WADA i gang med å kopiere data fra Moskva-laboratoriet

– Arbeidet foregår med fullt samarbeid, sier Russlands idrettsminister.

WADA, her ved president Craig Reedie, ser omsider ut til å få innfridd kravet om full tilgang til databasen hos Russlands antidopingbyrå.  Foto: Jean-Christophe Bott, Keystone via AP / NTB scanpix

idrettspolitikk

Ekspertene fra Verdens antidopingbyrå (WADA) er i gang med å kopiere data fra antidopinglaboratoriet i Moskva, hevder russiske myndigheter torsdag.

– Arbeidet er i gang med å få utstyret på plass og kopiere databasen. Det foregår med fullt samarbeid, ettersom alle tekniske og organisatoriske detaljer er avtalt på forhånd, sa Russlands idrettsminister Pavel Kolobkov i et TV-intervju.

I en epost til nyhetsbyrået AP bekrefter ikke WADA direkte at kopieringen av data er i gang, men skriver at «våre folk har fått tilgang til laboratoriet og har ikke rapportert noen problemer så langt».

Da WADA i september opphevet utelukkelsen av Russlands antidopingbyrå, var en av betingelsene at tilgang til Moskva-laboratoriets database skulle gis innen årsskiftet. WADA måtte tåle hard kritikk for å slippe russerne inn i varmen før denne betingelsen var oppfylt.

Rett før nyttår måtte en WADA-delegasjon reise tomhendt hjem fra Moskva, etter at russiske myndigheter hevdet at utstyret de hadde med seg ikke var godkjent etter russisk lov. Det førte til ny kritikk og utstrakt skepsis til russernes vilje til å dele informasjonen.

Nå ser innhentingen av data omsider ut til å skulle fullføres. WADA skal hente ut informasjon fra databasen over flere år fram til 2015, da laboratoriet ble stengt etter avsløringene av at det hadde bidratt til omfattende organisert dopingjuks.

Det ventes at informasjonen fra Moskva-laboratoriets database kan gi grunnlag for dopingsaker mot en rekke russiske idrettsfolk.

Vi ønsker engasjerende debatter på itromso.no. Du er velkommen til å kommentere sakene på våre sider, men vi ber deg først lese våre retningslinjer for innlegg:

×

RETNINGSLINJER FOR INNLEGG

iTromsø gjør oppmerksom på at du er juridisk ansvarlig for dine kommentarer. Dette personlige ansvaret gjelder enten du velger å kommentere i kommentarfeltene på våre nettsider eller du skriver innlegg på våre Facebook-sider.

iTromsø ønsker en åpen, saklig og engasjerende debatt. Vi oppfordrer alle til å være saklige, vise respekt for andres meninger og å holde seg til saken. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller på annen måte strider mot etikk eller lovverk. Du kan varsle oss her dersom du ser innlegg du mener bryter med god debattskikk.

Alle som vil delta i debatten hos oss må skrive under eget navn. Vi forbeholder oss retten til å utestenge brukere som begår grove eller gjentatte brudd på våre retningslinjer.

idrettspolitikk