

Alle som vil delta i debatten hos oss må skrive under eget navn. Vi forbeholder oss retten til å utestenge brukere som begår grove eller gjentatte brudd på våre retningslinjer.

idrettspolitikk