Vurderer å be retten stoppe TV 2 umiddelbart

Fotball Media mener fotballrettighetene taper verdi for hver søndag som går.

Knut Kristvang i Fotball Media utelukker ikke at de kommer til å gå til retten for å få umiddelbart stoppet TV 2s praksis med å vise scoringer fra norsk fotball før kampene er ferdigspilte.   Foto: Berit Roald, NTB scanpix

idrettspolitikk

Fotball Media vurderer om de skal be tingretten om å sørge for en umiddelbar slutt på visning av scoringer i TV 2s FotballXtra. Det kan de oppnå gjennom det som juridisk kalles en midlertidig forføyning. Det vil si at retten stopper TV 2s praksis i påvente av at saken blir ferdigbehandlet i retten.

Men fortsatt vil de vente og se før de går så langt som til dette skrittet.

– Da vi sendte stevningen til retten, hadde vi to runder bak oss av en lang sesong. Men vi ser ikke bort fra at vi på et senere tidspunkt ønsker å bruke midlertidig forføyning som en del av den juridiske prosessen. Vi er i posisjon til å gjøre det, men vurderingene får vi ta underveis, sier Knut Kristvang, daglig leder av Fotball Media, som eier rettighetene til norsk fotball. Selskapet er eid av Norges Fotballforbund og interesseorganisasjonen for norske toppklubber, Norsk Toppfotball.

Bilder til besvær

Feiden mellom Fotball Media og TV 2 får stadig nye vendinger. TV 2 har irritert Fotball Media og rettighetshaver Discovery Norge med å sende scoringsbilder fra Eliteserien i sitt magasinprogram FotballXtra mens kampene fortsatt pågår. Fotball Media mener TV 2 går utover den såkalte nyhetsretten til å vise rettighetsbelagte bilder. Fotball Media har stevnet TV 2 for Bergen tingrett i håp om at praksisen kan stoppes. Men før retten tar stilling til dette, er det ingenting som hindrer TV 2 i å fortsette sin praksis.

Fotball Media solgte TV-rettighetene til Discovery Norge for 2,4 milliarder i perioden 2017 til 2022.

Lang runde i retten

Saken ligger nå i rettssystemet til behandling. I første omgang venter tingretten i Bergen på at TV 2 skal komme med sitt tilsvar. Deretter vil saken bli berammet for behandling. Det vil ikke skje før til høsten, får vi opplyst hos Bergen tingrett. Hele tiden frem til saken kommer opp for domstolen finnes det en mulighet for at partene kan kommer frem til et forlik.

Dermed vil saken ikke bli avgjort før på senhøsten. Kanskje kan hele denne sesongen gå før det kommer en avgjørelse. Og dersom det blir snakk om en anke, kan det fort gå en sesong til før det til slutt er en rettskraftig dom i saken.

Samtidig som Fotball Media kan forsøke å få til en umiddelbar stopp av målscoringer på TV 2s skjermer, er det ikke sikkert om retten er enig.

– På dette området skal det mye til for å få en midlertidig forføyning. Dette var noe som ble strammet inn ved revisjon av ytringsfrihetsbestemmelsen i Grunnloven i 2004. Dette her er jo snakk om penger, og det kan kompenseres i ettertid, sa jusprofessor Olav Torvund til Aftenposten for to uker siden.