Som første land vurderer de å droppe OL på grunn av Nord-Koreas atomvåpentrusler

– Vi kan ikke utsette utøverne våre for fare, sier idrettsministeren i landet. Norge følger situasjonen tett.

SIKKERHETEN FØRST: Frankrikes idrettsminister Laura Flessel er klar på at sikkerheten til utøverne kommer først.  Foto: Reuters

idrettspolitikk

Forholdet mellom Nord-Korea og spesielt USA er mer anspent enn på lenge. Om fem måneder starter OL i sørkoreanske Pyeongchang, som ligger rundt 80 kilometer fra grensen til Nord-Korea.

Nå gjør Frankrike det klart at de vil vurdere å holde sine utøvere hjemme fra OL. Dette er første gang at et land sterkt signaliserer at de overveier dette.

Et av de store, franske gullhåpene er skiskytteren Martin Fourcade, som har vært i en egen klasse de siste årene.

IOC: Ikke grunn til frykt

Frankrikes idrettsminister Laura Flessel sier dette til RTL Radio, ifølge det franske nyhetsbyrået AFP:

– Hvis konflikten med Nord-Korea blir verre, og vi ikke kan få garantier om at det er trygt å reise til Sør-Korea, så vil OL-utøverne våre forbli i Frankrike. Vi kan ikke utsette utøverne våre for fare, sier ministeren.

IOC-president Thomas Bach sier at det ikke er noen grunn til å frykte for OL-sikkerheten.  Foto: Christopher Bodeen / TT / NTB Scanpix

Flessel opplyser at hun er i løpende dialog med det franske utenriksdepartementet, som vurderer sikkerhetssituasjonen på den koreanske halvøy.

Nord-Korea har den seneste tiden gjort flere rakettoppskytinger og prøvesprenginger. Likevel uttalte nylig IOC, Den internasjonale olympiske komité, at det ikke er grunn til å frykte for det kommende vinter-OL i Sør-Korea.

– Det finnes ikke en eneste indikasjon på at det er en sikkerhetstrussel mot OL i forhold til spenningene mellom Nord-Korea og andre land, sa IOC-president Thomas Bach ifølge AFP.

PST gir råd til Olympiatoppen

I Norge har flere utøvere stilt spørsmål rundt sikkerheten, blant dem Aksel Lund Svindal og Marit Bjørgen.

Marit Bjørgen frykter for om det blir OL.  Foto: MARIANN DYBDAHL

– Frykten er kanskje mer om det blir et OL. Jeg tror at om vi drar til OL, så er det sikkert. Jeg tror ikke de sender oss om det er uro. Frykten er mer om det blir OL eller ikke, sa hun til NRK.

Olympiatoppen har PST (Politiets sikkerhetstjeneste) med på laget i forbindelse med OL og Paralympics i Sør-Korea.

– Vi følger myndighetenes offisielle reiseråd, og overlater alle sikkerhetsfaglige vurderinger til PST. Våre forberedelser fortsetter som normalt, og vi gjør de samme sikkerhets- og beredskapsrutinene som vi gjør foran alle OL og Paralympics, uttalte medierådgiver Halvor Lea til Bergens Tidende 31. august.

PST sier at det vil gjøres en trusselvurdering tett opp mot avreise. En representant for PST blir med den norske OL-troppen, men utover det er det arrangøren som har ansvaret for sikkerheten til OL-utøverne.

Ekspert: - Grunn til å frykte terror

Stein Tønnesson er forsker ved Prio – Institutt for fredsforskning i Oslo – og er ekspert på fred og sikkerhet i Øst-Asia.

Nord-Koreas diktator Kim Jong-un skaper store overskrifter.  Foto: KCNA / Reuters

– Det er et paradoks at frykten for krig er større i Norge og i Japan enn i Sør-Korea. I Seoul er det ingen panikk – i sør har de vært vant til stadige kriser med nord helt siden koreakrigen ble avsluttet i 1953. Ingen av partene har egentlig noen interesse av at det skal bli krig, sa Tønnesson til BT i slutten av august.

– Derfor er det ikke grunn til å engste seg for krig. Derimot kan det være grunn til å frykte en terrorhandling fra Nord-Korea, dersom ikke situasjonen har roet seg før OL, sa Asia-eksperten.

Vi ønsker engasjerende debatter på itromso.no. Du er velkommen til å kommentere sakene på våre sider, men vi ber deg først lese våre retningslinjer for innlegg:

×

RETNINGSLINJER FOR INNLEGG

iTromsø gjør oppmerksom på at du er juridisk ansvarlig for dine kommentarer. Dette personlige ansvaret gjelder enten du velger å kommentere i kommentarfeltene på våre nettsider eller du skriver innlegg på våre Facebook-sider.

iTromsø ønsker en åpen, saklig og engasjerende debatt. Vi oppfordrer alle til å være saklige, vise respekt for andres meninger og å holde seg til saken. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller på annen måte strider mot etikk eller lovverk. Du kan varsle oss her dersom du ser innlegg du mener bryter med god debattskikk.

Alle som vil delta i debatten hos oss må skrive under eget navn. Vi forbeholder oss retten til å utestenge brukere som begår grove eller gjentatte brudd på våre retningslinjer.

idrettspolitikk