«Hvem skulle tro at Petter Northug er den som redder ski-NMs ansikt?»

KOMMENTAR: Når de største profilene dropper det meste av NM på ski undergraver det statusen norgesmesterskapet er avhengig av å ha, skriver Rune Robertsen.

REDDER NM: Petter Northug er på plass på Storelva. Her sammen med Northug-TV-ansvarlig Per Magne Dalen.   Foto: Tom Benjaminsen

langrenn

TROMSØ: For norsk langrenns anseelse både blant publikum, media og annonsører er det veldig ødeleggende. Nå må forbundet ta grep før mesterskapet får et B-stempel.

Therese Johaug, Heidi Weng og Martin Johnsrud Sundby er alle dratt hjem fra Tromsø etter å ha gått bare en av fire distanser i NM. Jeg forstår at løpere som ikke er friske ikke skal gå renn, men den reelle grunnen virker til at senere renn, som blant femmila i Holmenkollen anses som viktigere.

Rune Robertsen, sportsredaktør hos iTromsø. 

NM på ski har vist Tromsø fra sin beste side i disse flotte januardagene. Godt vær, mye publikum, spektakulære opplevelser og store stjerner er en miks som sjelden slår feil. Mesterskapet har slagordet ”Folkefest i vinterbyen”. Ordet folkefest er et forslitt uttrykk av en klisje, og her burde arrangørene turt å være mer kreativ, men at det blir mer fest med store navn på plass er ingen tvil.Derfor er det så skuffende at de nevnte tre har reist fra byen før de to store publikumsdagene lørdag og søndag. NM har ikke vært i Tromsø siden 1985, og byen elsker sine idrettshelter som de ellers bare ser på TV, selv om de ikke har tilknytning til landsdelen. Også de nest best løperne får en mulighet til å måle seg mot eliten, og lar seg motivere av det.

Ironisk

Heldigvis berges NM av at den største stjernen av dem alle er på plass. Petter Northug har varslet at han skal gå både lørdag og søndag. Da han var innom på stadion fredag formiddag tok han seg ikke tid til å skrive autografer, men lovte å komme sterkere tilbake til de titall ungene som fulgte han til bilen.

At det er Northug, av mange beskyldt for å være en egoist som går sine egne veier, som sørger for at mesterskapet kommer ut med hodet over vannet, er lettere ironisk. Hvem skulle tro at akkurat han skulle redde ski-NMs ansikt?

Skumle signaler

I landslagsløpernes kontrakt med forbundet er det en forståelse om at de skal delta på minst ett NM-løp. Dette er et minimumskrav som er laget for å sikre at alle de største profilene kommer til mesterskapet.

Signalene om at verdenscup betyr mer er derimot skumle. Konsekvensen på sikt er mindre interesse og oppmerksomhet. NRK bruker 2,6 millioner på NM i Tromsø. Dersom de ser at tendensen er at landslagsløpere oftere uteblir eller dropper størstedelen av mesterskapet, tror jeg ikke at statskanalen ikke er mer kynisk enn at de kan komme til å kutte i den voldsomme dekningen der de har 60 mann på plass for å dekke hvert sekund.

NM må prioriteres

NM på ski har en status som et av de viktigste idrettsarrangementene i Norge gjennom året, og en nøkkel til det er NRKs dekning.

Reaksjonene blant både skieksperter og folkedypet er ikke til å ta feil av. Stjernene må prioritere NM på ski.

Neste gang forbundet skriver avtaler med landets beste utøvere bør kravet om NM-deltagelse være umulig å komme uten. Viktigheten av NM må kommuniseres til både trenere som tar avgjørelsene sammen med løperne.

Da unngår langrennssporten at den helga i året som gjør at folket kommer tettest på stjernene blir noe færre bryr seg om.