Farvel til dronningen og velkommen til en prins

KOMMENTAR: 16 år er gått siden Marit Bjørgen tok sin første olympiske medalje. Om et par uker er OL-karrièren slutt, skriver Adresseavisens Birger Løfaldli.

GULLHÅP: Johannes Høsflot Klæbo og Marit Bjørgen er norsk langrenns største medaljekandidater i OL. Her er de to under trening i Pyeongchang onsdag.  Foto: RUNE PETTER NESS

langrenn

PYEONGCHANG: Spekulasjonene om hvor lenge Bjørgens karrière vil vare, har pågått i flere år. Særlig aktuelt var temaet i ukene etter Falun-VM i 2015. Med en mesterskapsfri sesong året etter og hele tre år til OL, var det uvisst om den da 35 år gamle skidronningen ville gyve løs på nye år med tøff trening.

Gladnyheten kom under årsmøtet til Trøndersk Skilaug 13. april 2015. Bjørgen sa at hun kom til å ta ett år av gangen, men la til at tre år, tiden frem til neste OL, ville gå fort.

Nå er vi der. Bjørgen er 37 år og går for nye medaljer i Pyeongchang.

Årsmøtet til Trøndersk Skilaug den gangen i 2015 fant sted på Byåsen videregående skole, en stor kilometer unna hjemmet til mannen som etter all sannsynlighet vil overta den posisjonen Bjørgen har hatt de siste 15 årene. I tillegg til å ha prestert eventyrlig, har Bjørgen vært en av landets mest populære idrettsutøvere. Slik Johannes Høsflot Klæbo er i ferd med å bli.

OL-historien til Bjørgen startet i Salt Lake City i 2002. På 15-kilometeren ble hun nummer 50. Hun gikk inn til 14.-plass på tremila og tok stafettsølv sammen med Bente Skari, Hilde Gjermundshaug Pedersen og Anita Moen.

Adresseavisens kommentator Birger Løfaldli.  Foto: HÅVARD HAUGSETH JENSEN

Deretter kom Torino-OL i 2006. Bjørgen hadde rukket å bli en stor stjerne etter tre gull i Oberstdorf-VM året før og var et av Norges største gullhåp. Torino-lekene ble en stor skuffelse og starten på flere år med motgang. Også denne gang reiste Bjørgen hjem med én sølvmedalje, nå på 10-kilometer. Det var langt unna forventningene.

Oppturen ble desto større fire år senere. Hun var så langt nede under VM i Liberec i 2009 at hun vurderte å legge skiene på hylla. Bjørgen endret treningsopplegget før 2010-sesongen og droppet Tour de Ski. Det ga resultater. I Whistler Olympic Park under Vancouver-OL i 2010 kom Bjørgens revansje.

På den første distansen, 10-kilometer fristil, ble det bronse, bak Charlotte Kalla og Kristina Smigun. Så, 17. februar 2010, skulle det endelig lykkes. Bjørgen vant sitt første OL-gull da hun slo Justyna Kowalczyk og Petra Majdic i sprintfinalen.

«Det største jeg har opplevd i livet mitt», utbrøt hun, full av følelser, en kombinasjon av glede og lettelse.

ENDELIG OL-GULL: På sprinten i Vancouver i 2010 klarte Marit Bjørgen endelig å gå til topps i OL. Nå deltar hun i olympiske leker for femte og siste gang.   Foto: NTB SCANPIX

Fra da av har Bjørgens OL-historie vært et lyst kapittel. Hun vant både 15-kilometeren og stafetten i Vancouver.

I Sotsji for fire år siden ble det gull på skiathlon, lagsprint og tremil. Nå går veteranen fra Rognes for sitt sjuende OL-gull i det som totalt blir hennes femte olympiske leker.

Årets OL signaliserer på mange måter en ny tid innenfor norsk vinteridrett. Tre veteraner som har preget internasjonale mesterskap i en årrekke, Ole Einar Bjørndalen, Magnus Moan og Petter Northug, klarte ikke å kvalifisere seg. Aldersmessig ligger Bjørgen mellom Bjørndalen og de to trønderne.

Løpere fra hennes generasjon er stort sett ferdige med karrièren, men hun er et unntak. Bjørgen er blitt mamma, nærmer seg 40 år og har vunnet det som vinnes kan. Likevel er hun ikke mett og fortsatt i stand til å vinne internasjonale skirenn.

Bjørgen har imidlertid gjort det klart at dette definitivt blir hennes siste OL. Om hun fortsetter til neste års VM i Seefeld er uvisst, men å gå på en ny fireårsperiode skal være uaktuelt.

DEN NESTE SKIKONGEN: Her er Johannes Høsflot Klæbo under idrettsgallaen tidligere i år. Nå deltar han i sitt første OL og er gullfavoritt i alle distanser han stiller opp i.   Foto: NTB SCANPIX

Derfor kan vi være glad for det som skjer på herresiden. Johannes Høsflot Klæbo er blant våre største gullfavoritter allerede nå, i en alder av bare 21 år, men han blir adskillig viktigere i fremtidige OL.

Under lekene i Beijing i 2022 er det mye som tyder på at det er han som må ta hovedansvaret for å fortsette den trønderske gullfangsten i langrenn, slik Bjørgen og Northug har gjort det siste tiåret.

OL i Pyeongchang blir et farvel med en av Norges største idrettsutøvere gjennom tidene. Skidronningen Marit Bjørgen går sitt siste olympiske skirenn 25. februar, tremil klassisk fellesstart. Prinsen i norsk langrenn går sitt første renn, tremil fellesstart med skibytte, 11. februar. Det blir starten på et nytt kapittel i hans karrière.

For når Bjørgen med god samvittighet har lagt skiene på hylla, er det Johannes Høsflot Klæbo vi må stole på.

Han har alt i seg til å bli Norges fremtidige skikonge.