Eirik Brandsdal var stiv på oppløpet i Drammen, med nedkjempet Johannes Høsflot Klæbo de siste meterne.

Eirik Brandsdal var stiv på oppløpet i Drammen, med nedkjempet Johannes Høsflot Klæbo de siste meterne. Foto: Cornelius Poppe, NTB Scanpix

Fikk kjeft av treneren – så ga Brandsdal svar tilbake

Han har hatt en blytung sesong og ble vraket til VM. Så slo Eirik Brandsdal (30) tilbake.

DRAMMEN: – En kjempelettelse, erkjente Eirik Brandsdal etter verdenscupseieren i Drammen.

Det startet med Petter Northug-show i kvartfinalene. Trønderen lekte seg i sitt heat og fyrte opp publikum etter å ha passert målstreken.

I semifinalen var det oppvisning fra kometen Johannes Høsflot Klæbo.

Men i finalen i den klassiske Drammen-sprinten kunne ingen hamle opp med Kjelsås-gutten Brandsdal.

30-åringen nedkjempet Klæbo de siste meterne på det knallharde oppløpet i motbakke.

Bak dem fulgte russeren Sergej Ustjugov og Petter Northug.

– Det var en bra gjeng jeg slo i dag. Det gir meg motivasjon og selvtillit, fastslo Brandsdal.

– Han trengte en vekker

Men sesongen har vært tung for veteransprinteren. Han ble syk rett før sesongen og lå to og en halv uke på sofaen.

Og da han var tilbake i konkurranse mente sprinttrener Arild Monsen at eleven ikke var nok «på».

– Jeg har gitt Eirik mye kjeft, innrømmer moldenseren.

– Han trengte en vekker. I konkurransesituasjoner har han ikke vært killer nok. Det var han i dag. Det var ikke snakk om å slippe ryggen til Johannes. Jeg sa de til Eirik før finalen: «Er du mann, så prøver du i hvert fall».

Brandsdal var mann nok og slapp ikke ryggen til den 20 år gamle trønderen, som imponerte voldsomt i både prolog, kvartfinale og semifinale.

– Jeg har ikke prestert godt nok og skjønner kritikken. Jeg har tatt den til meg. Arild sa til meg før finalen at jeg måtte våkne opp. Han sa jeg så daff ut. Jeg våknet opp litt, det var noen gode takter i finalen der, sa Brandsdal.

Skreddersydde OL-løyper

Etter en svak sesong har Oslo-gutten fryktet at landslagsplassen var i fare. Men en seier i verdenscupen i klassisk sprint i Drammen veier tungt når neste sesongs landslags skal tas ut. Spesielt ettersom OL-sprinten i Pyeongchang går i klassisk stil. Og løypene er nesten som skreddersydd for Brandsdal.

– Jeg har vært der og sett løypene. Jeg har alt på video. Det er blant annet mange «springbakker». OL-løypene passer både Eirik og de andre norske bra, forteller Monsen.

– Jeg har dannet meg et bilde av OL-løypene. Det er steintøft med mye diagonalgang. Den ligner litt på løypene i Kuusamo, med en lignende helling i den siste bakken. Jeg liker diagonalgang. Men det tror jeg Klæbo gjør også ...

– Hvordan var det å se VM-sprinten fra TV-stolen?

– Det var selvfølgelig det store målet for sesongen. Jeg så på med litt blandede følelser. Men jeg heiet på gutta for alt det var verdt.

Sjefen vil ikke love noe

Brandsdal har slitt i skøytesprinter og er glad for at det er klassisk stil i OL om 11 måneder.

– Jeg har ikke vært med nok på utviklingen i skøytesprint. Det har kommet nye typer som er lynraske og har evnen til å passere folk på en veldig lett og smidig måte. Jeg har den jevne farten, ting har måttet gå mer min vei for at jeg skulle lykkes.

30-åringen trengte oppturen. Han har tenkt mye på landslagsplassen de siste ukene. Men landslagstrener Arild Monsen vil ikke love noe som helst.

– Dette er ikke dagen for å ta ut landslag, sier Monsen.