Eirik Brandsdal var nærmest av de norske, men heller ikke han klarte å kvalifisere seg for finalen i Planica.

Eirik Brandsdal var nærmest av de norske, men heller ikke han klarte å kvalifisere seg for finalen i Planica. Foto: NTB scanpix

Langrennssjokk: Ingen nordmenn i sprintfinalen i Planica

Norsk fiasko på herresprinten i Planica. Italienske Federico Pellegrino vant foran tre franskmenn.

Man har lenge snakket om norsk dominans i langrenn, men lørdag var situasjonen i Planica en annen.

De norske håpene — først og fremst representert ved Sondre Turvoll Fossli og Eirik Brandsdal – sviktet fullstendig på sprinten i Slovenia. I stedet var det Frankrike som nærmest tapetserte finalelisten.

Baptiste Gros (Frankrike), Federico Pellegrino (Italia), Sebastian Eisenlauer (Tyskland), Richard Jouve (Frankrike), Gleb Retivykh (Russland) og Renaud Jay (Frankrike) kvalifiserte seg nemlig for finalen. Og ja, du ser helt rett. Det er ingen nordmenn blant de seks.

Litt bedre gikk det på kvinnesiden, men ikke mye:

SPRINTKONGE: Federico Pellegrino kunne juble for enda en sprintseier.

SPRINTKONGE: Federico Pellegrino kunne juble for enda en sprintseier. Foto: NTB scanpix

Italiensk seierTil tross for fransk dominans var det likevel italienske Federico Pellegrino, som leder sprintverdenscupen, som var sterkest. Han tok tidlig i kommandoen i finalen, for han hadde tydelig stor respekt for spurtegenskapene til de franske langrennsløperne.

Italieneren viste gryende form og var egentlig overlegen fra start til slutt — og økte dermed ledelsen i sprintcupen sammenlagt.

Brandsdal var nærmest finalen, men den norske sprintspesialisten endte bare på tredjeplass i sitt semifinaleheat - og da tiden ikke var god nok for å kvalifisere seg som "lucky looser", betyr det at ingen av nordmennene kom til finalen.

PS! De mest profilerte, norske langrennsstjernene står over Planica-helgen. Blant andre Petter Northug, Martin Johnsrud Sundby og Finn Haagen Krogh prioriterer ferie og hvile fremfor konkurranse etter Tour de Ski.

Resultater, herresprinten:

1. Federico Pellegrino (Italia)

2. Baptiste Gros (Frankrike)

3. Richard Jouve (Frankrike)

4. Renaud Jay (Frankrike)

5. Gleb Retivykh (Russland)

6. Sebastian Eisenlauer (Tyskland)

Hør siste episode av Aftenpodden Sport her, hvor bl.a. skiflyvning, kombinert, fotball og hopp er tema: