Sør-Korea lover trygt OL

Sørkoreanske myndigheter lover at sikkerheten under neste års vinter-OL i Pyeongchang blir ivaretatt.

Sør-Koreas president Moon Jae-in og hans stab jobber for at neste års vinter-OL skal bli trygt. Foto: Julie Jacobson / AP / NTB scanpix 

idrettspolitikk

Tirsdagens utspill kommer som et svar på signaler fra flere nasjoner om at den spente politiske situasjonen i området kan få konsekvenser for OL-deltakelsen. OL-byen Pyeongchang ligger bare 80 kilometer fra grensen til Nord-Korea.

Representanter for myndighetene i Frankrike og Østerrike antydet at det kan bli aktuelt å la være å sende utøvere til vinterlekene – dersom krigsretorikken mellom sør- og nordkoreanske ledere fortsetter å eskalere.

Tirsdag gikk utenriksdepartementet i Seoul ut i et forsøk på å berolige dem som frykter for OL-sikkerheten.

Ordkrig

– Den sørkoreanske regjeringen gjør sitt ytterste for å sørge for at OL i Pyeongchang og Paralympics blir trygge arrangementer, sa departementets talsmann Noh Kyu-duk.

– Slik situasjonen er nå, har intet land gitt beskjed om at det ikke ønsker å delta, lød det videre.

Den politiske spenningen på den koreanske halvøya har økt etter at Nord-Korea gjennomførte en ny atomprøvesprengning i begynnelsen av september. Testen var den sjette i rekken.

Prøvesprengningen ledet også til en opphetet utveksling av trusler mellom Nord-Koreas leder Kim Jong-un og USAs president Donald Trump. Trump har truet med å utslette Nord-Korea, mens Kim har stemplet den amerikanske presidenten som «mentalt forstyrret».

Vurderer situasjonen

Fra norsk hold følges også utviklingen i sikkerhetssituasjonen nøye. Olympiatoppen har tidligere opplyst at den vil følge rådene til Politiets sikkerhetstjeneste (PST). Det samme gjør norske medieredaksjoner.

– Vi vurderer situasjonen fortløpende og vil følge de rådene som blir gitt, sa redaksjonssjef Janne Fredriksen i NRK Sporten til NTB mandag.

– Vi håndterer slike situasjoner med stort alvor og grundige forberedelser. Når det gjelder spørsmål om sikkerhet og beredskap, retter vi oss alltid etter de råd, anbefalinger og krav vi får fra lokale myndigheter og arrangører samt norske utenriksmyndigheter og PST, opplyste kanalens PR- og mediesjef Jan-Petter Dahl.

Vinterlekene i Pyeongchang arrangeres fra 9. til 25. februar neste år.

Er sykkel-VM i Bergen et VM i bergensk selvgodhet eller en sykkelfest? Og hva er det Ronny Deila gjør galt i Vålerenga? Hør Aftenpodden Sport her nå:

Utforsk tema:

Vi ønsker engasjerende debatter på itromso.no. Du er velkommen til å kommentere sakene på våre sider, men vi ber deg først lese våre retningslinjer for innlegg:

×

RETNINGSLINJER FOR INNLEGG

iTromsø gjør oppmerksom på at du er juridisk ansvarlig for dine kommentarer. Dette personlige ansvaret gjelder enten du velger å kommentere i kommentarfeltene på våre nettsider eller du skriver innlegg på våre Facebook-sider.

iTromsø ønsker en åpen, saklig og engasjerende debatt. Vi oppfordrer alle til å være saklige, vise respekt for andres meninger og å holde seg til saken. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller på annen måte strider mot etikk eller lovverk. Du kan varsle oss her dersom du ser innlegg du mener bryter med god debattskikk.

Alle som vil delta i debatten hos oss må skrive under eget navn. Vi forbeholder oss retten til å utestenge brukere som begår grove eller gjentatte brudd på våre retningslinjer.

idrettspolitikk